Cele mai faimoase amante ale regilor Angliei
Și monarhii englezi au stat foarte bine la capitolul amoros. Henric al II-lea Plantagenetul (1154 - 1189) s-a iubit cu Rosamund Clifford, devenită ulterior personaj de legendă, cunoscută sub numele “Cinstita Rodsamund” (foto sus – pictură de John William Waterhouse) și “Trandafirul lumii”. Și tot folclorul afirmă că ar fi fost asasinată de geloasa soție a lui Henric, Elisabeta de Aquitania.
De tumultuoasa viață sentimentală a lui Henric al VIII-lea (1509 - 1547) s-a vorbit foarte mult. Din cele șase soții pe care le-a avut, de două a divorțat (Catherine de Aragon și Anne de Cleves), pe două le-a trimis la eșafod (Anne Boleyn și Catherine Howard), una a murit la naștere (Jane Seymour) și una i-a supraviețuit (Catherine Parr). Desigur că a avut și numeroase amante, printre cele mai cunoscute fiind Elizabeth Blount (Bessie) sau Mary Boleyn, nimeni alta decât sora nefericitei Anne.
Un mare cuceritor a fost regele Carol al II-lea (1660 - 1685). Acesta a avut numeroase amante care i-au dat și vreo 14 bastarzi. Dintre amante, s-au remarcat: Lucy Walter, pe care a cunoscut-o la Haga, în 1648, și de la care l-a avut pe John Scott, duce de Monmouth, cel care a încercat să preia tronul fratelui său natural, Iacob; a fost însă înfrânt și executat în Turnul Londrei. Pe Lucy a părăsit-o după ce a aflat că aceasta s-a încurcat cu un colonel.
Carol al II-lea nu făcea nazuri în privința statutului social al favoritelor. Era atras în mod special de actrițe, una dintre cele care i-au vizitat patul fiind Moll Davis, pe care un ziar al vremii o numea „cea mai impertinentă curvă din lume”. Carol avea chiar mai multe favorite în același timp. Louise de Korouaille, Barbara de Villiers (foto jos), Nell Gwynn (foto sus) își disputau „inima” regelui. Ultima a fost cea care l-a cucerit pe Carol și care a rămas alături de el până la sfârșitul vieții. De altfel, ultimele cuvinte ale monarhului înainte de a muri au fost:
„N-o lăsați pe biata Nell să moară de foame”.
Carol și-a recunoscut copiii, singurele dubii avându-le asupra celor făcuți de Barbara Villiers (cinci la număr), pe care a prins-o în flagrant delict cu John Churchill, duce de Marlborough. S-a purtat foarte bine cu toate amantele, cărora le-a dăruit palate, bijuterii, rente viagere, precum și titluri nobiliare pentru copii.
Printre amantele lui Iacob al II-lea (1685 - 1688), s-a numărat și Arabella Churchill, aparținând aceleiași familii ca și viitorul premier al Marii Britanii, sir Winston Churchill.
Amanta de cursă lungă a regelui William al III-lea (1689 - 1702) a fost Elizabeth Hamilton, de care acesta s-a despărțit pentru a îndeplini ultima dorință a soției sale, Mary. La fel poate fi catalogată și actrița Dorothy Jordan, amanta lui William al IV-lea (1830 - 1837). Pe numele adevărat Dorothea Bland, a avut cu regele nu mai puțin de 10 copiii.
Regele George al IV-lea (1820 - 1830) s-a îndrăgostit (e drept, pe când era doar prinț moștenitor) de poeta Mary Robinson, supranumită și Perdita, după personajul pe care l-a jucat în piesa lui Shakespeare, “Poveste de iarnă”. Cu ocazia acestei reprezentații, a atras atenția lui George, prinț de Wales, devenind amanta acestuia. După ce s-au despărțit a primit bani pentru a returna scrisorile primite de la rege.
Maria Anne Fitzherbert (foto sus) a fost însă soția lui George al IV-lea, și nu amanta, pentru că regele s-a însurat în secret cu ea în 1785, dar căsătoria a fost anulată întrucât contravenea legilor engleze. A contat în această decizie faptul că ea mai fusese măritată de două ori, dar și apartenența ei la religia catolică. Cei doi au păstrat legătura și după ce el s-a căsătorit cu Caroline de Brunswick. La moartea regelui, s-a descoperit că el păstrase toate scrisorile pe care i le trimisese amanta pe timpul îndelungatei lor relații. Alte amante foarte cunoscute ale acestui rege au fost Frances Villiers și Lady Hertford.
Celebra actriță Lillie Langtry (foto sus), ajunsă chiar directoare a Teatrului Imperial, a fost amanta prințului de Walles, Albert Eduard, viitorul rege Eduard al VII-lea (1901 - 1910). După ce a terminat legătura cu regele, a divorțat de soțul ei, Eduard Langrty, și s-a stabilit în Statele Unite, unde s-a căsătorit cu mult mai tânărul Hugo Gerald de Bathe. A fost supranumită “Liliacul din Jersey”, iar orașul Langtry, din Texas a fost numit astfel în onoarea ei; printre admiratorii săi s-a numărat celebrul șerif american Roy Bean.
Cu Alice Keppel (foto sus), Eduard al VII-lea, a început relația în 1898, legătura ținând până la moartea regelui în 1910. Diferența de vârstă între cei doi era de 38 de ani. De aceea, Keppel avea o viață amoroasă foarte activă, ea neavând nici un resentiment să-și înșele și soțul și ... amantul. O celebră remarcă a ei, când a auzit că Eduard al VIII-lea a renunțat la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson:
“Lucrurile se făceau mult mai bine pe vremea mea”.
Iubite de Eduard al VII-lea au mai fost: Daisy Greville, Frances Brooke și chiar Jennie Jerome (mama lui Churchill).