Apple Inc  – de la calculatoare  la  iPhone, sub aceeași deviză „Gândește diferit” jpeg

Apple Inc. – de la calculatoare la iPhone, sub aceeași deviză „Gândește diferit”

Pe vremea când ecranul tactil era un prototip în faza de testare, iar telefonul mobil Motorola DynaTAC nu era încă comercializat, Apple Inc. era o companie mică care producea calculatoare. Compania care ne-a schimbat stilul de viață a fost fondată pe 1 aprilie 1976 de către Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne.

Pe 11 aprilie 1976, Apple a lansat un calculator de birou, Apple I, iar pentru a-i finanța producția, Steve Jobs a trebuit să-și vândă automobilul, un model VW Microbus, pe când Steve Wozniak și-a vândut computerul personal, un model HP-65. Apple I era vândut la prețul de 666,66$ ca o placă de bază, dotată cu procesor, RAM și cipuri textual-video de bază, fiind un prototip al calculatorului personal. Numărul “Fiarei” din preț a panicat mapamondul religios, ajungând să asocieze tehnologia virtuală cu satanismul și controlul maselor prin intermediul tehnologiei. Apple Inc. a trecut peste orice obstacol , iar azi a ajuns un imperiu financiar cu venituri de 260 de miliarde de dolari, cu venit net de 55 miliarde și active de 338 de miliarde dolari, cu 504 de magazine în 24 de țări, 137 000 de angajați, cu sedii și fabrici în toată lumea. 700 de milioane de oameni (9,4% din populația globală) dețin cel puțin câte un telefon mobil iPhone fiecare, “pecetea” acestei fiare corporatiste care a dominat piața.

Nu au întârziat să apară și competitorii din extremul orient precum Huawei și Samsung și nici controversele și acuzațiile privind violarea intimității utilizatorilor, scandalurile legate de plagiat, dar mai ales, acuzația că Apple a angajat minori în fabricile din China.  

Fondatorii companiei Apple- Steve Jobs, Ronald Wayne & Steve Wozniak 

Steven Paul, născut pe 24 februarie 1956 în San Francisco, statul american California, de către Abdulfattah Jandali și Joanne Schieble, a fost adoptat de către Paul și Clara Jobs. În 1957, Paul și Clara au adoptat-o pe Patricia ce i-a devenit “soră” lui Steve Jobs. În 1959, familia Jobs s-a mutat în Monta Loma. Paul era un meșter și tâmplar iscusit, iar fiul său adoptiv, Steven, îi admira deseori măiestria cum construia o bancă în garaj și de atunci i s-a aprins iubirea sa față de mecanică. Steve povestea că de câte ori avea nevoie de un dulap sau de un gard, tatăl său îi construia și chiar îi dădea ciocanul în mâna să lucreze. De la 10 ani, Steven a devenit pasionat de electronică și a legat relații de prietenie cu inginerii din cartier, având dificultăți în a se împrieteni cu copii de vârsta sa.

Jons and Woz jpg jpeg

Steve Jobs era considerat un inadaptat într-un colectiv de clasă, era plictisit de școală, avea tendința de a se opune profesorilor autoritari și de multe ori a fost suspendat. Prefera să joace farse colegilor în școala elementară din Monta Loma la care era înscris. Tatăl său nu l-a pedepsit niciodată și chiar învinuia școala pentru că nu-i valorifica geniul briliant al fiului său. În 1967, familia lui Jobs a trecut prin dificultăți financiare și în 1967 și-a cheltuit toate economiile pentru a-și cumpăra o nouă locuință în Los Altos. Steven a fost mutat la școala Cupertino. La vârsta de 13 ani, în 1968, Jobs a fost angajat într-un stagiu de vară de către Bill Hewlett (co-fondatorul companiei Hewlett-Packard) unde a putut să interacționeze cu piese electronice. Tot în același an s-a înscris la liceul Homestead High School, unde l-a cunoscut pe Steve Wozniak.

Steve Wozniak, născut în San Jose, fiul lui Margaret Louise Wozniak și Francis Jacob Wozniak, un inginer din Lockheed Corporation, a absolvit liceul Homestead High School în 1968. Era un fan împătimit al Star Trek, participând la toate convențiile, serialul devenind o sursă de inspirație pentru cariera sa.

În 1970 Steve Jobs se droga, asculta muzică și citea lucrările lui Shakespeare, Plato și Dylan Thomas. Iubea să citească “Moby Dick” și “Regele Lear”. Devenea pasionat de literatură și electronică, iar prin această dualitate, a cunoscut-o pe Chrissan Brennan, care i-a devenit iubită.

Cutia albastră

În 1971, Wozniak s-a înscris la Universitatea din California, Berkeley, iar Jobs îl vizita deseori să discute despre electronică și chiar a ajuns să se alăture unui club al studenților pasionați după electronică. Nu se considera destul de intelectual pentru a fi un hippie, dar destul de deștept pentru a fi un tocilar individualiști și retras. În acel an, Wozniak a încercat să proiecteze “cutia albastră” pentru a genera tonuri necesare ca să manipuleze rețeaua de telefonie, permițând apeluri gratuite la distanțe lungi., iar Jobs a decis să vândă produsul și să împartă profitul cu Wozniak. Jobs s-a apucat între timp să consume LSD (drog psihedelic semisintetic), declarând că a fost cel mai minunat sentiment al vieții sale până în acel moment. Era fericit că putea să facă profit din invenții și să revoluționeze industria.

În anul 1972, după absolvire, s-a înscris la Reed College din Portland, Oregon, și a închiriat o casă unde s-a mutat alături de iubita sa, Brennan. Jobs a renunțat la studii numai după un semestru, fără să le transmită părinților, însă continua să asiste la cursuri de caligrafie. În acea perioadă, neavând bani, era găzduit de prieteni și dormea pe podelele lor, returna sticle de Coca Cola pentru a primi bani de mâncare și servea meniuri gratuite de la Templul Hare Krishna.

În 1973, Steve Wozniak și Steve Jobs s-au implicat la crearea unei versiuni al jocului clasic Pong . În februarie 1974, Jobs s-a întors la casa părintească din Los Altos și a început să caute de lucru. A fost angajat de Atari din Los Gatos în poziția de tehnician tocmai datorită implicării sale la proiectul lui Wozniak.

Blue Box in museum jpg jpeg

Influențat anterior de templul Hare Krishna, Jobs și-a dorit să călătorească în India și a economisit bani. A călătorit în India pentru a caută iluminarea și învață filosofia lui Neem Karoli Baba, un guru indian și un devotat adept al zeului Hanuman cu amicul și colegul său Daniel Kottke. La întoarcerea în SUA, și-a ras părul și a început să poarte haine tradiționale indiene. A mărit doza de consumat droguri, a început să mediteze, locuind la o fermă din Oregon, el și cu prietena sa devenind practicanți ai Budismului Zen, antrenați de maestrul Zen Kobun Chino Otogawa.

În 1975, s-a întors la Atari pentru a crea un tablou de circuit pentru jocul arcade Breakout. Atari i-a oferit 100 dolari pentru fiecare chip TLL care era eliminat din mașinărie. Jobs, având cunoștințe minime în domeniul circuitelor, a făcut o înțelegere cu Wozniak să împartă profitul. Steve Jobs era plătit cu salariul lunar de 700 dolari și împărțea din salariul său 350 dolari cu Wozniak. Cei doi au asistat la întâlnirile din clubul Homebrew Computer în 1975 ce i-au determinat să creeze primul calculator.

Primul calculator in garaj

Noile microcomputere ca Altair 8800 (ce l-a inspirat și pe Paul Allen ca să scoată pe piață Altair Basic și să creeze compania Microsoft alături de Bill Gates în 1975) l-au inspirat pe Wozniak să construiască un microprocesor cu un terminal video, creând astfel un calculator complet. Singurul procesor de microcomputer valabil pe piață era Intel 8080 la prețul de 179 dolari și cel de Motorola 6800 la 170 dolari. Wozniak a ales ultimul procesor, dar chiar și așa, nu și-l permitea, așa că a așteptat și a învățat între timp să conceapă computerele pe hârtie.

În 1976 a apărut miracolul: MOS Technology a lansat un chip 6502 la prețul de 20 dolari, iar Wozniak s-a apucat să scrie o versiune a limbajului BASIC pe el. Pe 1 martie 1976 a finalizat mașinăria și a expus-o la clubul Homebrew Computer. Jobs i-a admirat invenția și a fost remarcat de potențialul comercial.

Cei doi au convenit să lanseze o afacere. Jobs și-a vândut automobilul Volkswagen Type 2 minibus pentru câteva sute de dolari, iar Wozniak și-a vândut calculatorul HP-65 pentru 500 dolari. Din banii strânși, au lansat Apple Computer Company pe 1 aprilie 1976 printr-un parteneriat cu Ronald Wayne (redenumită în 2007 ca Apple Inc.). Jobs și cu Wozniak s-au înțeles să împartă banii companiei la jumătate, ambii luau câte 45%, iar Wayne primea doar 10% . Michael Scott avea să devină directorul executiv al companiei.

Ronald Wayne, redactor tehnic și absolvent al Școlii de Artă Industrială din New York, deținător al unei companii de pacanele ce a dat faliment, s-a alăturat lui Jobs și Wozniak în crearea primului calculator personal. S-a cunoscut cu ei când construia un sistem de documentare intern la Atari. Era adultul camerei, având 41 de ani când era co-fondator al companiei Apple. A redactat manualul pentru calculatorul Apple I.

Mărul. „Gândește diferit”

Wayne a fost cel care a conceput primul logo al companiei – o imagine cu fizicianul britanic Isaac Newton stând și lucrând sub un pom înainte ca mărul să-i cadă în cap și să descopere gravitația. Mărul Edenului, al “cunoașterii” binelui și răului, fructul interzis din care au mușcat Adam și Eva, mărul înmânat zeiței frumuseții Afrodita din mitologia greacă de către Paris ce a însămânțat războiul Troiei, mărul căzut datorită căruia Isaac Newton a descoperit gravitația, a devenit până la urmă simbolul companiei Apple după care și-a luat și denumirea mărului din limba engleză.

Steve Jobs și Steve Wozniak au ansamblat cu piesele cumpărate de la Kramer Electronics, au construit și testat calculatoare zi și noapte sub presiunea magazinului local The Byte Shop condus de Paul Terrel căruia i-au vândut 50 de calculatoare pentru 500 dolari fiecare. Iar pe 11 aprilie 1976, în plin an al bicentenarului Statelor Unite ale Americii, era lansat Apple I, primul calculator de birou ce avea să marcheze supremația Americii în industria tehnologiei informaționale pentru următorii zeci de ani.  

Apple I

Apple I – lansat pe 11 aprilie 1976, la prețul de 666,66$ , avea un procesor MOS 6502 de 1 MHz și memorie de 4 KB, echipat cu tastatură și cu posibilitatea de a folosi un televizor pe post de monitor.

În iunie 1977 a fost lansat Apple II, cu memorie îmbunătățită de 4 KiB, 8 KiB și chiar de 64KiB, casetă audio, discheta Disk II lansată în iunie 1978, monitor propriu, fiind foarte compatibil cu lucrul la birou. În ciuda rivalului Commodore al cărui monitor, Commodore PET (lansat în ianuarie 1977), avea o arhitectură deschisă și grafică colorată, produsul Apple II a avut succes. În mai 1980 a fost lansat Apple III, printr-o colaborare cu IBM. După o demonstrație văzută la Xerox Alto, Apple a cumpărat acțiuni. Marii fondatori ai Apple au devenit milionari. Jobs devenea tot mai convins că viitorul aparține calculatoarelor cu interfață grafică prietenoasă cu utilizatorul și astfel a lansat Apple Lisa în 1983, primul calculator personal cu interfață grafică. Era nevoie însă de un calculator și mai simplu, mai facil utilizatorilor de rând. Astfel, Apple a lucrat la dezvoltarea modelului de calculator Macintosh 128k, lansarea sa fiind anunțată triumfal la reclama “1984” difuzată în timpul campionatului de fotbal american Super Bowl, ediția a XVIII-a. Macintosh era arătat drept eliberatorul lumii de sub dictatura lui Big Brother din romanul "1984" al lui Orwell. .  

Macintosh(128K) 

Avea sistem de operare “System Software 1.0”, procesor Motorola 68000 cu 7,8336 MHz, , memorie de 128 KB RAM și cântărea numai 7,5 kg. De-a lungul aniilor 80’, Apple a lansat periferice, modem, discuri de stocare, USB, modemuri, aplicații precum MacPaint pentru desen în alb-negru, scanner și imprimante care să fie ușor de folosit în familie, și de părinți, bunici și copii.   

Compania a întâmpinat totuși mari dificultăți. În februarie 1981, Steve Wozniak a suferit un accident aviatic, pilotând un avion Beechcraft Bonanza – a suferit răni grave, alegându-se cu o ușoară amnezie. S-a retras temporar pentru a se recupera, iar în 1985 a părăsit compania definitiv pentru a inventa o telecomandă universală CL9, lansată în 1987. A conceput calculatoare pentru școli, a fondat compania Wheels of Zeus, nereușind să lanseze un dispozitiv GPS wireless, a fondat Woz U, o companie preocupată de educația tehnologică a tinerilor studenți independenți și a creat în 2016 Silicon Valley Comic Con, întrunirea anuală de cultură pop și tehnologie. 

Steve Jobs si John Sculley, un antreprenor de top din Sillicon Valley, fost director executiv al PepsiCo si cel de-al treilea director executiv al companiei Apple, si cel mai rau adversar al co-fondatorului Apple pe care l-a destituit din conducerea companiei.

Macintosh, Google NY office computer museum cropped png png

Steve Jobs a rămas la conducerea companiei. Vânzările produselor Macintosh aveau succes, dar apoi au scăzut dramatic din cauza prețului mare, vitezei reduse și din cauza limitărilor de natură software. A rezultat un conflict între Steve Jobs și directorul executiv John Sculley (fost director al PepsiCo) care fusese angajat cu doi ani în urmă de Jobs. Sculley i-a reclamat lui Jobs “ ai de gând să vinzi apă cu zahăr pentru tot restul vieții sau o să vii cu mine să schimbăm lumea?”. Sculley era decis să-l alunge pe Jobs din poziția de manager general al diviziei Macintosh, având suport unanim din partea directorilor Apple. Jobs era și el decis să-l alunge din conducerea companiei. Sculley a aflat că Jobs avea de gând să pună de un complot și printr-o întâlnire executivă de urgență i-a anulat lui Steve Jobs toate atribuțiile oprationale. Jobs a demisionat de la Apple în septembrie 1985 și și-a luat o parte din angajați să creeze o nouă companie, NeXT Inc, preocupat de educație și marketing.

Steve Jobs s-a implicat în dezvoltarea efectelor vizuale ale filmelor lui George Lucas, iar în 1995 a contribuit la producerea primului film computerizat de animație 3D, Toy Story. S-a căsătorit cu Laurene Powell cu care au avut patru copii. A urmat o perioadă de restructurare și declin pentru Apple, axându-se pe camere digitale, dispozitive portabile audio, boxe, console de jocuri video, aplicații TV. În 1991, Apple a lansat primul calculator portabil, laptopul PowerBook 100, fiind îmbunătățit cu versiuni ulterioare. În 1993 Apple a lansat primul dispozitiv cu ecran tactil- MessagePad.  

PowerBook 150 (1994) & Message Pad (1993) 

În 1994 , Apple, IBM și Motorola au format alianța AIM pentru a crea o nouă platformă computerizată – PowerPC Reference Platform. Astfel hardware-ul IBM și Motorola au fost cuplate cu software-ul Apple. În 1997, Apple a achiziționat compania lui Jobs, NeXT, pentru sistemul său de operare NeXTSTEP. Steve Jobs a revenit la Apple în poziția de consilier și apoi de cea de director executiv, fix când compania era în prag de faliment.

Diagnosticat cu cancer din 2003, Steve Jobs a murit pe 5 octombrie 2011 la vârsta de 56 ani, la Palo Alto. Nu înainte de a fi succedat la conducerea companiei de către Tim Cook, acesta devenind noul director executiv al Apple Inc.Unul din faimoasele citate ale lui Steve Jobs era "Ai curajul să-ți urmezi inima și intuiția".

Din 1999, Apple a lansat o serie de laptopuri iBook cu scop educațional, iar din 2006 a urmat seria de laptopuri MacBook. În 2001 a fost lansat sistemul de operare Mac OS X ce va rivaliza cu sistemul de operare de la Microsoft, Windows. Tot în același an au fost deschise primele magazine Apple în Virginia și California. În 2002, Apple a lansat aplicația Shazam pentru a identifica melodiile, filmele, reclamele și serialele.  

“1000 de melodii în buzunarul tău”

Ziua de 23 octombrie 2001 a marcat industria muzicală – lansarea iPod, un dispozitiv media portabil pentru buzunar cu bază de stocare, util pentru transferul de melodii, poze, clipuri video, jocuri, contacte, mesaje și calendare. Sloganul reclamei era “1000 de melodii în buzunarul tău”. În 2006, printr-un parteneriat cu Nike, a fost lansat Nike+iPod Sports Kit ce cronometra și măsură parcurgerea distanțelor și alergatul în aer liber. Clasicul model a fost succedat de seria iPod Mini, iPod Nano, iPod Shuffle și iPod Touch, fiind actualimente la cea de-a șaptea generație.

iPhone (lansat in 2007) & iPad (lansat in 2010)  

Cea mai profitabilă lansare din istoria companiei a fost iPhone, un telefon mobil inteligent cu ecran tactil și multiple aplicații. Dezvoltarea a costat 150 milioane de dolari. Conținea un procesor Samsung 32-bit RISC ARM de 620 MHz, placa video PowerVR MBX Lite 3D , memorie de 128MB eDRAM, spațiu de stocare între 4 și 16 GB și cu sistem de operare iOS. 6,1 milioane de telefoane au fost vândute. Sistemul de operare iOS conținea aplicații ca iTunes, mesagerie, calendar, ceas, fotografiere, You Tube, Hărți, Meteo, calculator, scriere și setări. În prezent a fost lansată cea de-a 13-a generație de telefoane iPhone. Ulimul model este iPhone 11 Pro cu trei camere foto/video.

În 2010 , Apple a lansat tableta iPad cu ecran tactil, conexiune la internet prin Wi-Fi și aplicații de fotografiere, scriere, mesagerie etc. În 2011, Apple a lansat asistentul virtual Siri, iar în 2015 a lansat ceasul virtual Apple Watch. În ultimii ani Apple a lansat aplicații precum App Store, Apple TV, iMessage, iCloud, iTunes Radio, Apple Store, ApplePay ca sistem de plată virtual, Apple Card, navigatorul web Safari. În prezent, 1,8 miliarde de produse Apple sunt active în toată lumea. În 2018, Apple a devenit prima companie care valorează 1 trilion de dolari.