Călugăr mumificat acum 200 de ani  Budiştii spun despre el că este viu şi în meditație profundă  jpeg

Călugăr mumificat acum 200 de ani. Budiştii spun despre el că este viu şi în meditație profundă

Povestea unui călugăr mumificat acum 200 de ani a făcut furori în întreaga lume. Potrivit practicanților acestei religii, el este viu și într-o stare profundă de meditație. Trupul clericului a fost găsit în districtul Ulan Bator din Mongolia, din întâmplare, după ce fusese furat de către un traficant care încerca să îl vândă pe piața neagră a artefactelor.

După ce călugărul mumificat este supus unor examinări medico-legale a fost identificat ca fiind mumia este a lui Tsorzh Sanzhzhav, care a trăit acum 200 de ani. Acesta a fost întruparea Sanctității Sale, Ovgon Geser Lama, venerat în întreaga regiune și al cărui mormânt a fost găsit într-o peșteră din munţii Arkhangai.Deși mumia fusese descoperită initial într-o zonă rece și învelită în piei de animal, starea de conservare excelentă se datorează atât ritualului de meditație profundă, cât și locului în care s-a petrecut acest process – peștera din munţii Arkhangai. Unii experți susțin că mumia a fost găsită în această poziţie deoarece se afla într-o stare spirituală rară, cunoscută sub numele de "tukdam". Și tot experţii susţin că el nu este mort. „Așezat în poziția lotus, cu mâna stângă deschisă ce simbolizează recitarea Sutra, este un semn că guru nu este mort, dar în meditație foarte adâncă, în conformitate cu tradiția străveche de budist Lamas” a declarat Ganhugiyn Purevbat, fondator al Budist Art Institute din Mongolia.

"Am avut privilegiul de a avea grijă de niște călugări care au ajuns în stadiul "tukdam", a declarat doctorul Barry Kerzin, cunoscut pentru îngrijirea lui Dalai Lama. "În cazul în care persoana poate rămâne în această stare timp de mai mult de trei săptămâni, deşi se întâmplă rar asta, corpul tău incepe să se micşoreze treptat și, în cele din urmă, tot ce rămâne sunt parul, unghiile și hainele. În aceste cazuri, persoanele care locuiesc în apropierea călugărului vor vedea un curcubeu strălucind pe cer timp de mai multe zile consecutive. Călugărul capabil să continue în această stare meditativă, poate deveni un Buddha. Pentru a atinge un astfel de nivel spiritual, meditatorul poate ajuta, de asemenea, pe alții și toţi simt în jur o bucurie profundă", a declarat Kerzin.

inside mummy jpg jpeg

După acest incident mumia a fost curățată la Centrul Național de Expertize Criminalistice, din capitala Mongoliei, Ulan Bator şi repusă în situl său ridicat în munții Arkhangai

Budismul, unic printre religiile lumii

Budismul este una dintre religiile principale ale lumii în ceea ce privește adepții, distribuirea geografică și influența socio-culturală. Cu toate că în mare parte este o religie „estică”, budismul devine din ce în ce mai popular și mai influent în lumea vestică. Este o religie unică printre religiile lumii, deși are multe în comun cu hinduismul, prin faptul că ambele învață karma (cauză-efect), maya (natura iluzorie a lumii) și samsara (ciclul de reîncarnări). Budiștii cred că țelul cel mai înalt al vieții este să dobândească „iluminarea”, după cum o percep ei.

Fondatorul budismului, Siddhartha Guatama, s-a născut în familia regală din India în anul 600 î.Hr.