Atunci când Securitatea e cu ochii pe tine!  10 producţii cinematografice europene în care poliţia secretă are rol principal jpeg

Atunci când Securitatea e cu ochii pe tine! 10 producţii cinematografice europene în care poliţia secretă are rol principal

📁 Recomandări de film
Autor: Cosmin Ion

După terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Europa a fost reîmpărţită sub mai multe sfere de influenţă. Comunismul a fost principala „religie” pentru majoritatea popoarelor din Europa Centrală şi de Est, iar serviciile secrete interne au avut un rol extrem de important în menţinerea controlului asupra populaţiei. Mai jos, puteţi găsi câteva filme reprezentative pentru exemplificarea tehnicilor şi metodelor de urmărire folosite de autorităţile regimurilor totalitare. 

1. Der Tunnel / The Tunnel / Tunelul (Germania, 2001)

Inspirată din fapte reale, producţia germană descrie dorinţa aprigă a est-germanilor de a emigra în Occident, apelând la diverse metode. Din cauza regimului opresiv, campionul naţional de înot, Harry Melchior, pune la cale, împreună cu prietenii săi, un plan de evadare din Berlinul de Est, săpând un tunel pe sub zidul terorii. Urmăriţi îndeaproape de STASI, grupul trebuie să ducă la bun sfârşit planul de evadare, lucrând mereu sub presiunea timpului şi cu pericolul iminent de a fi descoperiţi în orice moment.

În pelicula dramatică şi extrem de emoţionantă o regăsim şi pe actriţa de origine română Alexandra-Maria Lara.

2. Das Leben der Anderen / The lives of others / Viețile altora (Germania, 2006)

Probabil cel mai bun film de acest gen, premiat de către Academia Americană de film în anul 2007 pentru “Cel mai bun film străin” şi cu numeroase alte premii şi nominalizări la diverse festivaluri internaţionale, “Das Leben der Anderen” este un alt produs remarcabil al cinematografiei germane.

Plasată în anul 1984, în Berlinul de Est, acţiunea lungmetrajului ne spune povestea unui ofiţer de securitate STASI ce are ca sarcină să-l urmarească, cu ajutorul tuturor metodelor posibile, pe dramaturgul de succes, Georg Dreyman, ale cărui acţiuni nu corespund normelor impuse de partidul comunist.

Apelând la echipamentele reale de tehnică operativă folosite de STASI (microfoane, telefoane, diferite echipamente de înregistrare, etc.), regizorul creează o atmosferă specifică şi foarte apropiată de realitatea acelor vremuri tulburi.

Cu o distribuţie de excepţie ce reuneşte actori importanţi ai cinematografiei germane, filmul reuşeşte cu succes să impresioneze publicul din primul până în ultimul minut.

3. Pouta – Walking too fast – Strânsoarea (Cehia, Slovacia, 2009)

Filmul ceho-slovac prezintă atmosfera apăsătoare din Cehoslovacia anului 1982. Concentrat pe viaţa agentului de securitate (StB), Antonin, lungmetrajul relevă felul în care regimul totalitar, opresiv comunist schimbă întreaga natură umană.

4. Rozyczka / Little Rose / Trandafirașul (Polonia, 2010) 

Pe lângă ascultarea telefoanelor, montarea microfoanelor în locuinţe, filajul sau interogatoriile apropiaţilor, oamenii securităţii apelau şi la relaţiile de dragoste înşelătoare, pentru a compromite persoanele vizate. Inspirat din întâmplări adevărate, inclusiv din povestea istoricului polonez Paweł Jasienica a cărui soţie îl “turna” la securitate, filmul începe cu relaţia de dragoste dintre Roman, un ofiţer de securitate şi Kamila, prietena sa.

Dorind să-şi îndeplinească cu succes sarcinile de serviciu, Roman îşi roagă iubita să se apropie cât mai mult posibil de Adam, un scriitor de succes, pentru a afla informaţii despre activitatea subversivă a acestuia.

5. Mănuși Roșii (România, 2010)

“Mănuşi roşii” este lungmetrajul regretatului regizor Radu Gabrea, adaptat după romanul cu acelaşi nume al pastorului şi scriitorului român, de origine germană, Eginald Schlattner. Acţiunea filmului este concentrată asupra personajului principal, Felix Goldschmidt, un student sas la o universitatea din Cluj, victimă a Securităţii Române. În contextul înăbuşirii revoltei din Ungaria din anul 1956 de către tancurile sovietice, Securitatea doreşte să preîntâmpine astfel de evenimente în ţara noastră şi recurge la arestări masive.

Printre alţii, din distribuţie fac parte Marcel Iureş şi Andi Vasluianu, iar cu personajul Felix Goldschmidt vă puteţi întălni şi în altă producţie a lui Radu Gabrea, regizată tot după un roman omonim al lui Eginald Schlattner, “Cocoşul decapitat”.

6. Barbara (Germania, 2012) 

Situată în anii ’80, în Germania de Est, acţiunea filmului descrie repercursiunile pe care trebuie să le suporte Barbara Wolff, doctor la un important spital din Berlinul de Est, după ce a „îndrăznit” să depună cererea pentru emigrare în Germania de Vest. Trimisă pentru a profesa într-un mic spital dintr-un sat, Barbara este în continuare sub atenta şi, chiar violenta, supraveghere a Securităţii Statului (STASI).

Trio-ul format din cei doi actori principali, Nina Hoss şi Ronald Zehrfeld, şi regizorul Christian Petzold, îl puteţi regăsi şi în producţia „Pheonix” (Germania, 2014, un film despre dragoste, Al Doilea Război Mondial, Holocaustul şi supravieţuitorii acestuia).

7. QED - Quod erat demonstrandum (România, 2013)

Filmat integral alb-negru pentru a simboliza, cel mai probabil, situaţia destul de gri a ţării din anul 1984, lungmetrajul lui Andrei Gruzsniczki, are ca personaj principal pe matematicianul Sorin Pârvu, ce doreşte să publice în străinătate o lucrare ştiinţifică, fără acordul autorităţilor comuniste.

Alarmate de necunoaşterea conţinutului respectivei lucrări, serviciile statului încep urmăririle şi interogatoriile.

Florin Piersic Jr. (într-un rol inedit, dar pe care îl joacă foarte bine), Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii sunt principali actori ai dramei ce recreează excepţional epoca ceauşistă.

8. Night train to Lisbon – Trenul de noapte spre Lisabona (Germania, Elveţia, Portugalia, 2013) 

Coproducţia cinematografică recreează cu ajutorul personajului principal, profesorul elveţian Raimund Gregorius, scene din lupta rezistenţei portugheze împotriva regimului dictatorial condus de Antonio Salazar.

În urma unei întâlniri ciudate cu o studentă, profesorul elveţian se hotărăşte să plece în Lisabona pentru a descifra misterul întâmplărilor despre care femeia i-a vorbit. Ajuns în capitala lusitană, Raimund descoperă poveşti uitate şi care sunt subiect încă subiect tabu despre perioada dictatorială.

Inspirat din romanul omonim scris de Pascal Mercier, filmul îmbină intriga, misterul, dragostea şi thrillerul, ajutat de o distribuţie remarcabilă: Jeremy Irons, Melanie Laurent, Bruno Ganz sau Christopher Lee.

9. Janus (Ungaria, 2015)  

Inspirat din fapte reale, filmul maghiar prezintă drama unei familii din Oradea, la mijlocul anilor ’80, urmarită de agenţii secreţi ai securităţii. Deşi destul de scurt, 76 de minute, lungmetrajul punctează foarte bine elementele odioase ale sistemului totalitar condus de Ceauşescu.

10. Powidoki – After Image – Imaginea de apoi (Polonia, 2016) 

Ultimul film produs de regretatul regizor Andrzej Wajda plasează acţiunea în Polonia, imediat după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pictorul Władysław Strzemińsk, personajul principal, încearcă să-şi păstreze libertatea artistică în ciuda opreliştilor şi şicanelor sistemului opresiv.

În lungmetrajul semnat de bine cunoscutul regizor regăsim o temă comună a filmelor acestuia: libertatea omului. Libertate care, în sistemul comunist, este puternic afectată de ideologiile toxice puse în aplicare de către autorităţile sistemului politic.