Carmen Sylva, o regină care fuma jpeg

Carmen Sylva, o regină care fuma

📁 Afişe publicitare de odinioară
Autor: Alin Ciupală, Florentina Ţone

Am descoperit, într-un târg de vechituri din Berlin, o reclamă la ţigările „Carmen Sylva“. Nu ştim foarte clar cine producea ţigările care purtau numele reginei, dar, din presa internaţională a vremii, ştim altceva:Elisabeta se număra printre feţele încoronate ale Europei care fumau, într-o perioadă în care obiceiul nu era asociat sexului frumos, dimpotrivă chiar.

Regina Elisabeta a României (29 decembrie 1843-18 februarie 1916) s-a născut în micul principat german de Wied la 29 decembrie 1843, în castelul Monrepos, reşedinţă a familiei căreia i-a păstrat o caldă amintire toată viaţa. După căsătoria cu principele domnitor al României Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1869, Elisabeta a venit în România şi a rămas aici până la sfârşitul său din 1916.Cunoscută şi sub pseudonimul literar de Carmen Sylva, Elisabeta l-a completat pe augustul său soţ prin susţinuta activitate literară şi prin opera culturală şi de asistenţă socială pe care a patronat-o.

Notorietatea reginei în Europa şi în lume începe să fie astăzi timid redescoperită şi analizată. Dacă la începutul secolului XX, ziaristul şi scriitorul Radu D. Rosetti întâlnea în nordul Norvegiei un învăţător local care citise o parte a operei literare a reginei iar doi-trei ani mai târziu, de data aceasta la Punta Arenas, în sudica Patagonie, o feministă americană îi vorbea cu simpatie unei colege din România despre rolul reginei în emanciparea femeii din ţara aflată la gurile Dunării, după 1916 personalitatea reginei a trecut într-o nemeritată uitare.

Reclama a trecut şi printr-un atelier de tâmplărie

Dincolo de fondurile de arhive, biblioteci, muzee şi colecţii particulare, uneori hazardul îi oferă istoricului semne pline de optimism. Într-un fel, reeditând aventura relatată de G. Călinescu în prefaţa la romanul Scrinul negru, un târg de vechituri berlinez ne-a oferit şansa descoperirii reclamei care promovează ţigările numite „Carmen Sylva“ şi pe care o prezentăm în acest număr al revistei „Historia“.

Prezenţa stemei Vechiului Regat înlătură orice coincidenţă de nume pe care un neîncrezător ar putea-o bănui. Nu ştim deocamdată cine a fost producătorul acestor ţigarete de lux. Ştim însă că regina a apărut în câteva reclame de epocă la diverse mărci de maşini de scris, în Germania şi nu numai. Restaurarea reclamei, altfel bine conservată, şi analizele chimice făcute de pasionatul restaurator, au adus la lumină amănunte legate de locurile prin care aceasta a trecut, cum ar fi o farmacie şi un atelier de tâmplărie.

Regina e la pagina 7 si 16 jpg jpeg

Regina şi ţigărileNu putem şti, în mod cert, cine a produs ţigările care purtau numele reginei din România, dar un articol din ziarul neo-zeelandez „The Star“, numărul din 19 ianuarie 1907, poate să aducă o serie de informaţii în direcţia lămuririi noastre. Intitulat „Woman’s world“ (probabil numele unei rubrici), articolul inventariază, în câteva paragrafe, activităţile unor femei importante ale lumii la momentul respectiv (regina Spaniei – pasionată de călărie, regina Alexandra – o muziciană desăvârşită, regina Italiei – devotată soţului şi copiilor, Helen Gould, una dintre cele mai bogate femei din lume – dedicată acţiunilor filantropice etc.).

Despre regina României citim următoarele:  „Carmen Sylva, Regina României, este tot timpul interesantă, chiar şi dacă vorbim despre lucruri mici. Ea a primit zilele trecute o scrisoare de la un producător bucureştean de ţigări, în care acesta o anunţa că şi-a denumit cele mai bune ţigări «Carmen Sylva» şi că a umplut o cutie pe care să o expună la expoziţia industrială care are loc acum la Bucureşti. A doua zi, Regina a mers la expoziţie şi a dorit să vadă ţigările. Omul, care o aştepta, i le-a arătat. Regina l-a rugat atunci pe acesta să fumeze o ţigară, ca ea să-i poată simţi aroma. Şi, la rugămintea domnului, Regina şi-a umplut poşeta cu ţigările «Carmen Sylva». «I le voi duce Regelui», a spus ea doamnei de onoare. «Îl vor linişti câtă vreme îi voi citi poeziile mele»“ (sursă:National Library of New Zealand).

În aceeaşi arhivă digitalizată, cuprinzând mai multe publicaţii neo-zeelandeze, întâlnim numeroase articole despre feţele încoronate ale Europei, care fumau;printre ele, şi regina Elisabeta. Precursoare ale tabloidelor de astăzi, cuprinzând şi informaţii de culoare, dar şi multe zvonuri, câteva dintre ziare notează:„Împărăteasa Austriei obişnuieşte să îndepărteze gândurile negre cu ajutorul ţigărilor, regenta Spaniei găseşte în ţigări o alinare a problemelor ei, în vreme ce «Carmen Sylva», talentata regină a României, îşi scrie poeziile sub inspiraţia lor“ (scrie „Evening Post“, la 25 februarie 1899);„Regina României («Carmen Sylva») fumează în mod continuu. E o femeie cu tensiune nervoasă crescută şi a declarat în mod public că ţigările au asupra ei un efect calmant, mai mult decât soluţiile oferite de medici“ (în „The Star“, 7 februarie 1908).

Confirmarea faptului că regina României într-adevăr fuma o găsim în lucrarea The Social History of Smoking, publicată în 2006, care tratează chestiunea apariţiei şi răspândirii fumatului în Anglia. Femeile britanice ar fi început să fumeze cam pe la 1860, iar curajoasele şi-au atras suficiente „apelative“, niciunul dintre ele flatant. Reginei Victoria nu îi plăcea acest obicei şi interzisese să se fumeze în jurul ei, „dar multe doamne din familii regale ale Europei, contemporane cu Regina Victoria şi cu fiul ei, aveau reputaţia de a fi fumătoare. Printre ele, poate fi numită Carmen Sylva, poetesa Regină a României...“