Annie Oakley, cea mai bună femeie trăgător de elită din Statele Unite jpeg

Annie Oakley, cea mai bună femeie trăgător de elită din Statele Unite

📁 Biografii
Autor: Miruna Elena Popa

Annie Oakley, născută în Ohio, pe 13 august 1860, a fost una dintre primele femei trăgător de elită din Statele Unite. Dupa moartea tatălui, la vârsta de nouă ani a început să vâneze pentru a-şi putea hrăni cei 6 fraţi mai mici. A devenit cunoscută foarte repede și datorită talentului a început să caştige bani din jocurile vânătoreşti. Numele ei adevărat a fost Phoebe Ann Moses, „Annie” era porecla dată de surorile ei iar „Oakley” a fost ales după un oraș din apropierea locului unde s-a născut. 

 La vârsta de 15 ani a concurat cu un lunetist faimos, Frank E. Butler şi la un an dupa ce l-a învins, pe 23 august 1876 cei doi s-au căsătorit.

 In perioada în care a participat la emisiunea ”Buffalo Bill's Wild West Show” aceasta a fost printre cele mai cunoscute femei din Statele Unite, realizând cascadorii precum împuşcarea unei ţigări , tăierea unor cărţi pe jumătate cu ajutorul gloanţelor sau lovind ţintele din spatele ei văzând doar cu ajutorul unor reflexii dintr-un cuţit.

 In august 1903, dupa ce două dintre ziarele lui William Randolph Hearst au scris faptul că Annie a fost arestată dupa ce a furat o pereche de pantaloni pentru a-și putea cumpăra cocaină, toate ziarele din ţară au împrumutat povestea. Aceasta l-a dat în judecată pe Hearst şi a petrecut aproape 6 ani depunând procese împotriva a 55 de ziare, dar în final a ieşit câștigătoare în toate cazurile.

image

 De-a lungul vieții a luptat împotriva discriminării, pentru egală salarizare indiferent de gen și susținea participarea femeilor în armată. „When a man hits a target, they call him a marksman. When I hit a target, they call it a trick. Never did like that much”(Când un barbat atinge ținta, îl numesc un bun trăgător. Când eu lovesc la țintă, ei numesc asta un truc. Niciodată nu mi-a plăcut discriminarea) este celebrul citat al ei.

Şi-a continuat cariera în concursuri chiar şi după un accident care a necesitat mai multe operații majore la un picior. La 62 de ani încă putea să doboare peste 100 de ţinte de lut, de la aproape 15 de metri distanță.

Annie Oakley a murit la vârsta de 66 de ani, pe 3 noiembrie 1926 în Greenville. Butler, soţul ei, a murit 18 zile mai târziu, cei doi fiind înmormântaţi în acelaşi loc, într-un cimitir din Ohio.

https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Oakley

http://www.history.com/news/history-lists/10-things-you-may-not-know-about-annie-oakley