image

Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol

Pe 3 februarie 1954, în plin viscol, s-a stins și marele scriitor Ionel Teodoreanu, la vârsta de 58 de ani.

A făcut imprudența, bolnav fiind, să iasă pe viscol în aceea dimineața ca să meargă la tribunal, unde avea de susținut un proces. După ce a ieşit pe stradă, scriitorul a observat că circulaţia în oraş era blocată din cauza troienelor. A decis să se întoarcă acasă, dar mai întâi a vrut să intre într-un magazin alimentar de la colțul străzii Căuzași. 

La câteva momente de la intrarea în magazin, Ionel Teodoreanu s-a prăbușit fără viață pe podea. Doctorul chemat la faţa locului, ajuns după timp îndelungat din cauza nămeţilor uriaşi, nu a putut face decât să constate decesul scriitorului.

image

Nu s-a cunoscut motivul morții sale subite, întrucât condițiile meteo nu au permis transportul la spital pentru efectuarea necropsiei, cauza probabilă a decesului fiind un infarct.  

A fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Pentru că cimitirul era departe și era aproape imposibil de transportat cu o mașină pe străzile orașului care erau pline de nămeți, sicriul scriitorului a fost transportat la Bellu legat cu sfori pe o sanie împrumutată din vecini.

Fragmentul face parte din articolul „Bucureștiul sub zăpadă. 70 de ani de la marele viscol din februarie 1954”, publicat în numărul 265 al revistei „Historia” (revista:265), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 februarie - 14 martie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: Muzeul CFR