Canberra   un compromis între Sydney și Melbourne / FOTO jpeg

Canberra - un compromis între Sydney și Melbourne / FOTO

├Än 1901, dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei, Australia a ├«nt├ómpinat mari probleme cu alegerea capitalei na╚Ťionale deoarece cele dou─â ora╚Öe mari, Sydney ╚Öi Melbourne, rivalizau ├«n for╚Ť─â pentru ob╚Ťinerea acestui statut. S-a ales o solu╚Ťie de descentralizare printr-un ora╚Ö care a fost creat de la zero, ├«ntr-un loc neutru.

Situat la 280 km sud-vest de Sydney ╚Öi 660 km nord-est de Melbourne, loca╚Ťia ora╚Öului Canberra a fost aleas─â pentru amplasarea capitalei na╚Ťiunii ├«n 1908 ca un compromis ├«ntre cele dou─â metropole. Canberra este cel mai mare ora╚Ö din interiorul continentului ╚Öi al optulea la nivel na╚Ťional.

Designul ora╚Öului a fost stabilit, ├«n 1912, ├«n urma unui concurs interna╚Ťional de proiecte. C├ó╚Ötig─âtorii au fost arhitec╚Ťii americani Walter Burley Griffin ╚Öi Marion Mahony Griffin. Planul celor doi a fost centrat ├«n jurul axelor aliniate cu reperele topografice semnificative. Designul este unul modern, con╚Ťin├ónd motive geometrice precum cercuri, hexagoane ╚Öi  triunghiuri. Canberra este un ora╚Ö cu o vegeta╚Ťie bogat─â, motiv pentru care este denumit─â ╚Öi capitala tufi╚Öurilor.

Exist─â mai multe variante ├«n ceea ce prive╚Öte etimologia numelui capitalei australiene. Una dintre ipoteze consider─â c─â numele Canberra  deriv─â de la Kambera sau Canberry care poate avea semnifica╚Ťia de loc de ├«nt├ólnire ├«n vechea limb─â ngunnawal a b─â╚Ötina╚Öilor ngabri. Liderul ngunnawal, Don Bell, a afirmat c─â traducerea corect─â este s├ónii femeii, f─âc├ónd referire la denumirea pe care indigenii le-au dat-o celor doi mun╚Ťi care se afl─â ├«n p─âr╚Ťile opuse ale ora╚Öului, Muntele Negru ╚Öi Muntele Ainslie.

La pozi╚Ťionarea fa╚Ť─â de cei doi mun╚Ťi face referire ╚Öi John Gale, proprietarul unui ziar din Queanbeyan, numai c─â acesta consider─â nganbra sau nganbira  (gol ├«ntre s├ónii unei femei) ca fiind cuvintele de la care a fost denumit ora╚Öul. O alt─â variant─â sus╚Ťine c─â numele vine de la cuv├óntul canberry - meri╚Öorul australian, plant─â ce cre╚Öte din abunden╚Ť─â ├«n regiune.

Dovezile arheologice demonstreaz─â c─â zona este locuit─â de mai bine de 21 000. Printre acestea se afl─â ad─âposturi de piatr─â locuite, picturi rupestre ╚Öi gravuri, locuri de veci, tabere, cariere, unelte de piatr─â ╚Öi aranjamente. Indigenii foloseau acest─â zon─â doar sezonier, ├«ns─â num─ârul lor s-a redus dramatic dup─â apari╚Ťia europenilor ( secolul XIX), care au adus cu ei boli precum rujeola ╚Öi varicela.

Cele mai importante atrac╚Ťii turistice:

Parlamentul:

Parlamentul australian jpg jpeg

Memorialul R─âzboiului:

Memorialul Razboiului jpg jpeg

Memorialul victimelor Holodomorului, Biserica Ortodox─â ucrainian─â:

Memorialul victimelor Holodomorului jpg jpeg

Turnul de pe Muntele Negru:

Turnul de pe Muntele Negru jpg jpeg