Cât de lung era Zidul Berlinului? jpeg

Cât de lung era Zidul Berlinului?

Puține simboluri au fost captate în urma Războiului Rece între Europa de Vest și blocul sovietic la fel de bine ca Zidul Berlinului, o barieră de beton și sârmă ghimpată care a divizat cel mai mare oraș al Germaniei pentru aproape 30 de ani.

În timp ce rănile celui de-al Doilea Război Mondial începeau să se vindece, Germania și Berlinul au fost împărțite în patru zone, iar fiecare era administrătă de una dintre puterile aliate. Pentru că Berlinul a fost în jumătatea de est a Germaniei, părțile orașului administrate de Anglia, Franța și SUA, au fost pe deplin înconjurate de zona sovietică. Sovieticii au înfiintat un stat comunist, aliniat cu Germania de Est și au sigilat frontiera pentru a opri migrarea populației de până la o șesime din aceasta spre Vest.

La 13 august 1961 prima materializare a zidului a fost ridicată din sârmă ghimpată între rânduri de clădiri zidite. Acestea au fost, în cele din urmă, întărite prin îmbinarea unor ziduri subsidiare, șanțuri, garduri electrice și o “bandă mortală” îndeaproape supravegheate de  gărzi înarmate din 302 turnuri de veghe.(Plăcile de beton acoperite cu graffiti sunt prezente în cele mai faimoase fotografii ale zidului construit în 1979). O dată finalizat zidul, a urmat o rută în zig-zag lungă de 96 de mile (177.79 kilometri), din care numai 27 de mile (50 km) de zid au împărțit Berlinul de est de cel de vest, restul barierei separând Berlinul de Vest de zonele rurale ale Germaniei de Est.

Pe 09 noiembrie 1989 guvernul sovietic și cel al Germaniei de Est au redus controalele la granițe, iar imediat după aceea, berlinezii s-au adunat pentru a distruge zidul. În câteva luni, toate porțiunile zidului au fost demolate în afară de câteva care au fost destinate muzeelor, doritorilor de suveniruri sau pentru depozite de deșeuri.