image

Actorul care a emigrat în anii 90 în Statele Unite. Memorabilele roluri în care a jucat Constantin Diplan

Constantin Diplan, unul din cei mai îndrăgiți actori români, a dispărut din lumea filmului românesc după Revoluție. A împlinit 87 de ani.

Ion Besoiu şi Constantin Diplan în „Racolarea” jpeg

Ion Besoiu și Constantin Diplan

Constantin Diplan s-a născut la 10 mai 1937, în București. A intrat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București la a doua încercare, împreună cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Marian Hudac, Camelia Zorlescu.

În anul 1963 a fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș și a înființat, alături de colegii de promoție, secția de limba română a acestui teatru. S-a transferat apoi la Teatrul Național din București.

constantin diplan 523117l 576x0 w bb752350 jpg

Constantin Diplan

Debutul în cinematografie a avut loc în 1966, cu filmul „Ultima noapte a copilariei“. Au urmat filme celebre: „Iarna bobocilor“, „De ce trag clopotele, Mitica?“, „Buletin de București“, „Declarație de dragoste“, „Secretul lui Nemesis“, „Cuibul de viespi“, „Duminica în familie“.

În anul 1990 a emigrat in Statele Unite. S-a mai întors în țară și a jucat în „Oglinda“ (1993), Călătorie de neuitat (1994).

Constantin Diplan locuiește în prezent în Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland.

„Constantin Diplan a fost imaginea tipică a băiatului de cartier. Băiatul cumsecade. Dacă te obișnuiai cu el, erai un om pierdut. Pentru că deveneai dependent. Îți lipsea. Ți-era dor. Era lipicios, sincer și de treabă.

Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi. Pe scenă, la cinema, pe stradă, la o șuetă. A fost coleg de promoție cu Marinuș Moraru și Gigi Dinică și au rămas prieteni de nedespărțit până la moarte.

Multe vacanțe și le-au făcut împreună. A făcut zeci de filme, dar pentru mine rămâne de neuitat în Cursa lui Mircea Danieliuc, într-o tripletă de aur, alături de Tora Vasilescu și Mircea Albulescu.

Avea gură mare, îi ura pe comuniști, iar bancurile cu Ceaușescu l-au făcut să piardă multe turnee și contracte „afară” pentru că, periodic, nu primea viză pe pașaport”, declara, în anul 2021, actorul, criticul de teatru Răzvan Ionescu, despre Constantin Diplan.