Bucureșteni, cunoașteți istoria cartierelor în care locuiți?
În București, dar și în alte orașe ale țării, oamenii nu cunosc istoria străzilor și-ale cartierelor în care locuiesc. Pentru a schimba această situație, Asociația pentru Tranziție Urbană continuă și în 2016 proiectul Parcelări istorice și comunități de vecinătate, realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Proiectul are drept scop informarea locuitorilor cartierelor din București în privința propriei istorii urbane și asupra regimului juridic de protecție a parcelărilor în care locuiesc.
Rezultatele cercetării din cele 40 de parcelări de locuințe-tip din București au evidențiat faptul că doar câteva persoane care locuiesc în aceste parcelări cunosc istoria cartierului sau date privind regimul juridic de protecție, majoritatea locuitorilor ignorând în mare măsură aceste aspecte al locuirii.
Pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi de informare, echipa de proiect ATU a realizat 2200 de pliante informative pentru locuitorii parcelărilor Verzișori-Tăbăcari, Fabrica de Chibrituri, Dristor, Iancului și Dorobanți, parcelări clasate pe Lista Monumentelor Istorice. Acestea vor fi distribuite gratuit fiecărei familii din cartier de către echipa de proiect împreună cu voluntarii în cursul lunii august. Pliantele conțin informații semnificative pentru istoria și identitatea parcelării (planul de parcelare, fotografii aeriene, imagini de epocă, date despre comanditar, proiectant și executanți), dar și aspecte juridice legate de clasarea parcelărilor pe Lista Monumentelor Istorice.
Pentru mai multe informații accesați pagina http://www.atu.org.ro/.