Ce ne spun percheziţiile din ianuarie ’90?
Vodka URSS, televizor color, cutii cu ţigări havane, cărticica şefului de cuib şi un volum cu dedicaţie de Mircea Dinescu, ridicate din casa lui Gogu Rădulescu, fost membru CPEx.
La finele lui decembrie 1989 şi începutul lui ianuarie 1990, echipa perestroikistă a lui Ion Iliescu, parvenită la putere, trece la arestarea şi anchetarea penală a foştilor membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al CC al PCR.
Într-o atmosferă întreţinută isteric de TVR, transformată din oficină de propagandă a vechiului regim în maşinărie de diversiune a noului regim, foştii membri ai CPEx sunt victimele unor abuzuri de tip stalinist.
Printre acestea se numără şi percheziţionarea locuinţelor foştilor membri ai CPEx şi punerea sechestrului asiguratoriu.Din Dosarul de urmărire penală a lui Gheorghe Rădulescu, fost membru al CPEx, fost vicepreşedinte al Consiliului de Stat şi Preşedinte al Curţii Superioare de Control Financiar, reproducem trei documente:Procesul-verbal de percheziţie a locuinţei din Bucureşti în vederea aplicării sechestrului asigurator (12 ianuarie 1990), Procesul-verbal de percheziţie a casei de vacanţă de la Comana (28 decembrie 1989), întocmit de Comitetul Comunal al FSN şi de ofiţeri de la Miliţia Judeţului Giurgiu, Procesul-verbal de aplicare a sechestrului asigurator la casa de la Comana (19 ianuarie 1990), pe baza inventarierii din 28 decembrie 1989. Minuţioasa consemnare birocratică a lucrurilor găsite în cele două locuinţe oferă cititorului de azi posibilitatea de a pătrunde în intimitatea – ţinută până atunci strict secret – a unui membru al fostei nomenclaturi.
Precizând că Gheorghe Rădulescu era un lider comunist cu preocupări intelectuale şi, prin asta, cu multe amiciţii în lumea literar-artistică, lăsăm cititorilor dreptul de a trage concluziile pe care le cred de cuviinţă.
Proces-verbal 12 ianuarie 1990
„Procurori Dragoş Bărcănescu, Cornoiu Victor şi Predescu Florin, de la Procuratura Generală, astăzi dată de mai sus, am efectuat o percheziţie la domiciliul lui Gheorghe Rădulescu, situat în Bucureşti, intr. prof. N. Ionescu, nr. 11, sectorul 1.
În prezenţa doamnei Mocanu Matilda Maria, domiciliată în Bucureşti, intr. N. Ionescu nr. 15, sector 1, posesoarea B.I. seria AF, nr. 842885, am constatat următoarele:
Imobilul se compune din demisol, parter şi etaj. La demisol se află un garaj, o spălătorie, 2 camere şi 2 cămări. În garaj am găsit un automobil marca DAF cu nr. 1-B-39 având 21232 km la bord, şi o butelie de aragaz. În spălătorie se află maşina de spălat automatică «GORENIA» şi 2 maşini de spălat uzate. Într-o cămară am găsit o sticlă de whisky de 4, 5 l şi alte 2 sticle de câte 0, 75 l whisky. În celelalte 2 camere şi în a doua cămară se află depozitate bunuri cu un grad avansat de uzură. Parterul se compune din WC de serviciu, bucătărie, un hol şi o sufragerie. În bucătărie se află mobilă veche, veselă obişnuită şi un aragaz Arthur Martin. Pe hol am găsit un congelator Artic şi un frigider Zill.
În sufragerie se află următoarele bunuri:bufet din stejar sculptat, cu patru uşi şi patru sertare;masă cu şase scaune;bufet cu patru uşi şi trei sertare;scrin;măsuţă;bufet cu sertar şi uşă, toate stil florentin;fotoliu semicircular;canapea cu trei fotolii;masă dreptunghiulară;comodă cu şase sertare stil Chipendale;– două scaune;bufet cu două uşi;radiocasetofon HITACHI;tensiometru cu stetoscop;Discuran SONY;anexă electronică pentru antenă parabolică;videorecorder AKAI VS-3;37 videocasete imprimate;televizor Telecolor;pian Zeihtel-Winkeluran;combină muzicală;set incomplet de tacâmuri argintate;2 sticle whisky, 1 sticlă de 1 l votcă URSS, 1 sticlă vin roşu spaniol;
Etajul se compune din următoarele încăperi:birou, 2 dormitoare, 2 debarale, hol şi baie şi o cameră. În birou se află o bibliotecă de perete compusă din trei corpuri cu cinci rafturi şi şapte uşi, toate spaţiile fiind umplute cu cărţi de literatură beletristică română şi străină;ordine, medalii, acte de proprietate privind imobilul din comuna Comana, jud. Giurgiu, un aparat foto POLAROID, un storcător de fructe BRAUN;– dulap cu 2 uşi şi sertare în care se află desene şi albume;– birou cu scaun;
În cameră se află 3 dulapuri din lemn alb, conţinând haine şi lenjerie;casetofon SONY – CFS 210 S nou, prăjitor pâine electric, bibliotecă cu cinci uşi şi patru sertare cu cărţi de literatură;o bicicletă de cameră şi o maşină de cusut Zuradopp.
În primul dormitor se află o Comodă cu cinci sertare, cu lenjerie şi cărţi;serviciu de ceai din metal alb;un secretaire cu două sertare;mapă cu scrisori personale;birou mic cu sertar, în care am găsit medicamente;alt secretaire;fotoliu;storcător de fructe producţie sovietică;dulap cu pantofi;alt secretaire cu opt sertare;două casete din sidef;divan studio;18 videocasete sigilate diverse mărci;zece audiocasete marca TDK;râşniţă cafea electrică;ceas de perete, calendar aztec nou.
În cel de-al doilea dormitor se află un pat dublu, două noptiere cu două sertare, o toaletă cu oglindă şi trei sertare;măsuţă rotundă;televizor «MINIVOX»;aparat radio portabil VEF;tensiometru electronic SHARP;aparat de ras PHILIPS;suma de 17.560 lei aflată într-un plic cu menţiunea «mai 1989».În debaraua de lângă dormitor se aflau depozitate bunuri de îmbrăcăminte şi încălţăminte de damă. Pe hol se află un dulap cu lenjerie de damă.
În debaraua de lângă baie s-au găsit 12 sticle whisky, una sticlă gin, două sticle Coniac Martel, 18 pachete de ţigări Kent, una casetă cu două sticle băuturi RFG, una sticlă whisky, una sticlă rachiu franţuzesc, una casetă cu două ceasuri Poljot, precum şi:un inel, o verighetă, un ac de cravată cu piatră, trei perechi de butoni, toate din metal galben. De asemenea am găsit o casetă cu tacâmuri cadou Cuba 1960, o trusă DUPONT de pix, o casetă cu şase pahare, casetă serviciu cafea, cinci pungi cu cafea de 0, 5 kg fiecare.
În baie nu s-au găsit bunuri de valoare. De asemenea, nici în WC-ul de serviciu. Pe holul de la intrarea în vilă se află un radiocasetofon marca SUPERSCOPE, o măsuţă, canapea, cărţi şi reviste. Pe scara interioară se află 18 tablouri pictate de autori neconsacraţi. În toate camerele se află covoare tip persan şi mochete, toate uzate. Pe imobil este instalată o antenă parabolică.
Percheziţia s-a desfăşurat între orele 16-20.Bunurile menţionate au fost lăsate în custodia doamnei Mocanu Matilda Maria.S-au ridicat 3 cărţi («Exil pe o boabă de piper» de Mircea Dinescu cu dedicaţie, «Cărticica şefului de cuib» şi «Ce este şi ce vrea Mişcarea legionară» de Ion Ganea) şi o agendă cu însemnări“.ProcuroriSemnat indescifrabilAm primit un exemplarM. Mocanu
PROCES VERBAL Anul 1990, luna ianuarie, ziua 19
„Predescu Florin – procuror la Procuratura Generală a României, Cornoiu Victor – procuror delegat la Procuratura Generală, azi, data de mai sus, în temeiul art. 108, c.p.p. ne-am deplasat în comuna Comana, judeţul Giurgiu, pentru a efectua o percheziţie domiciliară în imobilul proprietate personală a lui Rădulescu Gheorghe, însoţiţi fiind de către Rădulescu Tudor Gheorghe, fiul celui cercetat, domiciliat în Bucureşti, strada Calea Dorobanţi nr. 53-57, sc. A, et. 2, ap. 6, sector 1, precum şi de Mocanu Matilda Maria din Bucureşti, Intrarea Nicolae Ionescu, nr. 15, sector 1.
Ajunşi la imobilul menţionat mai sus de către Dragnea Constantina din comuna Comana, sat Falastoaca, judeţul Giurgiu am fost informaţi că la acest imobil s-a efectuat o percheziţie domiciliară de către organele de poliţie şi Comitetul Comunal al F.S.N. În acest context, a fost chemat şeful postului de poliţie – plut. maj. Goe Constantin, care ne-a prezentat un exemplar de pe procesul verbal de percheziţie. S-a procedat la confruntarea celor consemnate în procesul verbal prezentat şi existenţa bunurilor din imobil, constantându-se că cele consemnate corespund realităţii, fără omisiuni.
Asupra bunurilor mobile şi imobile consemnate în procesul verbal de inventariere ce se anexează la prezentul se aplică sechestru asigurator şi se lasă în custodia numitei Dragnea Constantina, născută la 05.10.1927, fiica lui Dumitru şi Floarea, domiciliată în comuna Comana, judeţul Giurgiu, posesoare B.I. seria Z nr. 537082, atrăgându-i-se atenţia că nu are voie să înstrăineze, folosească sau să distrugă aceste bunuri.
Cei care ne-au însoţit, precum şi custodele nu au făcut obiecţiuni cu privire la cele consemnate în acest proces verbal întocmit în trei exemplare, din care unul se lasă plut. maj. Goe Constantin şi unul se lasă custodelui“.
PROCURORI, ORGAN DE POLIŢIE, PERSOANE PARTICIPANTE, CUSTODEConform cu originalul
<strong>PROCES – VERBAL</strong>
„Anul 1989, luna decembrie, ziua 28, în comuna Comana la reşedinţa numitului Rădulescu Gheorghe, fost vicepreşedinte al Consiliului de Stat şi Preşedinte al Curţii Superioare de Control Financiar.Lt. maj. Breazu Marian, lt. maj. Dunăre Ion, plt. maj. Goe C-tin, toţi din Miliţia Judeţului Giurgiu, împreună cu preşedintele Comitetului Comunal al Frontului Salvării Naţionale Comana – Stăncescu Dumitru, membru al Comitetului comunal al Frontului Salvării Naţionale – Morco Ion, însoţiţi de Dragne Constantina, fiica lui Dumitru şi Floarea, născută la data de 05.10.1927, în comuna Comana, satul Falaştoaca, domiciliată în comuna Comana, judeţul Giurgiu. Astăzi data de mai sus comisia mai sus constituită am procedat la inventarierea bunurilor mobile şi imobile ale numitului Rădulescu Gheorghe, după cum urmează:
Imobilul este situat în cartierul Sârbi fiind compus din două corpuri primul corp având trei camere de locuit din care una la etaj, bucătărie, baie şi WC., iar al doilea corp având o singură cameră (de oaspeţi) şi în curte mai există o magazie de lemne şi unelte agricole.
În prima cameră s-au găsit următoarele bunuri:
Într-un şifonier cu două uşi s-au găsit următoarele bunuri:opt cămăşi bărbăteşti, cinci pulovere bărbăteşti de diferite culori, un pachet de KENT şi unul de BT., zece feţe de masă comune, patru perechi pijamale bărbăteşti, un trening bărbătesc, o cămaşă naţională, douăsprezece şerveţele din pânză de masă, patru rochii damă diferite culori şi modele, două sacouri unul alb şi unul negru.
Într-o ladă de zestre confecţionată din lemn (veche) sau găsit următoarele bunuri:două plăpumi, două pleduri, două pături, şase cearceafuri, şaptesprezece feţe de pernă mari, unsprezece feţe de pernă mici (puişori), un set de şase furculiţe pentru friptură din inox, cinci tuburi de cartuşe goale calibru 16, două perechi de pantofi purtaţi bărbăteşti.
Tot în aceeaşi cameră s-au mai găsit:o dormeză cu velinţă ţărănească, trei perne, un covoraş de lână dimensiuni 2/1 m, o sobă teracotă, o măsuţă tip birou cu oglindă, două tablouri din care unul reprezintă natură moartă în acuarelă şi unul aplicat tip artizanat.
În camera numărul doi (sufragerie) s-au găsit următoarele bunuri:o masă din lemn artizanat cu şase scaune dintre care trei cu inscripţia 1904, unul 1885, unul cu inscripţia 1898, iar unul are inscripţia ştearsă fiind vechi. La aceeaşi măsuţă s-au găsit o lădiţă tip canapea având datat anul 1904. În această lădiţă s-au găsit un tablou:neînrămat semnat «Stănescu», datat 1984, intitulat «Anul 2000 al treilea război mondial».
S-a mai găsit pe o policioară pe care sunt aşezate o icoană pictată pe lemn, o farfurie artizanat, o găletuşă stil artizanat, două linguri şi o ploscă din lemn, un tablou pictat în acuarelă, semnat Andrei Olsovfiev 1989, cu dedicaţie Gheorghe Rădulescu;un obiect artizanal tip acvariu cu diferite plante acvatice, o ladă din lemn datată 1753, în care se găseau următoarele băuturi alcoolice:cinci sticle Riesling – vin de ¾ l, una sticlă vin Merlot de ¾ l, o sticlă Havana Club, una sticlă de jumătate de litru Whisky consumat jumătate, una sticlă de ½ l votcă U.R.S.S. sigilată, 12 sticle cu ţuică de ţară de 1/1 litri, una lădiţă din lemn mică fără inscripţie în care se afla:o trusă de altoit pomi, un dulăpior de perete pe colţ din lemn având inscripţia SOF SCHROP – 1909;două volume Nicolae Iorga pagini alese ediţia 1965;un dulăpior artizanat din lemn cu inscripţia GEORG SIFFT-18 pe ale cărei policioare sunt farfurii artizanale. Într-un dulap de jos s-a găsit 11 farfurii mari din tablă emailată şi 11 mici având în centrul portretul lui Dorina Rădulescu, iar sub portret o dedicaţie şi anume «A fost unul dintre puţinii oameni absoluţi vii pe care i-am cunoscut» semnează Ana Blandiana. De asemenea s-a mai găsit un pat dormeză şi pe duşumea două scoarţe ţărăneşti.
Pe hol s-au găsit următoarele bunuri:– un frigider marca «SARATOV», producţie U.R.S.S.– una furcă de tors stil ardelenesc din lemn, cu ceas de perete cu cuc producţie U.R.S.S.Camera de la etaj, în care s-au găsit următoarele bunuri:– un pat tip dormeză pe care se aflau o pătură pluşată şi un pled din lînă, – un birou din lemn cu scaun tip birou, – un tablou aplicat din lemn reprezentând un foişor;– una bibliotecă de perete cu 245 volume diferite cărţi;– trei volume mari «Divina Comedie»;– un butoiaş tip artizanat cu ţuică de ţară.În bucătărie s-au găsit următoarele:– un reşou cu două ochiuri pentru butelie aragaz, – una mască de chiuvetă, – una sobă de teracotă cu plită, – un dulap bucătărie cu veselă diferite, – una baie cu duş.Camera de oaspeţi (separată de clădire) unde s-au găsit următoarele bunuri:– un pat cu dormeză;– un birou din lemn;– două şezlonguri din lemn;– un fotoliu din răchită împletită, – una bibliotecă de perete cu colecţiile, magazinul istoric şi secolul 20;– două cutii de ţigări Havana, – una sobă de teracotă.
Magazia cu lemne şi unelte agricole, unde sunt lemne şi unelte agricole.Se menţionează că nu au fost distruse bunuri cu ocazia inventarierii şi nu au fost ridicate obiecte din locuinţă, cu precizarea că bunurile mobile şi imobile rămân în supravegherea numitei Dragne Constantina vecină cu locuinţa lui Rădulescu Gheorghe, atrăgându-i-se atenţia că nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în scop personal.
Pentru care am întocmit prezentul proces verbal în patru exemplare din care două la Miliţia Judeţeană Giurgiu, unul la Comitetul Frontului Salvării Naţionale Comana şi unul la postul de miliţie Comana, judeţul Giurgiu“.Organ de miliţieComitetul F.S.N.Persoană prezentăSemnat IndescifrabilSemnat IndescifrabilSemnat Indescifrabil