Când au pierdut romanii Dacia? jpeg

Când au pierdut romanii Dacia?

­čôü Dacia antic─â
Autor: Dan Ruscu

Fiind vorba de scrieri at├ót de diferite, relat─ârile lor cu privire la sf├ór┼čitul Daciei romane nu sunt nici ele identice, ┼či nici egale ca valoare. Informa┼úiile pe care ni le ofer─â pot fi ├«mp─âr┼úite ├«n principiu ├«n trei categorii. Istoriile lui Aurelius Victor ┼či Orosius ne spun c─â Dacia a fost pierdut─â pentru Imperiu ├«n timpul ├«mp─âratului Gallienus, c├óndva dup─â 260 ┼či ├«nainte de 268. Eutropius, Rufius Festus ┼či Iordanes spun c─â provincia a fost pierdut─â ├«n vremea lui Gallienus ┼či c─â Aurelian a fost cel care a abandonat-o, c├óndva dup─â 270. ├Än sf├ór┼čit, Historia Augusta aminte┼čte doar p─âr─âsirea Daciei din vremea lui Aurelian. 

Mult─â vreme, istoricii moderni au discutat informa┼úiile ├«n aceast─â ├«mp─âr┼úire, ├«ncerc├ónd s─â ├«n┼úeleag─â care dintre cele trei variante este cea mai aproape de adev─âr. Dac─â ├«n aceast─â ├«ncercare de ├«n┼úelegere pornim ├«ns─â de la modul ├«n care au fost redactate respectivele scrieri, lucrurile se leag─â mult mai coerent. Am v─âzut c─â majoritatea izvoarelor care vorbesc despre sf├ór┼čitul st─âp├ónirii romane ├«n Dacia sunt fie istorii prescurtate, fie biografii imperiale. Am v─âzut, de asemenea, c─â toate au fost redactate la aproape un secol de la evenimentele pe care le descriu. Ca urmare, unul dintre cele mai importante puncte de pornire este s─â vedem de unde ┼či-au cules respectivii autori informa┼úiile.  

Imperiul Roman în timpul crizei secolului al III-lea. Harta: Alina Bondrea, după Ian Mladjov.

3 HARTA MARE spread 2 Abandonarea Daciei de catre romani Dan Ruscu cmyk jpg jpeg

├Än anul 1884, un istoric german, Alexander Enmann, pun├ónd ├«n paralel c├óteva dintre istoriile care ne intereseaz─â aici, mai exact pe cele ale lui Aurelius Victor, Eutropius ┼či Rufius Festus, ├«mpreun─â cu Historia Augusta, la care a mai ad─âugat o scurt─â istorie a ├«mp─âra┼úilor romani, numit─â Epitome de Caesaribus ┼či scris─â cam ├«n aceea┼či vreme cu celelalte, a g─âsit ├«ntre ele numeroase elemente comune. Analiz├óndu-le at├ót din perspectiva con┼úinutului, c├ót ┼či din punct de vedere lingvistic, Enmann a stabilit c─â aceste asem─ân─âri indic─â o surs─â comun─â, din care toate scrierile mai sus amintite ┼či-au luat o parte important─â din informa┼úii. Aceasta ar fi fost o serie de biografii imperiale, alc─âtuit─â ├«n cea mai bun─â tradi┼úie a literaturii biografice latine. Scris─â probabil ├«nainte de jum─âtatea secolului al IV-lea, aceast─â lucrare ast─âzi pierdut─â, numit─â conven┼úional ÔÇ×Istoria imperial─â a lui EnmannÔÇŁ (die Enmannsche Kaisergeschichte, prescurtat EKG), mai poate fi reconstituit─â numai prin intermediul scrierilor ulterioare care au folosit-o ca surs─â de informa┼úie.  

Gallienus ar fi pierdut provincia, Aurelian a retras trupele 

Sigur c─â inten┼úia cu care fiecare dintre diver┼čii istorici ai secolului al IV-lea ┼či-a redactat opera l-a determinat s─â preia informa┼úiile ├«ntr-o manier─â proprie. Exact acela┼či lucru s-a petrecut ┼či cu ┼čtirile despre sf├ór┼čitul Daciei romane. To┼úi istoricii men┼úiona┼úi mai sus au preluat informa┼úiile din a┼ča-numita EKG, fiecare adapt├óndu-le propriei viziuni asupra trecutului.  

Cel mai con┼čtiincios a fost Eutropius, care aminte┼čte cu rigoare o pierdere a provinciei sub Gallienus ┼či o abandonare oficial─â a ei sub Aurelian. Cel mai mai pu┼úin interesa┼úi de detalii au fost, dup─â cum era de a┼čteptat, autorul Historiei Augusta ┼či Orosius cu a sa Istorie ├«mpotriva p─âg├ónilor. De aceea, unul pomene┼čte doar evenimentele din timpul lui Aurelian, iar cel─âlalt doar pe cele din epoca lui Gallienus. La fel, Aurelius Victor, aplecat mai mult spre considera┼úii morale, a re┼úinut doar pierderea din vremea lui Gallienus. Rufius Festus ┼či Iordanes, preocupa┼úi am├óndoi mai degrab─â de concizie dec├ót de precizie, ne ofer─â, ├«n mod surprinz─âtor, cea mai realist─â oglindire a procesului abandon─ârii Daciei ├«n ansamblul s─âu: ├«ntr-o singur─â fraz─â ni se spune c─â Dacia a fost pierdut─â sub domnia lui Gallienus, iar Aurelian a retras de acolo trupele ┼či cel pu┼úin o parte din popula┼úie, hot─âr├ónd s─â abandoneze provincia ├«n mod oficial.  

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Sf├ór╚Öitul provinciei Dacia" ap─ârut ├«n Historia Special nr. 32, disponibil─â la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 25 septembrie - 25 decembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

Historia special coperta jpg jpeg