Calendar 20 noiembrie: 2006   Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar jpeg

Calendar 20 noiembrie: 2006 - Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar

📁 Calendar
Autor: Redacția

284 - Dioclețian a fost ales împărat roman. El va pune capăt crizei imperiale din secolul al III-lea.

1805 - Singura operă a lui Beethoven, „Fidelio”, a avut premiera la Viena.


1820 - Baleniera americană Essex a fost scufundată în Pacific, după ce a fost lovită în mod repetat de un cașalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, „Moby Dick”.


Essex photo 03 b jpg jpeg

1917 - A început Bătălia de la Cambrai, prima mare confruntare de tancuri din istorie. Aproape 400 de tancuri, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.

1910 - A murit scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi (n. 1828).

1922 - Conferința internațională de la Lausanne, în problema strâmtorilor Bosfor și Dardanele: Se discută și semnează tratatul de pace cu Turcia, care recunoștea drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh

1925 - S-a născut senatorul american Robert F. Kennedy, fratele președintelui John F. Kennedy (d. 1968).

1940 - Al Doilea Război Mondial: România, Ungaria și Slovacia s-au alăturat Axei.

1942 - A fost deschisă oficial Alaska Highway, drumul care face legătura între Dawson Creek, situat în provincia canadiană Columbia Britanică și Delta Junction în statul american Alaska. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor.


Alcan construction jpg jpeg

1945 - Procesele de la Nürnberg: La Palatul de Justiție de la Nürnberg, au început procesele împotriva a 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.

1947 - Prințesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II) s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.


nunta jpg jpeg

1952 - Rudolf Slánský, Secretarul General al Partidului Cehoslovac, și alți 13 lideri comuniști sau funcționari de rang înalt au fost acuzați și condamnați că ar fi participat la o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă. Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară. Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie 1952.

1962 - Președintele american John F. Kennedy a acceptat să ridice blocada din Cuba.

1975 - A murit dictatorul spaniol Francisco Franco (n. 1892).

2006 - Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, a murit în urma unui cancer pulmonar (n. 1949).

În timpul Revoluției din 1989, Zoia a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu, și anchetată pentru subminarea economiei naționale, ulterior ei fiind cercetați în stare de libertate. Zoia a fost reținută inițial pe 24 decembrie 1989, în complexul Primăverii, în casa bunicii din partea mamei, Alexandrina Petrescu. A fost trimisă la o unitate militară din București, la Antiaeriană. Acolo era pe 25 decembrie, când a auzit că părinții ei au fost executați. A rămas în închisoare până la 18 august 1990. 

La începutul lunii ianuarie 1990 a fost reținut și soțul ei, Mircea Opran, profesor universitar la Universitatea Politehnică, care a fost ținut în închisoare până pe data de 8 august 1990. Zoia a fost scoasă de sub acuzare în 1996.

După Revoluție, Zoia și Mircea Opran au fost apoi evacuați din vila în care locuiau. A urmat o perioadă în care cei doi au fost nevoiți să stea la prieteni sau pe la rude. Fiica soților Ceaușescu a făcut demersuri pentru a se reîntoarce la INCREST, însă a fost refuzată de conducerea de atunci a institutului. Zoia a dat în judecată instituția, dar procesul nu a fost încheiat. Într-un final, a decis să înceteze lupta și să se pensioneze.

După eliberare, Zoia Ceaușescu a dus o existență retrasă, ferindu-se aproape complet de presă. Mai mult s-a auzit despre ea în ultimii trei ani de viață, când a acționat în justiție statul român pentru recuperarea unor cărți, tablouri și bijuterii confiscate în 1989, respectiv pentru deshumarea părinților. 

A reușit să recupereze patru bijuterii de aur, tablouri ajunse la Muzeul Național de Artă sau cărți rare intrate în patrimoniul Bibliotecii Naționale. A murit pe 20 noiembrie 2006, în jurul orei 4.00. Un cancer la plămâni, care nu se mai putea opera. Avea 57 de ani și era fumătoare înrăită. Ceremonia funerară a fost modestă. Zoia Ceaușescu a fost incinerată la Crematoriul ”Cenușa“.

Foto sus: Zoia și Valentin Ceaușescu, la înmormântarea fratelui lor, Nicu – Cimitirul Ghencea, 29 septembrie 1996