Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Proiectele din Marea Neagră, unul din motoarele de recuperare economică a României, după criza creată de COVID 19 jpeg

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Proiectele din Marea Neagră, unul din motoarele de recuperare economică a României, după criza creată de COVID-19

Industria energetic─â, ├«n principal cea de petrol ╚Öi gaze, se confrunt─â cu o criz─â profund─â provocat─â de efectele pandemiei. Cererea s-a diminuat,v├ónz─ârile de carburan╚Ťi au sc─âzut cu 30%, iar sc─âderea dramatic─â a pre╚Ťului interna╚Ťional al petrolului se adaug─â provoc─ârilor pe care sectorul, esen╚Ťial pentru func╚Ťionarea ├«ntregii societ─â╚Ťi, le are ├«n fa╚Ť─â.

Lumea trece printr-o criz─â f─âr─â precedent. Cum vede╚Ťi impactul generat de pandemia de coronavirus asupra idustriei de petrol ╚Öi gaze?

La nivel global, ne confrunt─âm cu o situa╚Ťie complet nou─â ╚Öi plin─â de provoc─âri. Au trecut doar pu╚Ťine luni de la primele stiri despre Wuhan ca epicentru al epidemiei, iar vie╚Ťile noastre s-au schimbat total. Este probabil pentru prima dat─â ├«n istorie c├ónd vedem c─â oameni ╚Öi guverne din toat─â lumea iau m─âsuri similare ca reac╚Ťie ├«mpotriva r─âsp├óndirii coronavirusului, de la m─âsuri de distan╚Ťare social─â la carantin─â total─â precum ╚Öi eforturi comune ╚Öi schimburi de informa╚Ťii utile ├«n lupta cu pandemia.

Mai mult dec├ót oric├ónd, oamenii din toat─â lumea vorbesc aceea╚Öi limb─â, care este solidaritatea: suntem ├«n aceast─â situa╚Ťie ├«mpreun─â. Pentru c─â este o situa╚Ťie care ne afecteaz─â profund at├ót pe noi, ca indivizi, dar pune ╚Öi o presiune enorm─â la nivel economic. Industria de petrol ╚Öi gaze se confrunt─â cu o criz─â f─âr─â precedent, probabil cea mai grav─â criz─â din ultimii 100 de ani. Pentru noi, ca industrie, exist─â un efect triplu: gestionarea situa╚Ťiei generate de pandemie ╚Öi de m─âsurile de izolare ├«n timp ce continu─âm s─â asigur─âm energie, la care se adaug─â sc─âderea rapid─â a pre╚Ťurilor la ╚Ťi╚Ťei ╚Öi sc─âderea drastic─â a cererii de produse petroliere. ├Äntr-o perioad─â foarte scurt─â de timp, am v─âzut cum pre╚Ťul ╚Ťi╚Ťeiului a sc─âzut la cel mai mic nivel din ultimele dou─â decenii, sub 20 de dolari pe baril.

Marile companii petroliere au anun╚Ťat deja m─âsuri care variaz─â de la securizarea finan╚Ť─ârilor la reducerea investi╚Ťiilor sau a costurilor. Raport─ârile de p├ón─â acum arat─â o reducere general─â a investi╚Ťiilor de aproximativ 25% comparativ cu estim─ârile ini╚Ťiale pentru 2020. Unele companii renun╚Ť─â la distribuirea de dividende c─âtre ac╚Ťionari ╚Öi anun╚Ť─â viitoare reduceri de produc╚Ťiei ╚Öi concedieri. Mai mult, aceast─â criz─â a venit ├«ntr-o perioad─â ├«n care exista deja o presiune asupra industriei generat─â de intensificarea reglement─ârilor ├«n ceea ce prive╚Öte reducerea emisiilor.

Care este impactul asupra OMV Petrom? Ve╚Ťi fi nevoi╚Ťi s─â opera╚Ťi reduceri de costuri, av├ónd ├«n vedere pre╚Ťul sc─âzut al petrolului?

Avem un rol important ├«n economia Rom├óniei, at├ót din punct de vedere energetic ÔÇô deoarece asigur─âm 40% din cererea de carburan╚Ťi ╚Öi gaze, dar ╚Öi din punct de vedere economic, ╚Ťin├ónd cont de impozitele, investi╚Ťiile ╚Öi locurile de munc─â pe care le gener─âm prin opera╚Ťiunile noastre. De╚Öi avem o experien╚Ť─â dovedit─â de gestionare a crizelor (cum a fost cea din 2008-2009 sau pre╚Ťul sc─âzut al petrolului din 2014-2016) ╚Öi un model integrat de business care s-a dovedit de succes, suntem afecta╚Ťi de acelea╚Öi trei provoc─âri cu care se confrunt─â industria ├«n ├«ntreaga lumea.

├Än primul r├ónd, trebuie s─â protej─âm s─ân─âtatea angaja╚Ťilor no╚Ötri, a clien╚Ťilor ╚Öi a partenerilor no╚Ötri. Am ├«nv─â╚Ťat c─â, dac─â vrem s─â r─âm├ónem ├«n siguran╚Ť─â, trebuie s─â punem accent pe distan╚Ťarea social─â ca m─âsur─â de protec╚Ťie pentru s─ân─âtatea noastr─â. Nu am mai experimentat acest lucru niciodat─â. A trebuit s─â ne adapt─âm rapid la un stil de via╚Ť─â ╚Öi la un mediu de afaceri total opuse fa╚Ť─â de cele cu care eram obi╚Önui╚Ťi, p├ón─â de cur├ónd. ┼×i a trebuit s─â lu─âm aceste m─âsuri, ├«n timp ce continu─âm s─â asigur─âm energia de care societatea are nevoie.

O parte din angaja╚Ťii no╚Ötri au trecut la lucrul de acas─â, dar mul╚Ťi dintre ei sunt pe teren, ├«n zonele de produc╚Ťiede ╚Ťi╚Ťei ╚Öi gaze naturale, ├«n rafin─ârie, la centrala electric─â sau ├«n benzin─ârii. Pentru ace╚Ötia ╚Öi pentru clien╚Ťii no╚Ötri, am implementat toate m─âsurile recomandate de autorit─â╚Ťi precum acces la dezinfectan╚Ťi ╚Öi m─â╚Öti de protec╚Ťie.

Cum este afectat─â activitatea OMV Petrom de sc─âderea masiv─â a pre╚Ťului ╚Ťi╚Ťeiului?

Trebuie s─â reac╚Ťion─âm la sc─âderea abrupt─â a pre╚Ťurilor la ╚Ťi╚Ťei care au atins niveluri minime record din ultimii 20 de ani. A╚Öa cum am mai spus, marile companii petroliere din toat─â lumea ╚Öi-au redus investi╚Ťiile cu 25%, iar noi ne prioritiz─âm de asemenea investi╚Ťiile ╚Öi c─âut─âm solu╚Ťii pentru reducerea costurilor ╚Öi optimizarea portofoliului. Nu e un lucru u╚Öor ├«n aceast─â industrie ├«n care sondele nu pot fi oprite a╚Öa cum stingi un bec, ├«n timp ce avem responsabilitatea de a continua s─â furniz─âm energie pentru oameni.

Nu ├«n ultimul r├ónd, ne confrunt─âm cu sc─âderea semnificativ─â a cererii de produse petroliere. ├Än urma carantinei generale impus─â ├«ncep├ónd cu jum─âtatea lui martie, cererea de carburan╚Ťi s-a redus semnificativ din cauza reducerii mobilit─â╚Ťii ceea ce a condus la o sc─âdere de peste 30% a v├ónz─ârilor noastre cu am─ânuntul ├«n a doua jum─âtate a lunii martie, precum ╚Öi la ajust─âri a ratei de utilizare a rafin─âriei la pu╚Ťin peste 80%.

Ve╚Ťi fi nevoi╚Ťi s─â opera╚Ťi reduceri de costuri, av├ónd ├«n vedere pre╚Ťul sc─âzut al petrolului?

Industriea de petrol ╚Öi gaze este afectat─â grav de-a lungul ├«ntregului lan╚Ť valoric, de la produc╚Ťia de ╚Ťi╚Ťei ╚Öi gaze, la rafin─ârii ╚Öi centrale electrice pe gaze, p├ón─â la v├ónz─ârile de gaze ╚Öi produse petroliere. Am luat m─âsuri care sunt ├«n linie cu r─âspunsul industriei ╚Öi continu─âm ├«n aceast─â direc╚Ťie, urm─ârind evolu╚Ťiile contextului ╚Öi ╚Ťin├ónd cont de rolul nostru ├«n Rom├ónia. Nu uit─âm insa c─â este momentul ├«n care noi to╚Ťi trebuie s─â contribuim ├«n societate ╚Öi s─â oferim sprijin acolo unde nevoie cel mai mult.

Am f─âcut acest lucru prin dona╚Ťia c─âtre Crucea Ro╚Öie, ╚Öi cei de-acolo au toat─â admira╚Ťia mea pentru rapiditatea cu care au cump─ârat ╚Öi distribuit echipamentele de testare c─âtre 10 spitale din Romania, sau prin ac╚Ťiuni directe ÔÇô ╚Öi aici vreau s─â le mul╚Ťumesc echipelor noastre din retail care au ├«mp─âr╚Ťit m├óncare ╚Öi cafea mai multor spitale. De asemenea, ├«n aceste vremuri dificile, ne aducem contribu╚Ťia ╚Öi ├«n comunit─â╚Ťile ├«n care oper─âm.

OMV Petrom lucreaz─â la parametri normali sau exist─â unele restric╚Ťii ale activit─â╚Ťii? Mai ╚Ťine╚Ťi deschise benzin─âriile?

Ne-am actualizat planurile de continuare a activit─â╚Ťii care iau ├«n considerare diverse scenarii poten╚Ťiale ╚Öi lucr─âm permanent s─â ne asigur─âm c─â toate elementele sunt acoperite. Planurile de continuare a activit─â╚Ťii includ m─âsuri specifice pentru asigurarea func╚Ťion─ârii opera╚Ťiunilor noastre esen╚Ťiale, ╚Ťin├ónd cont de etapele diferite ale situa╚Ťiei generate de coronavirus. O echip─â dedicat─â de management monitorizeaz─â zilnic situa╚Ťia ╚Öi lucreaz─â intens s─â ╚Ťin─â sub control impactul asupra opera╚Ťiunilor ╚Öi infrastructurii critice. Activitatea ├«n zonele de produc╚Ťie din Upstream, ├«n rafin─ârie ╚Öi ├«n centrala electric─â a fost organizat─â astfel ├«nc├ót s─â asigure continuitatea opera╚Ťiunilor, implement├ónd ├«n acela╚Öi timp m─âsurile impuse de autorit─â╚Ťi. ├Än ceea ce prive╚Öte benzin─âriile, ambele noastre re╚Ťele, OMV ╚Öi Petrom, func╚Ťioneaz─â conform programului normal de lucru.

Ce m─âsuri a╚Ťi luat pentru protejarea activit─â╚Ťii ╚Öi a angaja╚Ťilor?

Oamenii reprezint─â inima activit─â╚Ťii noastre ╚Öi vreau s─â le mul╚Ťumesc tuturor colegilor mei pentru eforturile ne├«ncetate pe care le depun ├«n aceste vremuri pline de provoc─âri. Peste ╚Öase mii din angaja╚Ťii no╚Ötri sunt pe teren ╚Öi pentru a asigura electricitatea din case, spitale ╚Öi afaceri, precum ╚Öi carburan╚Ťii pentru transport. Prioritatea noastr─â este s─â le protej─âm s─ân─âtatea ╚Öi siguran╚Ťa. Implement─âm m─âsuri stricte de igien─â ├«n toate unit─â╚Ťile noastre, dezinfectan╚Ťi, m─ânu╚Öi ╚Öi m─â╚Öti sunt disponibile pentru to╚Ťi cei care au nevoie, ├«n conformitate cu recomand─ârile autorit─â╚Ťilor.

Pentru acei angaja╚Ťi care pot lucra de la distan╚Ť─â, am implementat lucrul de acas─â. Folosim ├«n mare m─âsur─â aplica╚Ťii online ╚Öi instrumente video ╚Öi electronice pentru ╚Öedin╚Ťe ╚Öi pentru semnarea documentelor, asigur├ónd astfel, pe c├ót de mult posibil, distan╚Ťarea social─â. Cred cu t─ârie c─â este foarte important s─â r─âm├ónem conecta╚Ťi ├«n aceast─â perioad─â. Suntem obi╚Önui╚Ťi s─â ne vedem unii cu al╚Ťii, iar lucrul la distan╚Ť─â nu este un motiv s─â uit─âm c├ót de important─â este conexiunea uman─â. De aceea, ├«i ├«ncuraj─âm pe colegii no╚Ötri s─â p─âstreze leg─âtura ├«n fiecare zi prin intermediul tuturor instrumentelor IT de care dispunem.

V─â afecteaz─â m─âsurile anun╚Ťate prin ordonan╚Ť─â militar─â de a plafona pre╚Ťurile carburan╚Ťilor?

Sper─âm c─â perioada ├«n care sunt impuse aceste m─âsuri excep╚Ťionale va fi c├ót mai scurt─â ╚Öi c─â ne vom ├«ntoarce la mecanismele de pia╚Ť─â liber─â. Doar o piata libera poate asigura dezvoltarea s─ân─âtoas─â a industriei, cu investi╚Ťii pe termen lung, care vor ajuta economia Rom├óniei s─â revin─â la o cre╚Ötere sustenabil─â. Dac─â ne uit─âm ├«napoi, vedem c─â, p├ón─â la momentul plafon─ârii temporare a pre╚Ťului pentru benzin─â ╚Öi motorin─â, pre╚Ťul carburan╚Ťilor sc─âzuse cu aproape 20%. La ├«nceputul acestui an, am reflectat ├«n pre╚Ť eliminarea accizei suplimentare, iar, ├«ncep├ónd cu luna martie, am reflectat ╚Öi sc─âderea cota╚Ťiilor la produsele petroliere, generat─â de contextul interna╚Ťional.

C├óte din priorit─â╚Ťile de investi╚Ťii se vor schimba din cauza pandemiei?

Ne confrunt─âm cu un context foarte volatil care necesit─â o calibrare continu─â ╚Öi rapid─â ╚Öi avem nevoie s─â ├«n╚Ťelegem mai bine direc╚Ťia spre care se ├«ndreapt─â lumea ├«n timp ce ne adapt─âm planurile ├«n consecin╚Ť─â. Ne vom concentra pe implementarea deciziilor corecte pentru a ne proteja oamenii ╚Öi opera╚Ťiunile, ├«n timp ce vom continua s─â oferim energie consumatorilor. Datoria noastr─â este s─â ne asigur─âm c─â furniz─âm energia de care are nevoie Rom├ónia ╚Öi c─â exist─â suficient─â energie pentru locuin╚Ťe, spitale ╚Öi afaceri. Acest lucru nu se va schimba.

Care sunt perspectivele pentru investi╚Ťia ├«n Marea Neagr─â ├«n aceste noi circumstan╚Ťe?

Credem cu t─ârie c─â proiectele din Marea Neagr─â pot reprezenta unul din motoarele pentru recuperarea economic─â a Rom├óniei, dup─â criza generat─â de coronavirus. Este o oportunitate unic─â, unul din pu╚Ťinele proiecte majore de investi╚Ťii din sectorul privat care este gata s─â ├«nceap─â. Deblocarea investi╚Ťiilor ├«n Marea Neagr─â ├«nseamn─â noi locuri de munc─â, venituri suplimentare la buget ╚Öi gaze naturale pentru Rom├ónia. Cu toate acestea, dispunem de un timp limitat pentru a transpune acest proiect ├«n realitate ╚Öi avem nevoie de pa╚Öi concre╚Ťi c─âtre un cadru fiscal competitiv ╚Öi stabil. A╚Öa cum am mai spus, este nevoie de modific─âri ale legii offshore pentru ├«nl─âturarea barierelor ce stau ├«n calea proiectelor din Marea Neagr─â. Nu ne permitem s─â a╚Ötept─âm la infinit, ╚Öi nici Rom├ónia.

Care este situa╚Ťia ├«n privin╚Ťa parteneriatului cu ExxonMobil, ├«n urma anun╚Ťului de retragere a companiei americane din proiectul Neptun Deep?

Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește joint venture-ul. ExxonMobil este în prezent operatorul.

Crede╚Ťi c─â economia ├«╚Öi va reveni rapid dup─â pandemie sau v─â a╚Ötepta╚Ťi la o perioad─â lung─â de criz─â?

Aceast─â pandemie afecteaz─â deja vie╚Ťile a milioane de oameni din ├«ntreaga lumea ╚Öi vedem c─â toate sectoarele economic, de la retail la linii aeriene, de la restaurante la energie, resimt efectele acestui context f─âr─â precedent. Via╚Ťa a╚Öa cum o ╚Ötim s-a schimbat drastic, iar economiile sunt sub presiune, f─âr─â a putea ╚Öti durata exact─â a acestei crize. Sper─âm cu to╚Ťii la revenirea cre╚Öterii economice, dar nu putem prezice ├«n acest moment cum va ar─âta comportamentul de consum.

Ce este sigur este c─â, din cauza pandemiei de coronavirus, economia global─â a intrat ├«ntr-o perioad─â caracterizat─â de schimb─âri profunde. Rezultatul va depinde foarte mult de m─âsurile pe care le vor lua guvernele ╚Öi companiile ├«mpreun─â pentru stimularea revenirii economiei. La nivel de asocia╚Ťie a industriei, deja am ├«nceput s─â investig─âm proiecte ╚Öi propuneri care pot sprijini recuperarea economiei, f─âr─â a pune presiune pe bugetul de stat.

Pot deveni petrolul ╚Öi gazele naturale un nou motor pentru dezvoltarea economic─â pentru Rom├ónia ├«n condi╚Ťiile tranzi╚Ťiei spre produc╚Ťia de energie din resurse nepoluante?

Voi spune f─âr─â ezitare: sectorul rom├ónesc de petrol ╚Öi gaze are poten╚Ťial de a deveni un motor extrem de puternic pentru revenirea economic─â. Rom├ónia beneficiaz─â de o istorie extraordinar─â ├«n produc╚Ťia de ╚Ťi╚Ťei ╚Öi gaze ╚Öi acest lucru trebuie s─â continue. Industria energetic─â genereaz─â o parte important─â din PIB-ul Rom├óniei, cu mii de angaja╚Ťi, investi╚Ťii la scar─â larg─â, la care se adaug─â impozite ╚Öi efectul de multiplicare. ├Än ultimii 20 de ani, am lucrat ├«n industria de petrol ╚Öi gaze ├«n diverse locuri din lume.

┼×tiu c─â aceast─â ╚Ťar─â beneficiaz─â de o oportunitate pe care pu╚Ťine ╚Ť─âri din lume o au: resursele de gaze din Marea Neagr─â. Ele sunt resurse descoperite ╚Öi evaluate care stau la baza securit─â╚Ťii energetice a Rom├óniei ╚Öi care vor alimenta cre╚Öterea multor altor industrii, pe orizontal─â. ├Än plus, investi╚Ťiile necesare pentru deblocarea investi╚Ťiilor ├«n Marea Neagr─â ├«nseamn─â beneficii pentru Rom├ónia ├«n ceea ce prive╚Öte locuri de munc─â ╚Öi impozite.

Potrivit unui studiu independent efectuat de Deloitte ├«n 2018, proiectele poten╚Ťiale din offshore pot genera venituri anuale la bugetul de stat de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, lu├ónd ├«n considerare efectul de multiplicare ├«n economie. S─â nu uit─âm, de asemenea, c─â gazele naturale sunt cruciale ├«n lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice. Gazele naturale contribuie nu numai la o energie curat─â dar ╚Öi la un transport mai curat sau la o agricultur─â mai curat─â. Toate acestea se pot traduce ├«ntr-un un model de dezvoltare mai curat ╚Öi eficient din punct de vedere economic.

Industria petrolier─â din Rom├ónia a fost ╚Öi este o parte semnificativ─â a economiei rom├óne╚Öti, cu toate c─â ├«n prezent relevan╚Ťa ei ├«n plan global ca produc─âtor este mic─â ├«n raport cu pozi╚Ťia frunta╚Ö─â ocupat─â la ├«nceputul secolului al XX-lea ├«n r├óndul produc─âtorilor ╚Öi exportatorilor mondiali de petrol. Cu toate acestea, istoria petrolului ├«n Rom├ónia este un prilej de m├óndrie na╚Ťional─â, gra╚Ťie premierelor mondiale care au avut loc ├«n spa╚Ťiul rom├ónesc.

Istoria exploat─ârii petrolului ├«n Rom├ónia este una fascinant─â. Cu multe pove╚Öti frumoase ╚Öi inedite, dar ╚Öi cu multe drame. V─â invit─âm s─â le descoperi╚Ťi ├«n revista ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ, disponibil─â din 30 martie la toate punctele de difuzare a presei ╚Öi online pe paydemic.com.

Historia special 30 jpg jpeg