Clădirile monument istoric din Transilvania și afacerile FIDESZ
Tot mai mult clădiri monument istoric din Transilvania sunt cumpărate de statul maghiar. Nu este un mecanism simplu, pentru că nici scopul nu este onest. Oficial, se vorbește despre protejarea moștenirii culturale maghiare. În realitate, diverse personaje, din România și Ungaria, câștigă bani mulți.
Am ales să prezentăm ancheta realizată de cei de la Media9, după ce în numeroase rânduri am prezentat cazuri cu monumente istorice preluate/ cumpărate de tot felul de organizații din țara vecină, organizații a căror obiective au fost, din păcate, de a promova personaje controversate ale istoriei maghiare și de a căuta să răscolească tot felul de sentimente de ură în cadrul comunităților multietnice din Ardeal. Ancheta celor de la Media9 este o ipoteză pe care ei si-o asumă, noi alegem să o prezentăm în contextul în care o parte dintre indiciile pe care le veți găsi în materialul lor, au fost prezentate si de noi de-a lungul timpului - prețuri mari la achiziția imobilelor- chiar duble față de cotațiile pieței imobiliare, acțiuni cu caracter xenofob și, in multe cazuri, lipsa interesului de a restaura monumentul respectiv
„Ancheta noastră vă va arăta care este mecanismul. Ungurii identifică o clădire de patrimoniu, pe care o companie din România se oferă să o cumpere cu un preț umflat; uneori, oferta depășește cu peste 100% cererea. În câteva zile, compania românească vinde imobilul unui cumpărător maghiar, din nou la suprapreț.
Așa cum veți vedea mai jos, două hoteluri s-au scos la vânzare cu 5 milioane de euro, se vând intermediarului cu 10 milioane, iar statul maghiar a disponibilizat 15 milioane. La afacerea aceasta sunt 10 milioane de euro de împărțit.
Practic, protejarea moștenirii culturale maghiare este paravanul în spatele căruia se îmbogățesc oameni din Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Nu putem decât să ne închipuim că o parte din sume au ajuns în campania electorală pentru alegerile din 3 aprilie.
Cine sunt KEOMA și MANEVI
În 2020, a fost înființată, la Budapesta, Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală – KEOMA. Justificarea oficială (Legea nr. XCIII/2020 din 15.07.2020) a fost că fundația va coordona salvarea monumentelor istorice de importanță națională din Bazinul Carpatic: clădirile vor fi cumpărate de statul ungar, vor fi reabilitate și vor fi puse în circuitul turistic, ca simboluri ale moștenirii culturale maghiare.
Keoma s-a constituit prin preluarea patrimoniului a două companii ungare de stat: Manevi Zrt. și Comitatus-Energia Zrt. Curatoriul fundației este condus de secretarul de stat Levente Magyar, adjunctul ministrului de Externe, Peter Szijjarto, care este de fapt responsabil de coordonarea întregului mecanism. Prin HG nr. 1613/29.09.2020, Manevi Zrt. a primit de la guvernul Viktor Orban 15 milioane euro, iar la scurt timp, prin HG nr. 2009/24.12.2020, fundației Keoma i s-au alocat 18,1 milioane euro. Sume consistente pentru cumpărarea de clădiri în alte țări, într-o perioadă în care Ungaria era afectată din plin de pandemia COVID-19.
Un prim semnal de alarmă că banii nu sunt de fapt destinați revigorării moștenirii culturale maghiare ar fi trebuit să fie însăși implicarea Manevi Zrt. Compania a primit în 2017 de la guvern o majorare de capital de cca. 5,7 milioane euro și a achiziționat Hotelul ”Pannonia” (azi ”Dacia”) din Satu Mare. Însă, la 5 ani de la cumpărare, clădirea e în același stadiu de paragină.
Hotel Dacia, Satu Mare
Maghiarii nu au făcut nimic pentru reabilitare și punerea hotelului în circuitul economic/turistic. Un alt semnal de alarmă este că, deși are subsidiară în România (Manevi Pro Transilvania SRL), care cumpără direct clădirile istorice maghiare de aproximativ doi ani, Manevi Zrt. a apelat și la un intermediar. Aici intră în scenă o firmă clujeană, Micro Vision Consult s.r.l. O societate obscură, înființată acu doi ani, cu un singur angajat, care câștigă din comisioane.
Oamenii-cheie ai mecanismului sunt ministrul de Externe Peter Szijjarto, secretarii de stat Levente Magyar și Orsolya-Maria Pacsay-Tommasich, respectiv directorul Manevi Zrt., Zsanett Olah. Ei și Fidesz câștigă cel mai gras din afacere. Seamănă mai mult cu o delapidare decât cu protejarea moștenirii imobiliare. Szijjarto este un apropiat al lui Viktor Orban, premierul cu 12 ani vechime pus de Fidesz.
Să privim la cifrele care tot cresc
În decembrie 2021, o clădire monument-istoric din Timișoara (Piața Unirii, nr. 13), evaluată la 3 milioane euro, a fost cumpărată de Manevi Pro Transilvania s.r.l. cu 7 milioane euro, însă suma primită din Ungaria pentru această achiziție a fost de 8 milioane euro. “Profit”: 5 milioane.
Prin Micro Vision Consult s.r.l. a fost cumpărat hotelul ”Ardealul”, din Arad. A fost achiziționat supraevaluat în decembrie 2021 de firma clujeană, cu 3,5 milioane euro, iar acum se vinde către Manevi Zrt. cu 4,2 milioane euro.
Vă spuneam despre cele două hoteluri. Iată. Prin intermediul Micro Vision Consult, compania Manevi Zrt. dorește să cumpere, cu 15 milioane euro, două hoteluri în Băile Tușnad. Sunt clădiri cu arhitectură comunistă, care nu au nimic de-a face cu moștenirea culturală maghiară. Hotelurile sunt deținute de Tușnad s.a., companie neprofitabilă (în 2021 înregistra pierderi reportate de aproape 2 milioane euro și profit de 12.000 euro) Prețul de cumpărare stabilit de Micro Vision Consult este de 10 milioane euro, în condițiile în care prețul visat inițial de proprietarul Tușnad s.a. era de 5 milioane euro.
Hotelul O3zone, Tușnad
Manevi Zrt. pune însă la dispoziția intermediarului 15 milioane euro. Lipsa de justificare a unui asemenea preț este atât de evidentă încât și avocații din România ai companiei ungare i-au avertizat pe decizionalii din Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior că se expun unei investigații din partea autorităților române, pentru manipularea pieței bursiere. Rezultatul? Manevi Zrt. a schimbat casa de avocatură din România!
Iar exemplele nu sunt singulare, în condițiile în care în ultimii ani au fost achiziționate de aceeași intermediari, printre altele, Castelul Wesselenyi, din Jibou, județul Sălaj, pensiunea Alte Post din Sighișoara, județul Mureș, conace maghiare din Sălaj şi Maramureș, toate la prețuri supraevaluate. Astăzi, Levente Magyar are pe birou, pentru aprobare, propuneri multiple transmise de Micro Vision Consult pentru clădiri din județele Cluj, Brașov, Timiș, Arad, Alba, Hunedoara şi Caraș-Severin.
Cine este intermediarul din Cluj
Micro Vision Consult s.r.l. este o companie deținută, în acte, de Radu Mihai Fekete (foto jos). La fel și Micro Vision Estate s.r.l., înființată de curând, cu obiect de activitate cumpărare și vânzare de bunuri imobiliare. Cel care se ocupă efectiv de afacere este tatăl său, Zoltan Sebastian Fekete-Nicorici. Numele nu îi este complet necunoscut publicului din Cluj. În urmă cu mai mulți ani, omul a construit blocuri în Florești și s-a lăsat cu proces. Presa a scris că Fekete-Nicorici ar fi fraudat statul român cu 12 milioane de lei. Până la urmă, verdictul a fost “vinovat”, dar suma a fost micșorată.
Media9 l-a sunat pe proprietarul din acte, Radu Mihai Fekete. „Nu comentez. Multumesc”.