Armata de teracota din China, mormantul cu peste 50 000 de relicve istorice jpeg

Armata de teracota din China, mormantul cu peste 50.000 de relicve istorice

📁 Patrimoniu
Autor: Miruna Elena Popa

Mausoleul lui Qin Shi Huang este un mormant regal din istoria veche a Chinei care dateaza din anii 210 î.Hr, din timpul domniei imparatului Qin Shi Huang. Este unul dintre cele mai mari morminte din lume, devenind renumit prin soldatii din ceramica dar si prin carutele si caii de bronz sau piesele ornamentale din aur si argint. Mausoleul Qin Shi Huang si armata sa din teracota au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal. 

In peste 40 de ani de excavari au fost descoperite peste 50.000 de relicve istorice importante. In jurul mormantului principal se gasesc peste alte 500 de gropi sau morminte funerare. Armata de teracota descoperita cuprinde peste 8.000 de razboinici din argila ce au o inaltime de circa 1, 80 m, plus 700 de cai, toti in marime naturala.

Mausoleul se afla la 30 km de Xi'an în China Centrala iar la 1300 m de acesta, curge raul Sha. Asezarea urbana cea mai apropiata fiind oraselul Lintong, la 5 km sud-vest.

Constructia mormantului are forma de patrulater cu lungimea unei laturi a zidului este de 2.000 m si latimea de 900 de metri iar zidul interior are lungimea de 1200 m și latimea de 550 m. In spatiul dintre ziduri este un grajd de cai, o groapa cu armuri si coifuri din piatra de calcar.

Aceasta a fost descoperita, din intamplare, in 1974, de cativa sateni ce au scos la iveala niste cioburi de ceramica aflate in zona mausoleului primului imparat al dinastiei Qin. Anuntul privind extraordinara descoperire a fost facut un an mai tarziu, la 11 iulie 1975 iar in anul 1987, mausoleul Qin Shi Huang si armata sa din teracota au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal.