Cazul „Anca“, cea mai mare eroare judiciară din România: o făcătură a Miliţiei  Drama bărbatului torturat ca să ia asupra sa crima unui fiu de securist jpeg

Cazul „Anca“, cea mai mare eroare judiciară din România: o făcătură a Miliţiei. Drama bărbatului torturat ca să ia asupra sa crima unui fiu de securist

Cazul „Anca“ a fost interpretat mulţi ani drept cea mai mare eroare judiciară din România. În spatele poveştii taximetristului încarcerat pe nedrept pentru o faptă pe care nu a comis-o se ascunde cea mai mare înscenare a Miliţiei lui Ceauşescu. Gheorghe Samoilescu a fost bătut şi torturat până când a recunoscut că a comis crima. Adevăratul ucigaş a fost descoperit patru ani mai târziu. Statul român plăteşte acum despăgubiri de 10.000 de euro.

Cazul „Anca“ a rămas în istorie şi a ajuns lecţie la Facultăţile de Drept, ca fiind cea mai mare eroare judiciară din sistemul de justiţie românesc. În spatele poveştii crimei desprinse parcă din legenda lui Jack Spintecătorul şi în spatele dramei victimei Gheorghe Samiolescu, condamnat pe nedrept, s-a conturat însă şi un alt scenariu:eroarea n-a fost, de fapt, o eroare, ci o înscenare macabră a Securităţii, care trebuia să găsească un vinovat. Mărturiile unor miliţieni implicaţi în anchetă, scoase la iveală mulţi ani după eveniment, vin să confirme a doua variantă.  

Cert este că, la 38 de ani de la comiterea celebrei crime, statul român se pregăteşte să plătească despăgubiri de 10.000 de euro pentru o greşeală a sistemului judiciar sau pentru o înscenare a sistemului miliţienesc din vremea lui Ceauşescu.   Crima „fantomei lui Râmaru“

Crima odioasă care avea să rămână în istorie drept cazul „Anca“ s-a produs în vara anului 1977 şi a îngrozit Capitala. În data de 8 iulie 1977, în parcul Herăstrău s-a găsit un pachet care conţinea două mâini de femeie, înfăşurate în foi de plastic. Organele de miliţie au intrat în alertă. Un alt pachet, care conţinea bazinul unei femei, a fost descoperit în zona Arcului de Triumf.  

Alte patru pachete care conţineau părţi din trupul unei femei sunt descoperite în următoarea săptămână, împrăştiate prin Bucureşti. Analizând plângerile de dispariţie depuse la Miliţie, s-a stabilit că trupul ciopârţit era al unei tinere de 19 ani. Anca Maria Rodica Broscăţeanu, originară din Sibiu, care venise în Bucureşti să dea examen la facultate. Mătuşa sa, cea în locuinţa căreia stătea tânăra, semnalase dispariţia fetei din data de 7 iulie.    

Examenul medico-legal a scos la iveală faptul că moartea fetei a survenit prin „strangulare cu un cablu, sufocare prin astuparea căilor respiratorii cu mâna şi asfixie mecanică”, consemnează procuror.ro. Victima fusese sufocată cu hârtie igienică îndesată în laringe. Potrivit aceluiaşi examen, victima avusese relaţii sexuale înainte de deces.  

Fata nu mai avea bijuterii, semn că cel care o ucisese, o şi tâlhărise. Pentru miliţienii care au preluat cazul a fost clar că aveau de-a face cu un psihopat, crima indicând un agresor de tipul lui Râmaru. De altfel, despre autor s-a şi spus la vremea respectivă că ar fi fost „fantoma lui Râmaru”.  

Citeste continuarea pe adevarul.ro