⬆
Buddhism in 10 puncte
Buddhismul este una dintre religiile apărute în Asia. De la apariţia sa şi până în secolul al XXI-lea, buddhismul este comentat, neînţeles şi chiar contestat, în special de către europeni. Iată zece lucruri despre apariţia şi evoluţia buddhismului.
- Religie fondată în secolul al VI-lea î.H. în India de către Siddharta Gautama, zis Buddha.
- Învăţătura (Dharma) lui Buddha se sprijină pe doctrina reîncarnărilor şi pe aceea a legii recompesării meritelor (Kharma).
- Pentru a se elibera de şirul acesta de vieţi şi suferinţe, Buddha propune „cele patru adevăruri nobile”:tot ceea ce există este durere, mizerie, vremelnicie;această stare nefericită este cauzată de dorinţă şi neştiinţă;este posibilă depăşirea acestei stări, aşa cum e posibilă şi salvarea;calea ce duce la o asemenea eliberare este „cărarea cu opt răspântii”:părerea dreaptă, ţinta dreaptă, vorba dreaptă, fapta dreaptă, meseria dreaptă, truda dreaptă, atenţia dreaptă şi concentrarea dreaptă.
- Începând cu secolul al III-lea î.H., cu împăratul Aşoka, convertit la buddhism pentru că a fost tulburat de ororile războaielor sale de cucerire, buddhismul a căpătat o mare importanţă în toată India, răspândindu-se mai târziu prin predicile călugărilor misionari din Asia Centrală, de sud şi est.
- Lipsa unei autorităţi doctrinare centrale şi capacitatea acestei religii de a se adapta la credinţele şi realităţile locale a favorizat apariţia şi dezvoltarea diferitelor curente.
- Subminat în India de hinduism şi împiedicat în răspândirea sa în China de confucianism, buddhismul s-a răspândit în Japonia începând cu secolul al VI-lea.
- În Tibet, unde pătrunsese în cursul secolului al VII-lea a suferit transformări originale, punând bazele unei religii care s-a dezvoltat în sens teocratic:Lamaism.
- Misionarul indian Bodhidharma a răspândit în China şi în Coreea o formă de buddhism care acordă atenţie aspectelor de introspecţie individuală bazate pe concentrare.
- O asemenea formă a religiei a trecut în secolul al XII-lea în Japonia şi este cunoscută sub numele de ZEN.