Bijuteriile romanilor au ajuns până în Japonia
Trei perle romane au călătorit nu mai puţin de 10.000 de kilometri, oferindu-ne noi perspective asupra comerţului roman.
Podoabele s-au răspândit peste mări şi ţări, după cum o demonstrează foarte clar şi o descoperire poate nu foarte impresionantă, dar de însemnătate maximă:trei perle romane intr-un mormânt japonez datând din secolul al V-lea, lângă Kyoto.
Perlele au cinci milimetri în diametru şi o gaură în mijloc, iar analizele au dovedit că prezintă urme de natron, substanţă folosită de meşteşugarii romani pentru a topi sticla în primele secole ale erei noastre. Natronul se mai folosea şi în Egiptul antic la pregătirea mumiilor.
Perlele se pare că au fost prelucrate cu ajutorul unei tehnici prin care sticla se aşează în mai multe straturi cu o pulbere de aur între ele. Podoabele reprezintă de altfel printre cele mai vechi produse din sticlă realizate prin această tehnică găsite în 2012 pe teritoriul japonez, dar şi printre cele mai rare.
Nu se ştie încă cu certitudine cum anume au ajuns obiectele acolo, dar nu este prima dovadă a unor contacte timpurii între Est şi Vest. În 1954, la Helgö în Suedia s-a descoperit o statuie de secol VI înfăţişându-l pe Buddha. În 2010, oseminte vechi de 2000 de ani recuperate dintr-un cimitir de epocă romana din Italia au prezentat urme de AND est-asiatic.
În timpul domniei lui Traian, teritoriul roman se întindea din Anglia până în Irak. Până când artefactele au fost îngropate în movila funerară de la Utsukushi, Roma intrase însă în declin. În acelaşi secol V, în Japonia se făcea remarcată cultura Kofun.
surse:Historienet.no, HuffingtonPost