A apărut numărul de octombrie al revistei Historia. Iată sumarul!
Numărul de octombrie al revistei Historia poate fi găsit la toate punctele de distribuţie a presei, benzinării şi punctele Inmedio până pe 14 noiembrie, dar şi în format digital pe paydemic.com.
Historia din această lună stă sub semnul sfântului şi al misticului. Dosarul are în centrul său un personaj popular printre oamenii de rând, dar şi printre politicieni: Petrache Lupu. Petrache Lupu de la Maglavit, ciobanul care susținea că s-a întâlnit cu Moșul, stârnind un fenomen de masă în România interbelică, a intrat în atenția autorităților încă de când a devenit celebru, în 1935. Măruntul cioban a avut astfel prilejul să se vadă cu trei personaje istorice, Carol al II-lea, Horia Sima, Ion Antonescu, angajate într-o luptă cruntă pentru putere, în anii în care Moșul se cobora la Maglavit, după spusele lui Petrache Lupu. Fiecare dintre cei trei a avut interese politice și a crezut că afişarea unei relații cu Petrache Lupu poate fi de ajutor în fața poporului.
Sfârșitul războiului și venirea comuniștilor au deschis alte dosare pentru Petrache Lupu. Noua putere marxist-leninistă combătea religia și în cazul Petrache Lupu a avut mult de lucru. În cele din urmă, după numeroase investigații la fața locului, anchete și descinderi s-au hotărât să-l aresteze. Petrache Lupu a supraviețuit comunismului. Dosarele lui secrete, în paginile care urmează.
Apoi, pentru că pe 14 octombrie la Iaşi are loc cel mai mare pelerinaj din ţară, în numărul de octombrie puteţi afla cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva şi cum a reuşit Vasile Lupu să aducă moaştele sale tocmai în capitala Moldovei.
Luăm la pas Bucureştiul, într-un tur dedicat momumentelor închinate eroilor din Primul Război Mondial. Dar, „first we take Manhattan”, aşa cum spune Leonard Cohen – o călătorie în istoria luxosului cartier/insulă a New Yorkului. Şi pentru a rămâne tot pe tărâm american, desluşim mişterul Halloweenului, moda costumelor înfricoşătoare.
În Historia din luna lui Brumărel găsitiţi de toate: trasee istorice, portrete, interviuri, incursiuni în istoria mare, dar şi în cea mică, personală. Aşa că, luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie!