Cartelele și datoria externǎ a Romȃniei
Se știe cǎ a existat o perioadǎ din istoria naționalǎ definitǎ drept Epoca de Aur. Interesant este cǎ aceastǎ erǎ s-a ȋnregistrat ȋn plinǎ perioadǎ comunistǎ, adicǎ atunci cȃnd la putere a fost Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului. Chiar dacǎ denumirea pare sǎ indice o erǎ de prosperitate economicǎ, dovadǎ fiind plata completǎ a datoriei externe, populația suferea de tot felul de lipsuri. Alimentele erau date pe cartelǎ, benzina cu rația și mașinile circulau ȋn funcție de numǎrul de ȋnmatriculare, cǎldura era o noțiune absentǎ ȋn multe perioade reci de dupǎ 1981 și nici iluminatul public nu prea era de interes pentru conducǎtorii de la București.
Sacrificiile n-au fost ȋn zadar și Romȃnia a fost singura țarǎ din lagǎrul socialist capabilǎ sǎ plǎteascǎ toate sumele ȋmprumutate pentru dezvoltarea industriei grele, ridicatǎ dupǎ model Stalinist al gigantomaniei. Teza lansatǎ de aparatul de propagandǎ supradimensionat a prins uimitor de bine la mase și sunt mulți cei ce repetǎ cǎ a fost extraordinar de bine cǎ poporul a scǎpat de aceastǎ povarǎ financiarǎ.
Trecem acum cu vederea politica ineficientǎ a regimului roșu și trebuie sǎ remarcǎm o situație existentǎ ȋn Ungaria socialistǎ. Budapesta era datoare 20 miliarde de dolari la nivelul anului 1989 și n-a fost vreo problemǎ financiarǎ. Banii au fost achitați treptat, ȋn tranșe, și se observǎ cǎ nivelul de trai ȋn țara vecinǎ a fost și este mai ridicat decȃt acolo unde locuitorii au fost torturați pentru a se trimite banii ȋn… lumea capitalistǎ. Era mai bine chiar și ȋnainte de ȋnceperea achitǎrii sumelor ȋmprumutate. Datele sunt oferite ȋn publicațiile de la București. Venitul național pe cap de locuitor era ȋn Romȃnia de 1.000 $ și un medic exista la 624 de persoane. Statul vecin avea 2.140 de dolari și un doctor la 478 de locuitori la nivelul anului 1975.
A fost o altǎ minune a regimului comunist din Romȃnia, totul fiind fǎcut pentru ȋntreținerea unei industrii ce a fost conceputǎ ȋncǎ din 1927 pentru efortul de rǎzboi la nivel planetar. Nu avea legǎturǎ cu fericirea locuitorilor din lagǎrul socialist și se știe cǎ despre gigantomanie se plȃngeau sovieticii ȋncǎ din perioada interbelicǎ.
Bibliografie minimalǎ
Statele lumii, ediția a II-a, Editura științificǎ și enciclopedicǎ, București, 1976.
Leahu, Gheorghe, Arhitect ȋn “Epoca de Aur”, Fundația Academia Civicǎ, București, 2013.
Negrea, Radu, Banii și puterea, Editura Humanitas, București, 1990.
Szavai, Janos, Ungaria, Corint, București, 2002.