Câştigătorii cursului la Şcoala de Arheologie oferit în cadrul concursului organizat de Historia şi Fundaţia Calea Victoriei
Scoala de Vara de Arheologie se desfăşoară între 15-19 iulie intr-o frumoasa casa cu gradina de pe Popa Soare 40, in zona Pache Protopopescu, pe una din strazile preferate ale lui Mircea Eliade, unde timpul nu se grabeste si minunile nu intarzie sa apara.
Impreuna cu lectorul Alexandra Ion, va invitam sa retraiti, in cele cinci seri de curs (15 – 19 iulie), aventura marilor descoperiri ale istoriei:Troia si Stonehenge, Pompei, sarcofagul faraonului Tutenkhamen sau statueta lui Venus din Wilendorf.
Pe baza unor studiide caz, vom incerca sa intelegem in ce fel arheologia contribuie la cunoasterea societatilor trecutului:in ce consta o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume au ajuns expertii la concluziile lor.
La atelier veti avea ocazia de a realiza fise de descoperiri, sa descifrati o inscriptie romana sau sa interpretati un profil stratigrafic.
Temele celor 5 intalniri vor fi:
1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz:Descoperirea Troiei si Stonehenge (de la istoria unui monument care se intinde pe 1500 de ani, la procesele contemporane cu asociatii de druizi).
2. Situl arheologic:cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Çatalhöyük si Pompei.
3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase:de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta (ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti au cateva dintre ele).
4. Stiinte conexe arheologiei:ce inseamna datarea descoperirilor (si care sunt limitele ei), antropologia fizica, fotografie aeriana etc.
5. Politica trecutului, ieri si azi:cui apartine trecutul? Studii de caz:arheologia ca propaganda (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).