Artiștii, vedetele Belle Epoque: cei mai importanți artiști ai vremii jpeg

Artiștii, vedetele Belle Epoque: cei mai importanți artiști ai vremii

Belle Epoque a fost epoca de aur a artiștilor europeni. În literatură, pictură, sculptură, arhitectură, anii epocii frumoase – Belle epoque pe continent, epoca edwardiană dincolo de Canalul Mânecii – au adus o înflorire extraordinară, comparabilă doar cu Renașterea. Apetitul extraordinar pentru cultură al societății europene, precum și facilitarea accesului la cultură pentru toate clasele au făcut ca anii Belle Epoque să fie cei mai frumoși ani pentru cultura europeană.

Montmartre, casa pictorilor

Paris în 1897 - Bulevardul Montmartre,  de Camille Pissarro
Paris în 1897 - Bulevardul Montmartre, de Camille Pissarro

Paris în 1897-Bulevardul Montmartre, de Camille Pissarro

În pictură, Belle Epoque corespunde curentului impresionist și post-impresionist. Criticat inițial de academiști, curentul impresionist a câștigat treptat din ce în ce mai mulți adepți și admiratori, iar pictorii au ajuns faimoși în întreaga Europă, dar și peste Ocean, în înalta societate americană dispusă să plătească bani grei pentru capodoperele pictorilor europeni. Van Gogh, unul dintre cei mai apreciați artiști ai vremii, care a trăit mare parte din viață în sărăcie, a cunoscut faima abia după moartea sa din 1890. Aceeași soartă a avut-o și pictorul Paul Gaugain, maestru al post-impresionismului și simbolismului în artele vizuale, care a primit aprecierile publicului abia după moarte.

„Luxe,  Calme,  et Volupté” de Henri Matisse (1905)
„Luxe, Calme, et Volupté” de Henri Matisse (1905)

„Luxe, Calme, et Volupté” de Henri Matisse (1905)

Parisul artiștilor. Anii Belle Epoque au fost și epoca de aur a Parisului. Era visul oricărui artist european – fie el pictor, scriitor sau sculptor – să ajungă în capitala Franței și să găsească inspirația în atmosfera pariziană. Aici au locuit – în ultimele decenii ale secolului XIX și începutul secolului XX – Paul Gaugain, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec și tânărul Pablo Picasso, precum și scriitori ca Anatole France, Guillaume Apollinaire, Anna de Noailles, Marcel Proust, Arthur Rimbaud, Romain Rolland, Paul Verlaine și Ivan Turgheniev. 

232 2 jpg jpeg

Muzica Parisului. Poate cel mai cunoscut compozitor care a locuit la Paris în anii Belle Epoque este Claude Debussy, cel mai important reprezentant al impresionismului în muzică. George Bizet s-a născut și a trăit la Paris. Cel mai revoluționar compozitor parizian (prin adopție) a fost rusul Igor Stravinsky, care a compus trei balete pentru Baletele Rusești ale lui Serghei Diaghilev.

rouge et noir1 jpg jpeg

Belle Epoque la Londra 

În Marea Britanie, anii Belle Epoque corespund sfârșitului epocii victoriene și începutul epocii edwardiene, din timpul domniei Regelui Edward al VII-lea (care îi succede mamei sale, Victoria, în 1901). 

În literatura britanică a vremii se remarcă Joseph Conrad, John Galsworthy, Rudyard Kipling, James Joyce, D. H. Lawrence, George Bernard Shaw și H. G. Wells. În teatru, artă foarte iubită la Londra, W. Somerset Maugham a fost iubit autor. 

piccadilly circus  london england  1900 1920 jpg jpeg