Au trăit vreodată oamenii sub pământ? Misteriosul oraș subteran Derinkuyu
Unul dintre cele mai spectaculoase situri din lume este orașul subteran Derinkuyu, din Cappadocia, Turcia. Având un sistem impresionant de tuneluri și trecători și o capacitate de circa 20.000 de oameni, acest oraș subteran a fost redescoperit în anii '60, iar de atunci istoricii caută încă răspunsuri. Cine și când a săpat aceste tunele? Au locuit aici vreodată oameni pe termen lung?
Tunelurile de la Derinkuyu, care ajung la adâncimi de până la 85 de metri, au fost periodic modificate, lărgite și extinse, și includ spații de acomodare, depozitare și apărare, dar și temple, magazine și țarcuri pentru animale.
Nu există documente scrise care să facă lumină asupra istoriei locului. Nu știm la ce a fost folosit acest oraș subteran – ar fi putut fi pur și simplu un foarte mare depozit sau un buncăr pentru adăpostirea populațiilor locale în caz de invazii.
Potrivit specialiștilor, orașul subteran era deja terminat în epoca bizantină și a fost folosit cu siguranță în perioada războaielor arabo-bizantine (780-1180), pentru protejarea populației, unele artefacte descoperite în subteran datând chiar din perioada secolelor V-X. Potrivit unei teorii, orașul ar fi chiar și mai vechi, datând din perioada hittită (secolul XV î.Hr.) Tunelurile au adăpostit oameni și în perioada incursiunilor mongole, iar după ce regiunea a fost cucerite de otomani, aici s-au refugiat în continuare populații creștine. Până târziu, spre secolul XX, tunelurile au fost folosite ca refugiu în perioade tulburi.
Uitete apoi timp de câteva decenii, tunelurile au fost redescoperite în 1963, iar ele au intrat în circuitul turistic câțiva ani mai târziu.
Derinkuyu nu este singurul oraș subteran din Cappadocia;în regiune există circa 200 de astfel de construcții.