America în era Prohibiției: „Nu totul este ceea ce pare a fi”
În 1919, soldații americani care s-au întors din Europa, de la război, au găsit acasă o Americă foarte diferită de cea pe care o părăsiseră cu câțiva ani în urmă. În absența lor, Constituției îi fuseseră adăugate două amendamente. Amendamentul 18, ratificat în 1919, dădea naștere erei Prohibiției prin interzicerea producerii, vânzării și transportului de alcool. Amendamentul 19, ratificat în 1920, acorda femeilor dreptul la vot.
Administrația anticipa că aceste două acte legislative vor transforma Statele Unite ale Americii în bine: primul, prin eradicarea efectelor dăunătoare ale alcoolului; al doilea, prin introducerea unei noi perspective – feminine – în politica națională.
Alcoolul reprezenta o gravă problemă pentru administrația americană încă din era colonială. Mișcările care promovau cumpătarea au luat amploare după Războiul Civil, când s-au dezvoltat asociații precum Anti-Saloon Leaguesau Women's Christian Temperance Union. Cârciumile care împânzeau toate cartierele Americii erau văzute drept sursa principală a problemelor sociale ale națiunii. Maladiile sociale precum crimele, sărăcia, abuzurile maritale și chiar productivitatea scăzută a muncitorilor puteau fi combătute prin eliminarea sursei lor:consumul de alcool. Astfel, Amendamentul 18 era văzut drept un „experiment nobil” care își propunea să schimbe America.
Marile speranțe care au inspirat acest experiment au pierit foarte repede. Punerea în aplicare a legii s-a dovedit a fi aproape imposibilă. Congresul a alocat pentru asta suma de 5 milioane de dolari, însă nu a fost de ajuns. Localurile ilicite – cunoscute drept speakeasies – au înflorit în toată țara. Granițele au devenit o sită prin care se scurgea neîncetat alcoolul adus din străinătate. Nici măcar fabricile interne nu dispăruseră complet. Producția, distribuția și vânzarea de alcool a devenit o adevărată industrie – extrem de profitabilă! – pentru bandele de infractori din toate marile orașe. Al Capone – cel mai cunoscut mafiot al epocii – a devenit în acei ani milionar.
GALERIE FOTO: Prohibiția americană în imagini: razii și confiscări
Până la sfârșitul deceniului trei, națiunea se săturase deja de acest experiment. Exasperarea cauzată de eșecul său și ideea că taxele impuse pe alcool vor furniza veniturile necesare pentru alte programe naționale au dus în cele din urmă, în 1933, la ratificarea amendamentului 21.
Nobilul experiment se încheia cu un eșec răsunător și alcoolul revenea, triumfal, în toate barurile Americii.
„Am învățat că în America nu totul este ceea ce pare a fi”
Contele Felix von Luckner a fost un ofițer naval, erou de război, care a viztat Statele Unite ale Americii în 1927, împreună cu soția sa. Redăm, în continuare, experimentul Prohibiției, așa cum l-a văzut un străin:
Bănuiesc că ar trebui să prezint investigațiile mele cu privire la subiectul prohibiției. Aceasta e o experiență nouă, la petrecerea dintr-un club. Fiecare om apare cu o servietă impresionantă. Fiecare își primește paharul de apă pură;deasupra mesei, legea domnește. Servietele stau sub scaune. În curând ele sunt scoase la suprafață, se aude sunetul vesel al dopurilor ce se desfac, și începe „pileala”.
Sau: merg la un banchet în sala de mese a unui hotel. Pe masă stau cele mai bune vinuri. Întreb, „cum așa?” Răspunsul:„Păi, doi dintre membri noștri au locuit în hotel timp de opt zile și în fiecare zi aduceau transporturi cu aceste băuturi scumpe în valizele lor”.
Prima mea experiență cu căile prohibiției a fost atunci când ne distram cu niște prieteni în New York. Era îngrozitor de frig. Soția mea și cu mine stăteam în spatele mașinii, în timp ce Americanul și soția sa, acoperiți cu blănuri, stăteau în față. După ce mi-am înfășurat soția în perne și pături atât de bine încât nu i se mai vedea decât nasul, am dat peste o altă pernă care părea să zacă fără folos pe margine. „Asta este o pernă bună, m-am gândit;din moment ce toată lumea stă confortabil, în căldură, aș putea să fac ceva și pentru propriul meu confort. Cu siguranță că asta nu e de folos nimănui atârnând aiurea.” Stând pe ea, am observat o umezeală, care s-a transformat rapid într-o adevărată indundație. Mirosul fin de coniac mi-a spus că spărsesem sticla de lichior a gazdei mele.
În timp, am învățat că în America nu totul este ceea ce pare a fi. Am descoperit, spre exemplu, că o roată de rezervă poate fi umplută cu alte substanțe în loc de aer, că nu treubie să privești prea mult prin anumite binocluri, și că ursuleții de pluș care căpătaseră subit o mare popularitate printre doamne aveau de multe ori stomacuri de metal goale.
Cea mai iubită profesie din America: contrabandistul
Dar, am putea să întrebăm, de unde își iau acești oameni alcoolul? Foarte simplu. Prohibiția a creat o nouă ocupație – universal respectată, foarte iubită și extrem de profitabilă:cea a contrabandistului, care aranjează importul alcoolului interzis. Toată lumea știe asta, inclusiv guvernul. Dar această profesie este iubită pentru că este esențială, și este respectată pentru că activitatea ei este încărcată de un element al pericolului și al riscului. Din când în când cineva este prins, asta trebuie să se întâmple „de formă”, și-atunci respectivul trebuie să facă închisoare sau, dacă este suficient de bogat, să aranjeze ca cineva să meargă la închisoare în locul lui.
Dar este incontestabil faptul că prohibiția a avut, în unele aspecte, succes. Cârciumile murdare, care înainte apăreau la fiecare colț de stradă și unde uneori muncitorii își beau jumătate de salariu, au dispărut. Acum, muncitorul poate să-și cumpere o mașină și să plece în weekend sau pentru câteva zile la țară sau la mare împreună cu soția și copiii. Dar, pe de altă parte, foarte multe otrăvuri și mult alcool metilic au luat locul vechiului whiskey pur. Numărul crimelor și al infracțiunilor cauzate de intoxicații cu alcool a scăzut. Însă pe de altă parte, mare parte din populație s-au obișnuit cu indiferența față de lege și încălcarea ei. Mai rău e că, tocmai ca o consecință a legii, gustul pentru alcool s-a răspândit și mai mult în rândul tinerilor. Atracția elementului interzis, periculos, duce la infracțiuni.
Observațiile mele m-au convins că mai puțini oameni ar bea alcool dacă nu ar fi ilegal.