Calendar 2 decembrie: 1805   Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso austriacă comandată de țarul Alexandru I jpeg

Calendar 2 decembrie: 1805 - Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I

📁 Calendar
Autor: Redacția

1547 - A murit conchistadorul spaniol Hernán Cortés, cuceritorul Mexicului (n. 1485).

1804 - Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împărat al Francezilor în Catedrala Notre-Dame din Paris de către papa Pius al VII-lea.


Jacques Louis David 006 jpg jpeg

1805 - Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I, într-o bătălie desfășurată lângă actualul oraș Brno.

La doar șase săptămâni de la faimoasa bătălie de la Trafalgar, 150.000 de soldați se confruntau pe terenul de luptă din apropierea orașului Austerlitz, în estul Cehiei de azi. După înfrângerea suferită în fața lui Nelson, Napoleon își ia revanșa în fața dușmanilor săi și îi zdrobește pe ruși și austrieci.

Coincidență istorică sau nu, bătălia de la Austerlitz are loc în ziua aniversării încoronării lui Napoleon ca Împărat al Franței, și este considerată de specialiști, aproape în unanimitate, capodopera sa militară. 
Bătălia de la Austerlitz este cunoscută și drept „Bătălia celor trei împărați” datorită celor trei șefi de stat implicați: împăratul Franței, al Austriei și al Rusiei, toți trei prezenți pe câmpul de luptă. În esență însă, împăratul Austriei iese din ecuație, iar bătălia se poartă mai mult între Napoleon și Țarul Alexandru I al Rusiei.

Bătălia de la Austerlitz a fost cea mai importantă victorie a lui Napoleon. În doar câteva săptămâni, austriecii încheiaseră deja pacea, iar forțele rusești se retrăseseră. În următoarele luni, Napoleon și-a instalat doi frați pe tronul Neapolelui și al Olandei, și a desființat Imperiul Romano-German condus de Austria, pe care-l înlocuiește, parțial, cu o Confederație a Rinului aflată sub control francez. 

În tot acest timp, Alexandru se recupera de pe urma traumei psihologice suferite. Din fericire pentru el, poziția sa de monarh îl salvase de la criticile privind rezultatul războiului, căci consilierii săi fuseseră cei acuzați. În sinea sa, Țarul era totuși conștient că era responsabil pentru dezastrul de la Austerlitz, care a rămas, pentru restul vieții sale, un punct extrem de sensibil în biografia sa.

1814 - A murit Marchizul de Sade (n. 1740).

1823 - „Doctrina Monroe”:  Președintele SUA, James Monroe, a prezentat în fața Congresului această linie politică, potrivit căreia, SUA nu au nici o pretenție de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându–se în același timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.

1845 - La Paris, a luat ființă „Societatea studenților români”, în frunte cu Ion Ghica, C. A. Rosetti și Scarlat Vârnav.

1848 - Franz Joseph I de Habsurg a fost încoronat împărat al Austriei

1852 - Napoleon al III-lea a devenit Împărat al Franței.

1915 - Albert Einstein a publicat teoria relativității generalizată.

1935 - S-a născut poetul Nicolae Labiș (d. 1956).

1950 - A murit compozitorul și pianistul Dinu Lipatti (n. 1917).


1971 - Emiratele Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah și Umm al-Qaiwain s-au unit, dând naștere Emiratelor Arabe Unite.

1993 - Traficantul de droguri Pablo Escobar, liderul cartelului Medellín, a fost ucis de poliție (n. 1949).