Calendar 20 noiembrie: 2006   Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar jpeg

Calendar 20 noiembrie: 2006 - Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

284 - Diocle╚Ťian a fost ales ├«mp─ârat roman. El va pune cap─ât crizei imperiale din secolul al III-lea.

1805 - Singura oper─â a lui Beethoven, ÔÇ×FidelioÔÇŁ, a avut premiera la Viena.


1820 - Baleniera american─â Essex a fost scufundat─â ├«n Pacific, dup─â ce a fost lovit─â ├«n mod repetat de un ca╚Öalot. Se presupune c─â acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, ÔÇ×Moby DickÔÇŁ.


Essex photo 03 b jpg jpeg

1917 - A început Bătălia de la Cambrai, prima mare confruntare de tancuri din istorie. Aproape 400 de tancuri, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.

1910 - A murit scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi (n. 1828).

1922 - Conferin╚Ťa interna╚Ťional─â de la Lausanne, ├«n problema str├ómtorilor Bosfor ╚Öi Dardanele: Se discut─â ╚Öi semneaz─â tratatul de pace cu Turcia, care recuno╚Ötea drepturile Rom├óniei asupra insulei Ada-Kaleh

1925 - S-a născut senatorul american Robert F. Kennedy, fratele președintelui John F. Kennedy (d. 1968).

1940 - Al Doilea Război Mondial: România, Ungaria și Slovacia s-au alăturat Axei.

1942 - A fost deschis─â oficial Alaska Highway, drumul care face leg─âtura ├«ntre Dawson Creek, situat ├«n provincia canadian─â Columbia Britanic─â ╚Öi Delta Junction ├«n statul american Alaska. Construc╚Ťia drumului a fost accelerat─â dup─â atacul japonez de la Pearl Harbor.


Alcan construction jpg jpeg

1945 - Procesele de la N├╝rnberg: La Palatul de Justi╚Ťie de la N├╝rnberg, au ├«nceput procesele ├«mpotriva a 24 de fo╚Öti lideri germani, pentru crime de r─âzboi.

1947 - Prin╚Ťesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II) s-a c─âs─âtorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.


nunta jpg jpeg

1952 - Rudolf Sl├ínsk├Ż, Secretarul General al Partidului Cehoslovac, ╚Öi al╚Ťi 13 lideri comuni╚Öti sau func╚Ťionari de rang ├«nalt au fost acuza╚Ťi ╚Öi condamna╚Ťi c─â ar fi participat la o conspira╚Ťie tro╚Ťkisto-titoisto-sionist─â. Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici afla╚Ťi ├«n ╚Ťar─â. Sl├ínsk├Ż va fi sp├ónzurat la 3 decembrie 1952.

1962 - Președintele american John F. Kennedy a acceptat să ridice blocada din Cuba.

1975 - A murit dictatorul spaniol Francisco Franco (n. 1892).

2006 - Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar (n. 1949).

├Än timpul Revolu╚Ťiei din 1989, Zoia a fost re╚Ťinut─â ├«mpreun─â cu fra╚Ťii s─âi, Nicu ╚Öi Valentin Ceau╚Öescu, ╚Öi anchetat─â pentru subminarea economiei na╚Ťionale, ulterior ei fiind cerceta╚Ťi ├«n stare de libertate. Zoia a fost re╚Ťinut─â ini╚Ťial pe 24 decembrie 1989, ├«n complexul Prim─âverii, ├«n casa bunicii din partea mamei, Alexandrina Petrescu. A fost trimis─â la o unitate militar─â din Bucure╚Öti, la Antiaerian─â. Acolo era pe 25 decembrie, c├ónd a auzit c─â p─ârin╚Ťii ei au fost executa╚Ťi. A r─âmas ├«n ├«nchisoare p├ón─â la 18 august 1990. 

La ├«nceputul lunii ianuarie 1990 a fost re╚Ťinut ╚Öi so╚Ťul ei, Mircea Opran, profesor universitar la Universitatea Politehnic─â, care a fost ╚Ťinut ├«n ├«nchisoare p├ón─â pe data de 8 august 1990. Zoia a fost scoas─â de sub acuzare ├«n 1996.

Dup─â Revolu╚Ťie, Zoia ╚Öi Mircea Opran au fost apoi evacua╚Ťi din vila ├«n care locuiau. A urmat o perioad─â ├«n care cei doi au fost nevoi╚Ťi s─â stea la prieteni sau pe la rude. Fiica so╚Ťilor Ceau╚Öescu a f─âcut demersuri pentru a se re├«ntoarce la INCREST, ├«ns─â a fost refuzat─â de conducerea de atunci a institutului. Zoia a dat ├«n judecat─â institu╚Ťia, dar procesul nu a fost ├«ncheiat. ├Äntr-un final, a decis s─â ├«nceteze lupta ╚Öi s─â se pensioneze.

Dup─â eliberare, Zoia Ceau╚Öescu a dus o existen╚Ť─â retras─â, ferindu-se aproape complet de pres─â. Mai mult s-a auzit despre ea ├«n ultimii trei ani de via╚Ť─â, c├ónd a ac╚Ťionat ├«n justi╚Ťie statul rom├ón pentru recuperarea unor c─âr╚Ťi, tablouri ╚Öi bijuterii confiscate ├«n 1989, respectiv pentru deshumarea p─ârin╚Ťilor. 

A reu╚Öit s─â recupereze patru bijuterii de aur, tablouri ajunse la Muzeul Na╚Ťional de Art─â sau c─âr╚Ťi rare intrate ├«n patrimoniul Bibliotecii Na╚Ťionale. A murit pe 20 noiembrie 2006, ├«n jurul orei 4.00. Un cancer la pl─âm├óni, care nu se mai putea opera. Avea 57 de ani ╚Öi era fum─âtoare ├«nr─âit─â. Ceremonia funerar─â a fost modest─â. Zoia Ceau╚Öescu a fost incinerat─â la Crematoriul ÔÇŁCenu╚ÖaÔÇť.

Foto sus: Zoia ╚Öi Valentin Ceau╚Öescu, la ├«nmorm├óntarea fratelui lor, Nicu ÔÇô Cimitirul Ghencea, 29 septembrie 1996