Ce mâncau locuitorii din Herculanum, orașul roman distrus de erupția Vezuviului jpeg

Ce mâncau locuitorii din Herculanum, orașul roman distrus de erupția Vezuviului

Arheologii care examinează rămășițele victimelor erupției Vezuviului din anul 79 î.Hr. au descoperit că locuitorii de pe coastă de la acea vreme mâncau mult mai mult pește în comparație cu italienii din prezent și că bărbații consumau o cantitate mai mare din acest aliment, considerat superior.

Cercetătorii, conduși de o echipă de la Universitatea York, au analizat aminoacizi prelevați din rămășițele a 17 persoane adulte, descoperite în orașul roman antic Herculaneum, rămas îngropat sub cenușa vulcanului până în secolul al XVIII-lea. Studiind proporția izotopilor de carbon și de azot din aminoacizi și aplicând un model statistic, cercetătorii au reușit să diferențieze grupurile de alimente cu o precizie sporită, relatează Agerpres.

Herculaneul a furnizat o „populație extraordinară” care a făcut posibilă studierea alimentației din acea vreme, dezastrul natural oferindu-le arheologilor un instantaneu al vieții de zi cu zi, a declarat pentru AFP autoarea principală a studiului, Silvia Soncin.

Acest lucru este diferit de cimitire, care „sunt de obicei utilizate pentru o anumită perioadă - vorbim despre sute de ani - iar sursele de hrană este posibil să se fi modificat din cauza schimbărilor climatice sau a diferitelor rute comerciale”, a explicat specialista.

Cercetătorii au studiat rămășițele a 11 bărbați și 6 femei, alese la întâmplare dintre cele 340 de persoane care au murit pe plajă și sub arcadele de piatră care serveau drept adăposturi pentru bărci („fornici”) și unde au încercat să se refugieze după erupția Vezuviului din anul 79 î.Hr., care a distrus Herculanum și mult mai faimosul Pompeii.

Orașele romane afectate de erupția Vezuviului din anul 79 î.Hr. (foto: MapMaster / Wikimedia Commons)

Harta eruptie Vezuviu jpg jpeg

„Am găsit o cantitate surprinzător de mare de contribuție marină la dieta acestor oameni, mai ales în comparație cu populația modernă mediteraneană", a spus Soncin.

Acești locuitori antici mâncau de aproximativ trei ori mai multe fructe de mare față de locuitorii din prezent din regiune. De asemenea, echipa de cercetători a constatat bărbații își obțineau, în medie, cu 50% mai mult din aportul lor de proteine din fructe de mare, în comparație cu femeile.

De asemenea, bărbații consumau mai multe proteine din cereale în comparație cu femeile, în timp ce acestea din urmă își luau proteinele în special din produse de origine animală și fructe și legume cultivate local.