Aventurile lui Joshua Slocum, primul om care a navigat singur în jurul lumii  jpeg

Aventurile lui Joshua Slocum, primul om care a navigat singur în jurul lumii

Pe 27 iunie 1898, primul om care navigase singur în jurul lumii își încheia cu succes călătoria. Numele acestui temerar: Joshua Slocum.

Acesta se născuse în Wilmot Station - Annapolis, Noua Scoție, pe 20 februarie 1844, fiind al cincilea din cei 11 copii ai soților John și Sarah Jane Slocum. La vârsta de 14 ani a fugit de acasă, angajându-se pe un vas pescăresc. Ajunge în Irlanda, la Dublin, apoi la Liverpool, unde se angajează pe nava comercială Tangier.

Calitățile sale deosebite fac ca în scurt timp să ajungă șef de echipaj pe o navă ce transporta cereale și cărbune între Anglia și Statele Unite. Se stabilește la San Francisco, ocupându-se o perioadă cu comerțul. În 1869 primește comanda navei Washington, pe care o conduce pe ruta San Francisco – Sidney. Aici o cunoaște pe Virginia Walker, cu care se căsătorește în 1871 și cu care va avea șapte copii.

În următorii ani, la comanda diferitelor nave, Joshua Slocum (foto dreapta) va avea ocazia să străbată lumea întreagă. Aventurile prin care trece le relatează în paginile unui ziar din San Francisco, la care colaborează.

Joshua Slocum cph 3b46344 jpg jpeg

În 1887, renunță la afaceri, își cumpără o mică ambarcațiune – Liberdade, cu care navighează de la Montevideo la Washington. Își construiește apoi o yolă, de 11,2 metri, pe care o numește Spray (foto jos). Cu aceasta, pe 24 aprilie 1895, pornește din Boston în prima călătorie pe apă în jurul lumii, realizată de o singură persoană.

După mai bine de trei ani, pe 27 iunie 1898, Spray se întorcea în Statele Unite, după ce parcursese o distanță de 74.000 km. Extraordinara aventură a fost povestită de Slocum în cartea Singur în jurul lumii.

Sfârșitul lui Joshua Slocum a fost pe măsura vieții lui aventuroase. În noiembrie 1909 a pornit cu Spray într-o călătoria pe Orinoco și de atunci nimeni nu l-a mai văzut. Căutările îndelungate (abia în 1924 a fost declarat oficial decedat) nu au putut face lumină în cazul dispariției temerarului navigator.

spray jpg jpeg