Comoară din Primul Război Mondial: documentul care a oprit un glonţ şi a salvat o viaţă jpeg

Comoară din Primul Război Mondial: documentul care a oprit un glonţ şi a salvat o viaţă

📁 Primul Război Mondial
Autor: Antonio Glodeanu

Multe poveşti de pe front, amintiri, jurnale sau fotografii vechi, mai ales din Primul Război Mondial, au puţine şanse de a reveni în atenţia publică astăzi. În încercarea de a marca trecerea a 100 de ani de la izbucnirea conflictului care a marcat o întreagă planetă, Arhiva Naţională din Marea Britanie a început digitalizarea a peste 1, 5 milioane de pagini din jurnalele vremii scrise de soldaţii britanici.

Pe lângă acest proiect, postul BBC a făcut apel la telespectatorii săi să îşi împartă propriile amintiri, documente, fotografii şi jurnale despre Primul Război Mondial. 

Una dintre cele mai importante descoperiri ale postului britanic a venit din partea telespectatorului Mike O'Brien, din Sidcup (Kent), care le-a arătat jurnaliştilor mai multe obiecte aparţinând soacrei sale, Germaine Louise Wall, în vârstă de 91 de ani. 

Soţul ei, John Wall, care a luptat în bătălia Neuve-Chapelle, în Primul Război Mondial, a trecut printr-un moment de cumpănă atunci când şi-a dat seama că este împuşcat. Totuşi, acesta a avut imensul noroc să aibă asupra lui, în buzunarul de la piept, câteva documente care i-au salvat practic viaţa.

image

Ce ar merita de asemenea menţionat este că John Wall avea în buzunarul său de la piept câteva documente ale unui alt soldat britanic, pe nume Stephen Albert Coates. La acea perioadă, John Wall credea că în urma luptelor camaradul său nu a reusit să supravieţuiască. Totusi, dupa mai multe cercetari, a aflat ca fostul său coleg de armata reuşise să scape şi să supravieţuiască până la vârsta de 83 de ani.

Într-o formă sau alta, John Wall este de părere că fostul său camarad i-a salvat viaţa, chiar dacă nu a făcut-o în mod fizic, ci prin intermediul documentelor personale. John Wall spune că îşi doreşte să „închidă cercul” şi să înmâneze documentele înapoi familiei Coates.

image