A fost inteligent Adolf Hitler? Din greșelile dictatorului nazist
Dacă ne raportăm la faptul că a ajuns să conducă o ţară mare, se poate afirma că a fost. Al Doilea Război Mondial a demonstrat exact contrariul şi a adus un stat cu contribuţii majore la progresul societăţii în rândul marilor criminali de tristă amintire.
Care au fost marile erori militare? Semnarea pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939 a adus un război devastator în toată Europa şi extinderea comunismului. Consecinţele au fost foarte vizibile. Al doilea acord a dus la dezastrul armatei germane înainte de a fi declanşate luptele pe frontul de est la 22 iunie 1941. Ce s-a întâmplat?
Erau cumpãrate 5 Me Bf-109 E-3, 5 avioane Me Bf-110 C-4, douã Ju-88 K-11, douã Do-215 B-3, 6 He-100 şi altele de antrenament (Iulian Robãnescu, Vestul cu stele roşii (III), în Top gun, nr. 9, 2001, p. 32). Mai mult ca sigur cã dictatorul de la Kremlin a fost uimit de sinceritatea germanilor. Avionul de tipul Me Bf-109 E-3 forma încã grosul înzestrãrii Luftwaffe.
Chiar dacă producţia aeronautică a Germaniei era departe de a satisface necesarul unui război din ce în ce mai dur, sovieticii au putut să primească şi suficiente piese de schimb şi întotdeauna existau fondurile necesare cumpărăturilor. Stalin nu se zgârcea niciodată când era vorba de echipament militar de calitate. Cum istoria se repetã, peste ani a fost surprins de uşurinţa cu care britanicii au oferit motoare cu reacţie ce vor sta la baza aviaţiei reactive sovietice. Capitaliştii se sinucideau pur şi simplu de dragul banilor.
Generozitatea germană era împinsă până la extrem. Partea sovietică a putut să facă rost de motoare, tunuri și chiar de un tanc Panzer III, adică de singura mașină capabilă să combată blindatele inamice. Grav este că au fost oferite și au fost primite cu maximă plăcere planurile unor arme germane. A fost o mană cerească. Erau date pe tavă și schițele navei Bismarck.
Mulţi vor încerca să argumenteze că au fost avantaje în urma micilor daruri tehnice. Armata germană a putut să lupte liniştită pe frontul occidental, în Balcani şi prin Africa chiar cu combustibil sovietic. Se poate să fie şi aşa, dar nu trebuie să uităm că orice captură este studiată cu atenţie în laboratoarele inamice, chiar şi dacă arma este defectă. O mană cerească a fost pentru militarii roşii posibilitatea de a analiza tehnica volantă germană. Pactul acesta a dus la o modernizare rapidă prin studierea tuturor caracteristicilor şi descoperirea punctelor slabe. Doar atacul sinucigaș din iunie 1941 a împiedicat ieșirea la lumină a slăbiciunilor armatei germane.