Cele mai vechi universit─â╚Ťi din lume jpeg

Cele mai vechi universit─â╚Ťi din lume

Primele universit─â╚Ťi se ├«nfiin╚Ťeaz─â ├«n Europa occidental─â ├«n secolul al XI-lea, dar institu╚Ťii de studii superioare existau deja ├«n spa╚Ťiul islamic:recordul pentru cea mai veche universitate este de╚Ťinut de Al-Karaouine, din Fes, Maroc, fondat─â ├«n... 859. 

Universitatea din Bologna (1088)

Universitatea din Bologna este cea mai veche universitate european─â ╚Öi institu╚Ťia care a dat chiar numele de universitate, de la universitas (lat.). Ea a fost fondat─â ├«n anul 1088 ╚Öi s-a dezvoltat din societ─â╚Ťile de ajutor reciproc ├«nfiin╚Ťate de str─âinii care veneau la studiu ├«n ora╚Ö;ace╚Ötia c─âutau s─â fie proteja╚Ťi de legile prin care puteau fi pedepsi╚Ťi colectiv pentru crimele comise de cona╚Ťionali ai lor. Aceste societ─â╚Ťi, numite na╚Ťiuni, au decis s─â formeze o asocia╚Ťie mai mare, pe care au denumit-o universitas.

image

Universitatea Oxford (1096-1167)

De╚Öi nu se cunoa╚Öte exact data fond─ârii universit─â╚Ťii, Oxford este clar cea mai veche universitate din lumea anglo-saxon─â. Primele cursuri au ├«nceput s─â fie predate aici din 1096, iar institu╚Ťia s-a dezvoltat rapid dup─â 1167, c├ónd Regele Henric II le-a interzis studen╚Ťilor englezi s─â mai urmeze cursurile Universit─â╚Ťii din Paris. 

Universitatea din Salamanca (1134)

Cea mai veche universitate din Spania (prima, cea de la Palencia, a fost ├«nchis─â ulterior) a fost fondat─â la Salamanca, ├«n 1134. A fost recunoscut─â ca universitate ├«n 1218 de c─âtre Regele Alfonso IX, iar 1254 s-au stabilit regulile de organizare ╚Öi finan╚Ťare. Aici a venit Cristofor Columb pentru a se consulta cu savan╚Ťii, ├«n c─âutarea unei rute c─âtre India. 

sa 16 jpg jpeg

Universitatea din Paris (1170 ÔÇô 1250)

Universitatea din Paris a fost fondat─â oficial de c─âtre Biserica Catolic─â ├«n 1200, dar prima referin╚Ť─â istoric─â cu privire la studiile organizate pe l├óng─â Catedrala Notre-Dame dateaz─â din 1170. O alt─â referin╚Ť─â dateaz─â din 1182, ╚Ötiindu-se c─â Papa Inocen╚Ťiu III ╚Öi-a terminat atunci studiile la aceast─â universitate. Universitatea este cunoscut─â ast─âzi drept Sorbona dup─â colegiul cu acela╚Öi nume fondat ├«n 1257.

Universitatea Cambridge (1209)

Cambridge a fost fondat─â de un grup de profesori de la Oxford care au p─âr─âsit universitatea ├«n urma unui scandal privind executarea a doi profesori, ├«n 1209. Astfel, rivalitatea dintre cele dou─â universit─â╚Ťi ÔÇô cunoscut─â ╚Öi ast─âzi ÔÇô dateaz─â ├«nc─â de la fondarea sa. De numele unuia dintre absolven╚Ťii universit─â╚Ťii Cambridge, John Harvard, se leag─â prima universitate din America:Harvard.

KingsCollegeChapelWest jpg jpeg

Universitatea din Padua (1222, posibil mai veche)

Universitatea din Padua a fost fondat─â, ca facultate de drept ╚Öi teologie, de profesori care au plecat de la Universitatea din Bologna ├«n c─âutarea unui mediu academic cu mai pu╚Ťine constr├óngeri.

Universitatea din Napoli (1258)

Universitatea din Napoli a fost prima universitate public─â. Ea a fost fondat─â de ├Ämp─âratul romano-german Frederic II. Institu╚Ťia s-a mutat la Salerno ├«n 1253 ╚Öi s-a ├«ntors la Napoli ├«n 1258;de aceea, anul 1258 este considerat ca an al refond─ârii.

Uninap JPG jpeg

Universitatea din Siena (1240)

Numit─â ini╚Ťial Studium Senese, aceast─â institu╚Ťie a fost fondat─â de Comuna din Siena ├«n 1240. ├Än 1321, institu╚Ťia a atras foarte mul╚Ťi studen╚Ťi pleca╚Ťi de la universitatea din Bologna, aflat─â ├«n apropiere. 

Universitatea din Valladolid (1241)

A doua cea mai veche universitate din Regatul Castiliei, universitatea din Valladolid a fost fondat─â ├«n 1241 c├ónd cursurile de la universitatea din Palencia au fost mutate aici. 

Universitatea din Coimbra (1290)

Prima universitate din Portugalia a fost fondat─â la Lisabona ├«n 1290. Institu╚Ťia a fost mutat─â de mai multe ori ├«ntre Lisabona ╚Öi Coimbra, unde r─âm├óne definitiv din 1537. 

Coimbra University jpg jpeg

Universitatea Jagiellon─â, din Polonia, este cea mai veche universitate din Europa de Est;a fost fondat─â ├«n 1364. ├Än Rusia, prima universitate se deschide ├«n 1755. ├Än spa╚Ťiul rom├ónesc, primele universit─â╚Ťi dateaz─â din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Collegium novum fasada jpg jpeg

Cele mai vechi universit─â╚Ťi din afara spa╚Ťiului european

ÔÇóUniversitatea Al-Karaouine din Fes, Maroc, a fost fondat─â ├«n anul 859 ╚Öi este recunoscut─â drept cea mai veche universitate ├«nc─â func╚Ťional─â din lume.

ÔÇóUniversitatea Al-azhar din Egipt a fost fondat─â ├«n anul 975. 

ÔÇóColegiul Harvard, fondat ├«n 1636, a fost prima universitate din America de Nord.

ÔÇóPrimele universit─â╚Ťi din America Central─â ╚Öi de Sud au fost ├«nfiin╚Ťate la Santo Domingo, ├«n 1538, ╚Öi Lima, ├«n 1551.

ÔÇóPrima universitate din Asia a fost fondat─â ├«n Filipine ├«n 1611, dar trebuie re╚Ťinut c─â ├«n Extremul Orient existau alte tipuri de institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior, diferite de modelul occidental.