«Babylon Berlin» – o radiografie istorică a Berlinului interbelic
Babylon Berlin, cel mai scump serial german, realizat vreodată, este noua vedetă a filmelor ce descriu perioada interbelică. Producţia germană are ca sursă de inspiraţie romanele poliţiste ale scriitorului german, Volker Kutscher. Atât în romanele menţionate, cât şi în serial, principalul personaj este tânărul inspector de poliţie, Gereon Rath. Pe parcursul celor 16 episoade, Rath este ajutat în rezolvarea problemelor de inteligenta viitoare colegă, Charlotte Ritter.
Deşi, la prima vedere, putem presupune că avem de-a face cu un alt serial poliţist, clasic, Babylon Berlin este un film ceva mai complex. Babylon Berlin este o interesantă lecţie de istorie, ce îmbină genial genurile dramă, crime, thriller.
Acţiunea
Acţiunea se desfăşoară în Berlin, în perioada ce precede izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când populaţia Republicii de la Weimar oscila în a alege între comunişti şi nazişti (despre începuturile Republicii de la Weimar găsiţi mai multe detalii în articolul de aici:
De asemenea, urmărind trauma psihică a inspectorului Gereon Rath, sunt inserate şi câteva scene şi referinţe legate de Primul Razboi Mondial.
Perioada interbelică, foarte agitată a societăţii germane, este descrisă magistral şi minuţios cu ajutorul reconstituiri fidele a metropolei berlineze, a decorurilor, costumelor, şi, mai ales, cu ajutorul secvenţelor de muzică şi dans, specifice cabaretelor perioadei respective. Nu vă făceţi griji, serialul nu este un musical, pasajele menţionate anterior sunt rare, dar extrem de bine încadrate în decorul high-life-ului berlinez interbelic.
Mini-seria reprezintă o incursiune complicată în timp. Multe dintre întâmplările prezentate au ca izvor un adevăr istoric. Fără a descrie acţiunea şi a intra prea mult în detalii, menţionez doar două exemple, poate prea puţin cunoscute publicului larg, pe care o să le regăsiţi în film: reînarmarea armatei germane, în vederea pregătirii pentru un nou război, s-a facut cu ajutorul URSS (detalii aici) şi pregătirea piloţilor Luftwaffe a avut loc în secret, tot în “curtea” marelui inamic de mai târziu al Germaniei, URSS.
Deznodâmântul
Pe parcursul celor 16 episoade, acţiunea decurge subtil, intrigant şi creativ. Telespectatorul are, aproape de fiecare dată, mai multe opţiuni de interpretare a scenelor. La final, însă, veţi descoperi că regizorii prezintă, în mod vădit, una dintre temele esenţiale ale serialului.
Personajele
Personajele bine construite compun o imagine detaliată a atmosferei epocii interbelice berlineze. Nu lipsesc comuniştii germani, spionii sovietici (fie ei stalinişti sau troţkişti), spionii germani (reprezentanţii monarhiei, Kaizerului Wilhelm al II-lea), naziştii, evreii, industriaşii nemţi, gangsterii etc. De asemenea, este de apreciat echilibrul realizat personajelor, în funcţie de genul acestora. Deşi ne aflăm încă în perioada când deciziile importante ale societăţii sunt luate exclusiv de către bărbaţi, se pot identifica în serial câteva personaje feminine bine conturate: Charlotte Ritter, feministă şi ajutorul neoficial al inspectorului Rath; contesa rusă Svetlana Sorokina sau liderul feminine al grupării comuniste germane, doctorul Völcker.
Distribuţia
Personaj principal şi în super producţia germană “Unsere Mütter, unsere Väter – Generation War” (Germania, 2013, mai multe detalii găsiţi aici), Volker Bruch interpretează excelent rolul inspectorului de poliţie Gereon Rath.
Pe Leonie Benesch, interpreta rolului Greta Overbeck, şi pe actorul Christian Friedel, interpretul fotografului Graf, îi puteţi regăsi în producţia cinematografică a regizorului Michael Haneke, premiată la Cannes, “Panglica Albă” (detalii aici ).
Actorul austriac Karl Markovics, personaj principal în filmul câstigător al Oscarului pentru cel mai bun film străin în anul 2008, “Falisificatorii” (Die Falscher, detalii aici ), interpretează în serial rolul jurnalistului de investigaţii Samuel Katelbach.
Severija Janušauskaitė, actriţă de origine lituaniană ce joacă în rolul contesei Sorokina şi interpretă a două melodii din geniala coloană sonoră de care se bucură serialul.
Date tehnice
Producţia este formată din două serii ce însumează 16 episoade a câte 45 de minute.
Limba utilizată este germana.
Bugetul estimat a fost de aproximativ 40,000,000 Euro.
Mini-seria este una dintre cele mai cunoscute producţii germane care a reuşit să atragă sute de mii de fani din afara graniţelor ţării. (http://www.imdb.com/title/tt4378376/?ref_=nm_knf_t3)
Serialul poate fi urmărit în reţeaua HBO GO şi la postul de televiziune HBO.