Barcelona ÔÇÖ92  Olimpiada marilor schimb─âri jpeg

Barcelona ÔÇÖ92. Olimpiada marilor schimb─âri

­čôü Istoria Sportului
Autor: Horia Alexandrescu

Am savurat Olimpiada catalan─â de la fa╚Ťa locului. ╚śi i-am r─âmas dator o carte pe care, din p─âcate, n-am reu╚Öit s-o scriu atunci, ├«n timp util. Scuze ar fi destule, dar cea mai important─â dintre toate prive╚Öte momentul acela. Eram ├«n 1992, c├ónd Rom├ónia de dup─â Ceau╚Öescu ├«╚Öi c─âuta cu ├«nfrigurare noul drum, fiind r─âscolit─â ├«nc─â de spasmele schimb─ârilor radicale care priveau ├«ntreaga noastr─â via╚Ť─â, neocolind nici lumea sportului rom├ónesc. Totul ├«ncerca s─â se rea╚Öeze rapid pe noile coordonate, profit├ónd de deschiderea democratic─â, de ├«nl─âturarea constr├óngerilor ╚Öi a restric╚Ťiilor anterioare, cu convingerea c─â, gata, vom tr─âi imediat raiul pe p─âm├ónt!

De altfel, ╚Öi contextul interna╚Ťional presupunea schimb─ârile istorice: c─âzuse zidul Berlinului, iar Germania se va prezenta la JO de la Barcelona cu echipa unit─â, din fosta URSS se desprinseser─â noile republici, Africa de Sud revenea ├«n arena olimpic─â dup─â 30 de ani, iar sportivii din fosta Iugoslavie, aflat─â sub embargou interna╚Ťional, vor participa la Barcelona cu statut de independen╚Ťi.

├Än conducerea sportului rom├ónesc fuseser─â promova╚Ťi autentici oameni de valoare, cu experien╚Ť─â ╚Öi cariere spectaculoase, gen Cristian Ga╚Ťu ╚Öi Cornel Dinu , dar care nu vor putea compensa lipsurile reale cu care se confruntau de ani de zile federa╚Ťiile de specialitate, la nivelul marii performan╚Ťe. ╚śi totu╚Öi, trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â, ├«n ciuda priva╚Ťiunilor de p├ón─â atunci, rezultatele pe care Rom├ónia le va reu╚Öi la Barcelona vor fi, ├«n mod categoric, urmarea direct─â a ultimului ciclului olimpic de preg─âtire, 1988-1992, deci par╚Ťial tot sub... Nicolae Ceau╚Öescu.

pozaaaaaa jpg jpeg

E drept, ├«ns─â, la aceast─â edi╚Ťie a Jocurilor Olimpice s-au ivit deja ╚Öi primele semne ale regresului. Fa╚Ť─â de locurile 8 ╚Öi 9 ├«n clasamentele pe na╚Ťiuni (8 la medalii de aur ╚Öi 9 la total medalii) ocupate la Seul de delega╚Ťia Rom├óniei, care a cuprins doar 62 de sportive, la Barcelona am cobor├ót evident. Cu o delega╚Ťie de trei ori mai mare dec├ót la edi╚Ťia anterioar─â (179 de sportivi), la Olimpiada catalan─â s-au cucerit doar 18 medalii (4-6-8), ocup├ónd locul 16 at├ót la total medalii, c├ót ╚Öi la cele de aur.

O Olimpiad─â a stelelor

Dac─â n-a╚Ťi vizitat ├«nc─â Barcelona, v─â sf─âtuiesc s-o face╚Ťi ÔÇô merit─â cu prisosin╚Ť─â. Ve╚Ťi tr─âi marea bucurie de a p─â╚Öi ├«n celebra capodoper─â a lui Gaudi, catedrala Sagrada Familia, v─â ve╚Ťi plimba pe bulevardul La Rambla p├ón─â la Pia╚Ťa Catalunia ╚Öi apoi la Pia╚Ťa Columb, ╚Öi ve╚Ťi contempla marea de pe faimosul pod Rambla del Mar ÔÇô iar dac─â urca╚Ťi dealul pe Montjuic pute╚Ťi p─â╚Öi ╚Öi ├«n interiorul marelui Stadion Olimpic ÔÇ×Llouis CompanysÔÇŁ, gazda festivit─â╚Ťii de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992.

Dup─â p─ârerea mea, a fost una dintre cele mai frumoase ceremonii inaugurale, poate ╚Öi pentru c─â a cuprins emo╚Ťionantul moment al interpret─ârii imnului acestei Olimpiade, ÔÇ×BarcelonaÔÇŁ, compus de regretatul Freddie Mercury ╚Öi interpretat ├«n duet cu celebra sopran─â Montserrat Caballe. Din nefericire, faimosul muzician ╚Öi solist al grupului Queen decedase cu doar c├óteva luni ├«naintea Olimpiadei, dar organizatorii au avut inspira╚Ťia de a prezenta totu╚Öi imnul cu Monserrat Caballe pe scen─â ╚Öi cu Freddie Mercury ├«ntr-un duetÔÇŽvirtual. Inedit, impresionant, cople╚Öitor, dar nu era dec├ót debutul unei Olimpiade pline de stele.

Cu totul ╚Öi cu totul special─â a fost prezen╚Ťa ├«n premier─â ├«n marea aren─â olimpic─â a baschetului profesionist, care a permis sosirea la Barcelona a faimosului Dream Team, cu mon╚Ötri sacri ai NBA, dintre care n-a lipsit nimeni: Michael Jordan, Magic Johnson, Scottie Pippen, Patrick Ewing, Charles Barkley, Karl Malone etc.! Mai trebuie oare s─â reamintesc c─â virtuozii juc─âtori americani au c├ó╚Ötigat la pas medaliile de aur, ├«nving├ónd ├«n toate meciurile, inclusiv ├«n final─â, la diferen╚Ťe de 30-40 de puncte?! ╚śi tot la Barcelona au mai semnat prezen╚Ťe ├«nc├ónt─âtoare alte celebrit─â╚Ťi mondiale, ca Ben Johnson ╚Öi Carl Lewis, Linford Christie, Sotomajor ╚Öi Bubka, Marlene Ottey etc. Fie ╚Öi numai ├«n╚Öiruirea acestor nume v─â poate da dimensiunea absolut extraordinar─â a acestei edi╚Ťii olimpice, la care au fost prezente nu mai pu╚Ťin de 176 de na╚Ťiuni ale lumii.

Lavinia, Elisabeta Lipă și schifiștii

Sportivii rom├óni au cucerit 4 medalii de aur, pe care le dator─âm gimnastei Lavinia Milo╚Öovici ÔÇô cu dou─â locuri I, la sol ╚Öi s─ârituri, fiind de eviden╚Ťiat ╚Öi remarcabilul 10 ob╚Ťinut de ea ├«n finala de la sol. Tot dou─â medalii a cucerit la Barcelona ╚Öi multipla campioan─â Elisabeta Lip─â, care a dominat categoric proba de schif simplu, pentru a ob╚Ťine apoi ╚Öi argintul, la schif 2 v├ósle, ├«n tandem cu Veronica Cochela. Iar cealalt─â medalie de aur ÔÇô de fapt, prima dintre victoriile rom├óne╚Öti, ├«n ordine cronologic─â ÔÇô a venit de la schiful masculin de 4+1 rame, format din Dimitrie Popescu, Viorel Talpan, Iulic─â Ruican, Nicolae ╚Üaga ╚Öi Dumitru R─âducanu.

pozaa2 jpg jpeg

Tot canotajul ne va bucura ╚Öi cu medaliile de argint cucerite de fetele de la 4 v├ósle ╚Öi 8+1, ca ╚Öi de b─âie╚Ťii de la 8+1, ├«n vreme ce atletismul, aflat la ora schimbului de genera╚Ťii, nu va reu╚Öi dec├ót o medalie de argint, cucerit─â de Alina Astafei, ├«n proba de ├«n─âl╚Ťime, cu un rezultat de 2,00 m.

Pentru medaliile de bronz au mai luptat cu succes Leonard Doroftei la box, Lavinia Miloșovici și Cristina Bontaș la gimnastică, Sorin Babii la tir, Traian Cihărean la haltere, Ioan Grigoraș la lupte greco-romane, schifiștii de la 2+1 rame (Popescu, Țaga +Răducanu) și echipa de floretă fete, formată din Laura Badea, Claudia Grigorescu, Elisabeta Tufan, Roxana Dumitrescu și Reka Lazăr.

Sigur c─â ar mai putea fi citate ┼či cele 15 locuri IV ocupate de reprezentan╚Ťii no╚Ötri ╚Öi ├«nc─â alte 15 clas─âri pe pozi╚Ťia a VI-a, aduc─âtoare de puncte, ceea ce completeaz─â ├«n mod mul╚Ťumitor acest bilan╚Ť onorabil al delega╚Ťiei Rom├óniei la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Repet ├«ns─â: semnele regresului erau deja clare. Din p─âcate...