ÔÇ×Ciuma antonin─âÔÇŁ ┼či r─âzboaiele marcomanice afecteaz─â provincia roman─â Dacia jpeg

ÔÇ×Ciuma antonin─âÔÇŁ ┼či r─âzboaiele marcomanice afecteaz─â provincia roman─â Dacia

­čôü Dacia antic─â
Autor: Rada Varga

Uneori, monumentele ╚Öi mormintele aduc ├«n prim-plan, fie prin men╚Ťiune scris─â ├«n text, fie prin prezen╚Ťa ├«nmorm├ónt─ârilor multiple, moartea mai multor membri ai aceleia╚Öi familii, survenit─â simultan. Dac─â nu este vorba despre decesul mamei ╚Öi al copilului la na╚Ötere ╚Öi nici de mor╚Ťi violente, atunci aceste descoperiri ne trimit cu g├óndul la boli virale, transmise ├«n cadrul familiei ╚Öi al comunit─â╚Ťii.  

Unul dintre evenimentele epidemiologice marcante ale Antichit─â╚Ťii a fost a╚Öa-numita ÔÇ×cium─â antonin─âÔÇŁ, o epidemie adus─â de c─âtre trupele din Orient ├«n Europa, care a ÔÇ×b├óntuitÔÇŁ Imperiul aproximativ dou─â decenii (165-189) ╚Öi care a ucis, conform surselor, o treime din popula╚Ťia anumitor zone ╚Öi p├ón─â la 5.000.000 de oameni ├«n total. Nu se cunoa╚Öte natura exact─â a bolii, dar cei mai mul╚Ťi epidemiologi moderni o identific─â, dup─â simptomele descrise de surse, cu variola, nu cu ciuma propriu-zis─â. Dramatic─â a fost ╚Öi suprapunerea epidemiei, marcat─â de mai multe v├órfuri, peste r─âzboaiele marcomanice, care au constat ├«n invadarea teritoriilor romane de c─âtre o coali╚Ťie de triburi germanice, conduse de marcomani ╚Öi de cvazi. Deoarece armata roman─â era decimat─â ╚Öi de boal─â, r─âzboaiele au durat aproape 15 ani (166-180), multe provincii fiind direct afectate de invazii. 

Reconstituire ipotetic─â a aleii principale dintr-o necropol─â roman─â provincial─â

PicsArt 09 27 09 03 50 jpg jpeg

De╚Öi este greu de estimat impactul exact al bolii ╚Öi al r─âzboaielor, ele au l─âsat, cu siguran╚Ť─â, Imperiul schimbat. Perioada ce a urmat, respectiv sf├ór╚Öitul secolului al II-lea ╚Öi ├«nceputul secolului al III-lea, a fost cea a dinastiei Severilor, marcat─â de prosperitate economic─â ╚Öi de o ├«nflorire general─â a vie╚Ťii ├«n Imperiul Roman. Cu toate acestea, structurile centrale (de la institu╚Ťia imperial─â, p├ón─â la reprezentan╚Ťii s─âi ├«n provincii), armata ╚Öi societatea, ├«n ansamblu, au cunoscut schimb─âri ├«n esen╚Ťa lor, deschiz├ónd calea evolu╚Ťiei care a culminat ├«n a doua jum─âtate a secolului al III-lea cu reconstruc╚Ťia Imperiului ├«n alt─â form─â ╚Öi pornind de la alte realit─â╚Ťi. 

Reprezentare a unor medici din Dioscorides, De materia medica (manuscris din sec. al VI-lea, cunoscut sub denumirea de Codes Vindobonensis, deoarece este păstrat la Viena), Biblioteca Naţională a Austriei.

5 1 Ciuma antonina manuscris de sec  VI Galenosgruppe (Wiener Dioskurides) MUSAI jpg jpeg

Incidente ce ╚Ťin de r─âzboaiele marcomanice sunt atestate ╚Öi ├«n Dacia; unul dintre ele fiind distrugerea par╚Ťial─â ╚Öi arderea Sarmizegetusei, capitala provinciei. Chiar dac─â nu avem detalii legate de impactul r─âzboiului ╚Öi al epidemiei la nivelul popula╚Ťiei Daciei, acestea evident c─â au existat, at├ót la nivel fizic, imediat, c├ót ╚Öi la nivelul mentalit─â╚Ťilor personale ╚Öi colective. 

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Locuitorii Daciei romane" ap─ârut ├«n Historia Special nr. 32, disponibil─â la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 25 septembrie - 25 decembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

Historia special coperta jpg jpeg