Contraatacul de la Răzoare, apogeul Bătăliei de la Mărășești  jpeg

Contraatacul de la Răzoare, apogeul Bătăliei de la Mărășești

Luptele de la R─âzoare, din ziua de 6/19 august 1917, au marcat apogeul opera╚Ťiunilor de M─âr─â╚Öe╚Öti. Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei (ANR) public─â dou─â documente fotografice din fondul Institutul de studii Istorice ╚Öi Social Politice ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â un aspect al luptelor ╚Öi portretul c─âpitanului Grigore Ignat, erou c─âzut ├«n luptele de la R─âzoare, precum ╚Öi o hart─â a ac╚Ťiunilor militare. 

Rezisten╚Ťa eroic─â a companiei 1 mitraliere din Regimentul 51 Infanterie a intrat ├«n legend─â. Dincolo de maniera ├«n care este prezentat─â moartea c─âpitanului Grigore Ignat ╚Öi a servan╚Ťilor din aceast─â companie la nivel istoriografic, aceasta implic─â un adev─âr simplu: solda╚Ťii ╚Öi grada╚Ťii respectivi au rezistat pe c├ómpul de lupt─â cu pre╚Ťul vie╚Ťii lor. Moartea lor nu a fost de prisos. Un ceas de ├«nt├órziere a ├«naint─ârii du╚Ömanului a ├«nsemnat c├ó╚Ťiva kilometri de apropiere a rezervelor Diviziei 13 Infanterie.

Contraatacul de la R─âzoare a fost executat dup─â ora 11 de trupe din rezerva diviziei, pe dou─â direc╚Ťii, ╚Öi a surprins for╚Ťele inamice ce str─âpunseser─â dispozitivul nostru defensiv. Batalionul 1 din Regimentul 50 Infanterie, comandat de c─âpitanul rezervist, inginerul Nicolae Miclescu, ╚Öi Batalionul 2 din Regimentul 48 Infanterie, comandat de ofi╚Ťerul Mircea Tomescu, au pornit de la Rate╚Öul lui Haret, cel dint├ói pe la st├ónga, cel de-al doilea pe la dreapta. 


Căpitanul Grigore Ignat (1889-1917), comandantul companiei de mitraliere din Regimentul 51 Infanterie (sursa: ANR, SANIC, fond Institutul de Studii Istorice și Social Politice-Fototeca-Portrete, fotografia I 20)

Capitanul Grigore Ignat ANR jpg jpeg

├Än acela╚Öi timp, mai la dreapta, Batalionul 3 din Regimentul 47 Infanterie, comandat de c─âpitanul rezervist, inginerul Dr─âg─ânescu, pornise din propria ini╚Ťiativ─â a comandantului s─âu spre a contraataca ├«n flanc pe inamicul care ├«ntorsese aripa st├óng─â a Regimentului 47 spre marginea p─âdurii. 

Efortul conjugat al unit─â╚Ťilor men╚Ťionate a fost ├«ncununat de succes. Simultan cu contraatacul batalioanelor din rezerva Diviziei 13 Infanterie au pornit la lupt─â ╚Öi trupe din Regimentul 39 Infanterie, aflat la flancul st├óng al Diviziei 10 Infanterie, care au ajuns p├ón─â la marginea de nord a satului Dumbrava ├«n jurul orei 15*. 

Fotografia ce ilustreaz─â contraatacul de la R─âzoare (foto sus) poate fi edificatoare ├«n ceea ce prive╚Öte maniera ├«n care solda╚Ťii porneau la atac. Se pot observa cele dou─â r├ónduri de tr─âg─âtori, distan╚Ťa dintre ele, precum ╚Öi distan╚Ťa dintre solda╚Ťi. ├Äntruc├ót la atac nu se pornea ├«n pas alerg─âtor, doar ultimii metri fiind parcur╚Öi astfel, putem trage concluzia c─â ├«n acest caz inamicul se afla la o distan╚Ť─â mai mare. 


Hart─â privind luptele de la R─âzoare, publicat─â ├«n: Constantin Kiri╚Ťescu, Istoria R─âzboiului pentru ├Äntregirea Rom├óniei 1916-1919, vol. II, Editura ╚śtiin╚Ťific─â ╚Öi Enciclopedic─â, Bucure╚Öti, 1989, p. 126. 

harta Razoare ANR jpg jpeg

Nu putem preciza din ce unitate fac parte militarii care apar ├«n fotografie. Av├ónd ├«n vedere faptul c─â pare a fi vorba despre o margine a p─âdurii de la R─âzoare, ├«nclin─âm s─â credem c─â este vorba despre unit─â╚Ťile ce au atacat ├«n partea dreapt─â pe direc╚Ťia de ├«naintare, respectiv despre trupele din Regimentul 48 Infanterie sau de cele din Regimentul 47 Infanterie, noteaz─â Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Foto sus: Contraatacul de la Răzoare (sursă: ANR, SANIC, fond Institutul de Studii Istorice și Social Politice-Fototeca-Fotografii, fotografia 63/1917)

Note: 

*Colonel dr. Vasile Alexandrescu, Opera╚Ťia de ap─ârare de la M─âr─â╚Öe╚Öti, ├«n Istoria militar─â a poporului rom├ón, vol. V., coord. generalÔÇôlocotenent Ilie Ceau╚Öescu ╚Ö.a., Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 1988, p. 598-600.
* Constantin Kiri╚Ťescu, Istoria R─âzboiului pentru ├Äntregirea Rom├óniei 1916-1919, vol. II, Editura ╚śtiin╚Ťific─â ╚Öi Enciclopedic─â, Bucure╚Öti, 1989, p. 127-128.