Cei mai mari traficanţi de droguri din istorie
“Regele drogurilor” Pablo Escobar se află în capul listei celor mai brutali dealeri din istorie, alături de alte personaje desprinse parcă din filmele de acţiune, care s-au remarcat nu doar datorită reţelelor ilegale de narcotice, ci şi numeroaselor infracţiuni sau evadări reuşite.
Pablo Escobar, Medellin, Columbia. La doar 22 de ani, escobar deja ajunsese milionar, implicându-se în numeroase activităţi precum furturi de maşini, răpiri de persoane şi trafic de marijuana. În anii ’70 şi ’80 reprezenta figura centrală din cadrul temutului cartel din Medellin, care trafica uriaşe cantităţi de cocaină către Statele Unite (potrivit surselor se pare că nu mai puţin de 80% din cocaină provenea din cartelul lui Escobar în acea perioadă).
Escobar câştigase averi impresionante, ajungând pe locul 7 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai lumii. I-a mituit pe mulţi pe drumu către imunitate în faţa autorităţilor, sub deviza ‘argint sau plumb’. Simplu, ori acceptau mita, ori se puteau aştepta la un glonţ în cap. Escobar s-a implicat şi în viaţa politică, unde principala sa preocupare era oprirea extrădării infractorilor în SUA. In Medellin era foarte popular mai ales în cartierele sărace, pentru că le dădea oamenilor bani. A murit în 1993 într-un schimb de focuri cu poliţia. Dacă a fost împuşcat de poliţie sau de propriii oameni, rămâne încă sub semnul îndoielii. 25.000 de oameni au participat la înmormântarea sa.
“El Chapo” Joaquin Archivaldo Guzman Loera, Mexic. Guzman a făcut parte din crima organizată încă de mic copil. A început să lucreze cu o rudă, care se ocupa cu traficul de cocaină. În 2003 a devenit liderul cartelului mexican Sinaloa, implicat în războiul drogurilor care a izbucnit în Mexic în 2006, drept urmare a încercărilor guvernului de a stăvili ilegalităţile. În 1993 Guzman a fost pentru prima dată adus în faţa justiţiei, de unde a ajuns în închisoare.
A urmat în 2001 evadarea, iar apoi a început o mare vânătoare pe urmele sale. Abia în 2015 a ajuns din nou după gratii. Guzman însă a încercat iar să evadeze, iar reuşita l-a propulsat către faimă:a săpat un tunel lung de 1 km. sub latrină. În ianuarie 2016 Guzman a fost capturat.
“Regina cocainei” Griselda Blanco, Medellin &New York. Griselda Blanco şi-a început cariera criminală când avea doar 11 ani, când şi-a răpit un vecin, a cerut răscumpărare, dar a ucis ostaticul. Mai târziu s-a afirmat ca una din figurile cheie în infamul cartel Medellin, unde i-a fost mentor chiar lui Pablo Escobar. Prin 1980 s-a mutat în Miami, unde a pus bazele unei reţele uriaşe de trafic cu cocaină. Nu a ezitat niciodată să îi elimine fizic pe cei care îi stăteau în cale. Metoda sa preferată era “drive-by shooting” de pe motociclete.
Se spune că ar fi comandat peste 200 de asasinate, ea însăsi ocupându-se personal de câteva. De pildă, şi-a ucis propriul soţ în timpul unui scandal. Blanco a fost încarcerată până la urmă, dar asta nu a împiedicat-o să îşi continue cu succes afacerile din puşcărie. În 2004 a fost eliberată şi s-a întors în Columbia, unde a încercat să ducă o viaţă cât de cât liniştită, până când ea însăşi a fost ucisă într-un “drive-by shooting”.
“Superfly” Frank Lucas, Harlem, SUA. Frank Lucas s-a mutat la o vârstă fragedă din Carolina de Nord în New York, unde a început în curând să îşi petreacă timpul în compania unui gangster local, “Bumby” Johnson. La moartea sa, Frank a intrat în reţeaua narcoticelor, aducând astfel provocări mafiei italiene, care deţinea monopolul asupra pieţei.
Lucas importa heroină din Asia de sud, acolo unde se cultiva mac, pentru a produce “magia albastră”, aşa cum şi-a botezat creaţia, unul din cele mai pure tipuri de heroină din anii ’70. Cu ajutorul acesteia, Lucas a ajuns cel mai important gangster de pe străzile New York-ului.
Norocul a durat însă doar până în 1975, când a fost judecat şi condamnat la 70 de ani închisoare. Acesta a colaborat apoi cu autorităţile, furnizându-le informaţii preţioase şi primind protecţie de martor. A fost eliberat în 1981, dar după numai 3 ani a mai primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru comercializarea heroinei. Povestea sa a fost transformată în filmul “American Gangster” în 2007, cu Denzel Washington în rolul principal, dar criticii sunt de părere că îl pune pe infractor într-o lumină mult prea favorabilă. Frank Lucas are astăzi 85 de ani.
“Señor de los Cielos” Amado Carillo Fuentes, Mexic. Şi Fuentes şi-a început cariera de mic. La fel ca El Chapo, a intrat în reţeaua narcoticelor prin intermediul unei rude. După moartea lui Escobar, Fuentes din cartelul Juarez i-a urmat în rolul de cel mai mare rege al drogurilor din Mexic, acumulând averi uriaşe. Porecla de stăpân al cerurilor şi-a căpătat-o deoarece cu ajutorul unei flote gigantice de aeronave a transportat în SUA mai multă cocaină decât a făcut-o cineva vreodată.
În 1997 autorităţile au fost cât pe ce să îl captureze, de aceea a decis să se supună unei operaţii estetice pentru a îşi schimba complet înfăţisarea. Operaţia însă a decurs foarte prost, iar Fuentes a murit. 4 luni mai târziu, chirurgii responsabili au fost găsiţi morţi în nişte containere.
Citește și:
Pablo Escobar, decăderea „Regelui Cocainei”
Cei mai faimoși gangsteri din toate timpurile
sursa: varldenshistoria.se