Cel mai devastator cutremur din istorie, soldat cu peste 800.000 de victime
Cutremurul din 1556 din Sahaanxi, China, a fost o adevărată catastrofă pentru omenire. Nu mai puţin de 830.000 de oameni au murit şi 97 de provincii au fost afectate. În unele dintre acestea a pierit peste 60% din populaţie, din cauza condiţiilor precare de locuit, şi anume yaodong, peşteri artificiale din loess care s-au prăbuşit.
Evenimentul s-a petrecut în timpul domniei împăratuli Jiajing din dinastia Ming. Estimările moderne pe baza datelor geologice îi atribuie o magnitutinde de 8 pe Richter. Au existat cutremure cu magnitudini mai mari, dar cel de la Shaanxi a avut consecinţele cele mai grave. După acesta au avut loc replici vreme de sase luni.
Analele Chinei vorbesc despre faptul că munţii s-au mutat din loc, râurile si-au schimbat cursul, iar pe alocuri pământul s-a ridicat şi s-au format dealuri, sau terenul a alunecat şi s-au format văi. Colibele, instituţiile, templele şi zidurile oraşului pur şi simplu s-au prăbuşit. Cărturarul Qin Keda a remarcat că cei mai mulţi au pierit pentru că au încercat să fugă în loc să se ascundă. Colecţiile de sculpturi au avut şi ele de suferit, dintre cele 114 grupări statuare Kaicheng 40 au fost distruse de cutremur. De asemenea, unele pagode s-au scufundat cu câţiva metri.
Milioane de oameni trăiau atunci în peşteri artificiale din loess pe platouri înalte. De-a lungul anilor s-au depus aluviuni din cauza vântului care venea dinspre deşertul Gobi. Tipul de sol, foarte predispus eroziunii provocate de apă şi aer, este preponderent în majoritatea regiunilor Shaanxi şi Gansu. Populaţia a improvizat locuinţe din lutul moale, de unde şi numărul imens de victime. Cutremurul a cauzat alunecări de teren care au numicit peşterile. Epicentrul cutremurului a fost pe valea râului Wei, lângă oraşele Huaxian, Weinan şi Huayin. În Huaxian nu a mai rămas nicio clădire în picioare, dar efecte similare s-au înregistrat şi în celelalte oraşe. Au fost distrugeri uriaşe pe o rază de cel puţin 100 de km., iar pe alocuri pământul s-a fisurat, crăpăturile măsurând câteva zeci de metri adâncime.
În afară de imensa pierdere umană, pierderile materiale sunt aproape imposibil de calculat, o întregă regiune a Chinei fiind practic distrusă. Deşi numărul victimelor poate fi uşor exagerat, evenimentul nefericit tot ocupă primul loc în topul celor mai mari catastrofe naturale din istorie. Cutremurul şi tsunami-ul petrecute in Indonezia in 2004, s-ar afla pe locul al doilea.