A apărut numărul de septembrie al revistei Historia. Iată sumarul!
Numărul de septembrie este unul cu adevărat special, căci prima lună de toamnă este împărţită de mai bine de jumătate de secol între doi mari artişti ai României: George Enescu şi Maria Tănase.
Dosarul acestei luni este dedicat Mariei, fata lui Moş Costache Tănase, născută pe 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor şi ajunsă cea mai cunoscută voce a folclorului românesc. Paginile din Historia dedicate Mariei Tănase sunt doar o parte din povestea divei din România, pagini însoţite şi de dosarul pe care Securitatea i l-a întocmit cântăreţei. Serviciile secrete, românești și străine, au avut nevoie de ea, nu pe scena luminată de reflectoare, ci în jocul mult mai periculos al persuasiunii, al canalelor de comunicații dintre taberele opuse, al rețelelor nevăzute de spionaj. Dictaturile au privit-o ca pe un element periculos. Legionarii au urât-o, regimul Antonescu a supravegheat-o și a încercat să o folosească, iar comuniștii au persecutat-o sistematic.
Trebuie să citiţi acest număr, dar mai ales acest dosar. Despre unii oameni ai impresia că sunt pe pământ dintotdeauna, că sunt nemuritori, că sunt acea legătură puternică, de necontestat, cu trecutul – ca o plasă de siguranţă a unui neam. Aşa e şi Maria Tănase. În mentalul colectiv este acea artistă de viţă nobilă a oamenilor, înconjurată mereu de un aer de regalitate, deloc incomod pentru cei de rând. Generaţii întregi au cunoscut-o – ca o moştenire şi ca o datorie dată de la părinţi. Au cunoscut-o cei dinaintea noastră şi cei de lângă noi, iar astăzi Maria încă mai cântă. Căci Maria Tănase este pasărea măiastră. Şi asta este tot ce contează.
Historia de septembrie este completat de un text sensibil, biografic, din intimitatea marelui Enescu. Un portret intim – nu în sensul de „cancan”, prea des uzitat astăzi – ci din dorința de a dezvălui personalitatea atât de complexă și de rafinată a Omului care a fost marele muzician român. Așa cum ni s-ar înfățișa dacă l-am cunoaște astăzi, personal, la un interviu pe treptele Ateneului Român.
Şi tot în acest număr mai puteţi călători în sudul Franţei, ca o amintire a verii, acolo unde există oaza de istorie numită Avignon. Sărbătorim şi 100 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de Tancuri din Armata Română. În paginile revistei găsiţi şi frânturi din povestea refugiaţilor polonezi din România de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar sunteţi şi purtaţi în zbor cu istoria costumelor purtate de frumoaselor stewardese.
O parte din tirajul revistei este însoţit şi de cartea „Maria cea fără de moarte”, scrisă de Gaby Michailescu, impresarul şi prietenul apropiat al Mariei Tănase. Acest pachet special se găseşte în număr limitat şi costă 30 de lei.
Nu uitaţi că revista o găsiţi şi în format digital, pe paydemic.com
Luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie!