Cadoul de Crăciun primit de Principesa Maria de Edinburgh, viitoarea regină a României, la vârsta de 3 ani | FOTO
În 1878, Ducele Alfred și Ducesa Marie de Edinburgh au comandat pentru fiica lor, Principesa Maria, viitoarea regină a României, care avea atunci numai 3 ani, un cadou special: o brățară din aur cu miniaturi.
Bijuteria este unică prin proveniență și caracterul memorialistic, făcând parte dintre obiectele prețioase aduse de Maria la București, în 1893, și care o legau profund de țara sa natală și de familia regală britanică. Brățara se află în prezent în colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).
Principesa Maria era nepoata Reginei Victoria, tatăl său, ducele Alfred de Edinburgh, fiind cel de-al doilea fiu al suveranei britanice și al Prințului Albert de Saxa-Coburg şi Gotha. Nepoata Reginei Victoria amintea în scrierile sale despre obiectele prețioase aduse la București în 1893, printre care mobilier, fotografii, cadourile primite la căsătoria sa cu Principele Ferdinand al României, multe din ele fiind bijuterii, precum și amintiri de familie.
Brățara primită de Principesa Maria avea patru medalioane, care ascundeau portretele copiilor Ducelui și Ducesei de Edinburgh. Fiecare medalion are inițiala primului prenume A (Alfred), M (Marie), V (Victoria Melita), A (Alexandra), cu fonturi victoriene. Ulterior a fost adăugat și un al cincile medalion, cu portretul Prințesei Beatrice, sora cea mai mică a Reginei Maria, născută la 20 aprilie 1884.
Cele cinci medalioanele ovale odată deschise dezvăluie portretele ale copiilor Ducilor de Edinburgh. În interiorul medalioanelor, în partea superioară capacul are gravată data nașterii în dreptul fiecărui portret: 15 Octb. 1874, 29 Octb.1875, 25 Nov.1876, 1 Sept. 1878, 20 April 1884.
În interiorul brățării, în spatele fiecărui medalion princiar, sunt inscripționate numele: Alfred of Edinburgh, Marie of Edinburgh, Victoria Melita of Edinburgh, Alexandra of Edinburgh, Beatrice of Edinburgh.
Vă invităm să descoperiți mai multe detalii despre această bijuterie unică pe site-ul Muzeului Național de Istorie a României. Brățara poate fi admirată în cadrul expoziției Tezaur Istoric de la MNIR.