Cine au fost, de fapt, primii americani și când a fost descoperită și colonizată America?
Cercetările din ultimele două decenii rescriu istoria Americilor. America a fost descoperită și colonizată de om, pentru prima dată, acum 30.000 de ani. Primii americani vânau mamuți, făceau unelte incredibile și au lăsat în urmă multe mistere.
Pentru multă lume istoria continentului american pare destul de recentă. Cel puțin în comparație cu cea a continentului european, asiatic, dar mai ales african. Oamenii de știință, până acum trei decenii, au afirmat clar că omul a ajuns în Americi abia acum 12.000 de ani în urmă. Descoperirile din ultimele două decenii și, mai ales, concluziile specialiștilor din ultimii ani schimbă total această percepție și rescriu istoria Americii. Propriu-zis, au fost găsite urmele primilor americani, cei a căror genetică și cultură spirituală și materială au definit istoria continentului timp de peste 30 de milenii.
Vânătorii Clovis, considerați primii oameni în America
Până în anii '90, oamenii de știință din toată lumea știau că America a fost descoperită și colonizată pentru prima dată de oameni acum 12.000 de ani. Era vorba despre oamenii culturii Clovis, din Asia de Est, cum s-a crezut inițial. Aceștia au profitat de o perioadă ideală din punct de vedere climatic. Adică momentul în care în imensa calotă glaciară care acoperea estul Asiei, Canada și America de Nord s-a creat o breșă. Este vorba despre strâmtoarea Bering de astăzi. În intervalul 15.000-12.000 îHr, din cauza glaciațiunii nivelul oceanelor a scăzut, iar Strâmtoarea Bering a devenit de fapt o fâșie de teren care lega Asia de America și care putea fi străbătută de oameni.
Ulterior, încălzirea globală a dus la topirea ghețarilor și creșterea oceanului planetar, fâșia terestră din Strâmtoarea Bering fiind înghițită de ape. Specialiștii spun că în acest interval, cel mai probabil în perioada 13.000-12.000, populații de vânători din Asia de Est au trecut strâmtoarea Bering. Ei erau purtătorii culturii Clovis. Se remarcau prin vârfurile de lance specifice, majoritatea de mărimea unei palme, perfect realizate pentru a doborâ animale mari, precum mamutul sau mastodontul. Mult timp s-a crezut că oamenii culturii Clovis au fost primii pe continentul american, răspândindu-se până în partea de sud a acestuia, stând la baza formării triburilor de ameridieni, dar și a populațiilor sud-americane indigene, cu adaptările locale și zonale.
Descoperirile care au schimbat istoria Americii
În ultimele trei decenii au avut loc mai multe descoperiri care aveau să schimbe istoria Americii. De exemplu, în anul 2021, în Parcul Național White Sand din New Mexico au fost descoperite urme umane fosilizate cu o vechime de 23.000 de ani. Asta înseamnă că populațiile Clovis nu au fost nici pe departe primii americani, iar venirea primilor oameni pe acest continent s-a produs în timpul maximei glaciațiuni între 26.500 și 19.000 de ani în urmă.
La peșterile Paisley din Oregon au fost descoperite coprolite umane, adică fecale fosilizate, cu o vechime de cel puțin 14.500 de ani. În zona sit-ului Page Ladson din Florida au fost descoperite unelte și oase de mastodonți cu o vechime de peste 14.500 de ani. La Cooper's Ferry au fost găsite alte unelte de piatră, oase de animal și cărbune de acum 16.000 de ani. Cu alte cuvinte, triburi de vânători au ajuns pe continentul american cu mult înaintea grupurilor Clovis. Cel mai probabil, oamenii culturii Clovis au fost urmașii acestor primi americani ajunși pe ghețarii care acopereau strâmtoarea Bering, acum mai bine de 22.000 de ani.
Primii americani erau originari din Siberia
David Meltzer, arheolog și profesor de preistorie la Departamentul de Antropologie din cadrul Southern Methodist University din Dallas, autor al cărții ”First Peoples în a New World”, susține că primii americani au venit din Nordul Siberiei, au angrenat în migrația lor și triburi est asiatice și au trecut Strâmtoarea Bering, pe atunci o porțiune de uscat, în America de Nord. De acolo, de-a lungul mileniilor, s-au răspândit până în sudul Americii de Sud. Acești vânători nord-siberieni, într-o uniune de clanuri și triburi, au îndurat condiții greu de imaginat în această călătorie a lor.
Continentul american a fost descoperit și colonizat cu mari eforturi. Acești vânători paleolitici au înfruntat frigul extrem, dar mai ales vântul puternic. Inclusiv fauna era ostilă, formată din tigrii cu dinții spadă, urși uriași din specia Arctodus, dar și alte anmimale agresive. Erau însă vânători capabili și pricepuți a a confecționa unelte din piatră, după cum arată și descoperirile arheologice. Puteau ucide mamuți și mastodonți, cerbi, dar și alte animale de talie mare. Conform studiilor genetice, acești vânători au fost strămoșii majorității popoarelor ameridiene.