Cele mai noi state ale lumii jpeg

Cele mai noi state ale lumii

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

├Än 2014 sco┼úienii erau pu┼či ├«n fa┼úa unei mari decizii privind direc┼úia regiunii lor. Dac─â s-ar fi separat, ar fi devenit cel mai t├ón─âr stat al lumii. Arunc├ónd o privire ├«n istoria recent─â a lumii, vom constata c─â grani┼úele se modific─â mai repede dec├ót am crede, ├«ntr-un context interna┼úional din ce ├«n ce mai tensionat. Schimb─ârile, desigur, aduc cu sine noi provoc─âri ┼či instabilitate.

Sudanul de Sud este cel mai nou stat al lumii. Si-a declarat independen┼úa pe 9 iulie 2011, separ├óndu-se de provinciile majoritar arabe dup─â un r─âzboi civil de zeci de ani. SUA au jucat ┼či ele un rol important ├«n ob┼úinerea statutului. T├ón─ârul stat se confrunt─â ├«ns─â cu probleme majore, printre care s─âr─âcia generalizat─â, conflicte interne ├«ntre numeroasele grupuri politice ┼či resursele naturale neexploatate. Degenerarea ├«n alt r─âzboi civil a cauzat exodul a 1 milion de persoane.

south sudan1 jpg jpeg

Kosovo ┼či-a independen┼úa fa┼ú─â de Serbia pe 17 februarie 2008. Zona se afla sub administrarea ONU din 1999, c├ónd NATO a for┼úat retragerea trupelor lui Slobodan Milosevic din provincia puternic divizat─â etnic. Statul nu a fost recunoscut de toate ┼ú─ârile membre ONU ┼či din motive de securitate nici nu a cerut s─â fac─â parte din organiza┼úie. Kosovo post-independent se confrunt─â cu economia slab dezvoltat─â, rata de ┼čomaj urias─â, diviziunile etnice.  

kosovo celebrates indepen 006 jpg jpeg

├Än 2006 Serbia ┼či Muntenegru s-au separat ├«n 2 state, dup─â ce ├«n 2003 proclamaser─â o uniune statal─â. Referendumul din Montenegro a fost decisiv, popula┼úia vot├ónd sf├ór┼čitul uniunii. De la declararea independen┼úei, Muntenegru a depus candidatura pentru UE, a intrat ├«n Organiza┼úia Comer┼úului Mondial ┼či a rechemat din exil familia regal─â. ├Än general ┼úara are o evolu┼úie favorabil─â. Serbia urmeaz─â ┼či ea politici pro-europene, p─âstr├ónd totu┼či ┼či cooperarea tradi┼úional─â cu Rusia.

independent montenegro jpg jpeg

Timorul de Est ┼či-a dob├óndit independen┼úa pe 20 mai 2002, de┼či referendumul care a decis ├«n favoarea acesteia s-a ┼úinut cu ani ├«n urm─â. Dup─â acesta ├«ns─â regiunea a fost supus─â violen┼úelor din partea mili┼úiilor pro-indoneziene, iar ONU a trimis for┼úe pentru stabilizarea. Indonezia oricum provocase pagube odat─â cu invaziile imediat dup─â retragerea puterii coloniale Portugalia. Evolu┼úia ┼ú─ârii este una bun─â, datorit─â profiturilor de pe urma rezervelor mari de petrol.

timor 0 jpg jpeg

O men┼úiune merit─â ┼či Osetia de Sud, zon─â separatist─â din Georgia, a c─ârei independen┼ú─â declarat─â ├«nc─â din 1990 a fost recunoscut─â abia ├«n 2008 ├«n urma r─âzboiului ruso-georgian, dar numai de c─âtre un num─âr mic de state, precum Rusia, Nicaragua sau Venezuela. Statul nu are deci parte dec├ót de o recunoa┼čtere extrem de limitat─â, fiind una din acele zone gri de conflicte ├«nghe┼úate din spa┼úiul post-sovietic. Disensiunile politice ┼či situa┼úia economic─â precar─â men┼úin Osetia ├«ntr-o tensiune permanent─â.

south ossetia separ 796219c jpg jpeg

┼×i ├«n anii ÔÇÖ90 s-au emancipat spre independen┼ú─â o serie de state, printre care Palau ├«n Micronezia, Eritreea care a alungat for┼úele etiopiene, Cehia ┼či Slovacia (divor┼úul de catifea).