Columna lui Traian 1900   O privire contemporană asupra a două milenii de istorie jpeg

Columna lui Traian 1900 - O privire contemporană asupra a două milenii de istorie

Institutul Cultural Român din Londra și Muzeul Victoria &Albert (V&A) lansează programul „Columna lui Traian 1900:O privire contemporană asupra a două milenii de istorie", cuprinzând șase evenimente dedicate aniversării a 19 secole de la ridicarea, la Roma, a Columnei lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente antice și o referință esențială pentru istoria și identitatea românilor.

În egală măsură, programul comemorează 140 de ani de la inaugurarea sălii Casts Court a muzeului londonez, în 1873, creată special pentru a găzdui o replică unică în Europa, în mărime naturală, a Columnei, achiziționată în timpul Reginei Victoria. Programul reprezintă primul proiect românesc de anvergură realizat în colaborare cu prestigiosul Muzeu Victoria & Albert, una dintre instituțiile culturale cele mai cunoscute ale Londrei și cel mai mare muzeu de arte decorative şi design din lume, care atrage anual peste două milioane de vizitatori.

Cele șase evenimente, derulate în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 în spațiile renumitului V&A, dar și la sediul ICR Londra, urmăresc să recupereze semnificația celebrului monument atât din perspectivă istorică și identitară, cât și ca sursă de inspirație pentru formele cele mai inovatoare ale artei contemporane.

Columna lui Traian și extraordinara poveste pe care aceasta o narează vor fi repuse astfel în circulație prin intermediul filmului, fotografiei 3D, dar și cu ajutorul unor dialoguri academice. Elementul cel mai spectaculos al programului îl constituie o intervenție complexă, video-acustică, asupra Columnei, realizată de către doi dintre cei mai originali artiști români ai momentului, care vor readuce la viață, prin video-mapping și sunet, episoadele și personajele cuceririi romane a Daciei.

            Sursa: http://www.icr.ro