A existat un „blestem” al familiei lui Mihai Eminescu?
Mihai Eminescu este cel mai mare poet român. Scurta s-a viață, de doar 39 de ani, precum și sfârșitul învăluit în tot felul de controverse a dat naștere la numeroase speculații. Dincolo de acestea câteva aspecte istorice cel puțin curioase. Una dintre ele este ce s-a întâmplat cu numeroasa familie Eminovici și de ce la mai puțin de 150 de ani de la moartea poetului sunt atât de puțini descendenți dintr-o familie cu 11 copii.
Ceea ce puțini știu este faptul că mulți dintre frații și surorile sale au murit de tineri. Doar doi au depășit vârsta de 60 de ani, din cei unsprezece copii ai familiei Eminovici. Poetul a fost al șaptelea dintre copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi Jurașcu.
Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, s-a căsătorit cu Raluca, în primăvara anului 1840. Gheorghe Eminovici era în acea vreme administrator al moșiei Dumbrăveni. Cei doi au avut unsprezece copii. Iată ce s-a întâmplat, cu cei zece frați ai lui Eminescu:
• Șerban – născut în anul 1841, studiază medicina în Austria, la Viena, se îmbolnăvește de tuberculoză și moare alienat la Berlin pe data de 30 noiembrie 1874. Avea 67 de ani.
• Niculae – se naște în 1843 și duce o viață banală la Ipotești, până în 1884 când își pune capăt zilelor. Avea doar 41 de ani.
• Iorgu – născut în 1844, studiază la Academia Militară din Berlin. Are o carieră de succes, dar moare în 1873 din pricina unei răceli contractate în timpul unei misiuni. Avea 29 de ani.
• În 1845 se naște Ruxandra, prima fată a familiei Eminovici. Aceasta moare în copilărie din cauze necunoscute.
• Ilie – se naște în anul 1846. El a fost partenerul de joacă al marelui poet. Ilie moare în anul 1863 din pricina epidemiei de tifos. Avea numai 17 ani.
• Maria – se naște în 1848, dar trăiește numai șase ani și jumătate. Moare din cauze necunoscute.
• Aglae – născută în 1852, aceasta a fost căsătorită de două ori și a avut doi băieți, pe Ioan și pe George. Renumită pentru frumusețea ei, Aglaia a influențat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu și a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepție. Aglaia se îmbolnăvește de o boală autoimună a glandei tiroide, morbul lui Basedow, care îi pricinuia stări de indispoziție și deformări fizice. Aglaia se stinge, la 48 de ani, în 1900 la Cernăuți, unde locuia cu ultimul soț.
• Mihai Eminescu vine pe lume în 1850 și moare în 1889, la 39 de ani. Diagnosticul medicilor vremii? Alienație mentală în stare de demență.
• Harieta – se naște în anul 1854, sora mai mică a poetului, cea care l-a îngrijit pe acesta după instaurarea bolii. „Era o femeie de o deșteptăciune naturală, deși învățase singură să scrie, cu o curiozitate de a cunoaște, ce-i da o umbră de ușoară scrinteală, pesimistă și ea în felul ei și sarcastică…”, avea să o caracterizeze criticul George Călinescu. Henrieta a murit în sărăcie în anul 1889, la vârsta de 35 de ani, la câteva luni după decesul fratelui ei.
• Matei – născut în anul 1856 este singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu. Matei a studiat Politehnica la Praga și a devenit căpitan în armata română. Matei a avut trei mariaje și a trăit 73 de ani, până în 1929, fiind cel mai longeviv membru al familiei.
• Vasile - ultimul copil al familiei Eminovici moare la un an și jumătate, nefiind cunoscut anul nașterii sau al decesului.
Ultimul descendent care poartă numele de Eminescu este doamna Natalia Eminescu. Aceasta povestea într-un interviu acordat ziarului Adevarul, când a fost vizitată în micuța garsonieră din cartierul bucureștean Titan, că ...
„ Am fost şi sunt un om normal. Tata, cel care ar fi putut să-mi spună mai multe despre unchiul său, a murit când eu aveam 13 ani, iar de la mama nu am aflat mare lucru. Târziu am realizat ce important este numele pe care-l port. Abia în liceu am conştientizat cine sunt, când mi-au spus profesorii. În casă însă nu se vorbea despre poet, era un unchi ca oricare altul, aşa cum are toată lumea. Eu mi-am păstrat numele fără a face un cult din asta, m-am ferit de paradă “