Automobilul Renault Fuego GT, primit de Zoia Ceaușescu de la părinți (© Patric Pavel / Retromobil)

Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți

Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.

Un serviciu specializat al Securității statului s-a ocupat de procurarea sa, iar exemplarul a fost înmatriculat cu numărul 1-B-234 și a circulat numai în România, fiind folosit ca mașină de uz personal de către Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean, soțul său, înregistrând un kilometraj de numai 52.000 de km, informează Retromobil Club România.

Automobilul a fost pus sub sechestru de către Procuratura generală împreună cu alte bunuri personale ale familiei Oprean după 1989, iar timp de 7 ani mașina a rămas în stocarea Procuraturii, în condiții nu tocmai bune, fiind restituită proprietarilor după încetarea urmăririi penale. După decesul Zoiei Ceaușescu, mașina a fost întreținută de profesorul Mircea Oprean iar în anul 2022 a fost vândută la o licitație internațională de către Artmark.

Un inimos colecționar a făcut posibilă păstrarea în România a acestei piese cu valoare însemnată pentru istoria recentă a țării, adjudecând exponatul prin licitație pentru o sumă de aproape 25.000 de Euro, de 50 de ori suma de pornire.

La Retro Parada Primăverii 2024 din București, Renault Fuego GTS cu numărul 1B 234 a fost prezentat în premieră după un proces de restaurare important, început în toamna anului 2023.

Mai multe pentru tine...