A apărut numărul de iulie al revistei Historia. Iată sumarul!
Ediţia de iulie a revistei Historia este de acum la toate punctele de distribuţie a presei. Mărturii, portrete, poveşti demult uitate vă aşteaptă pe toţi, cu mic, cu mare, să le citiţi în noul număr.
Dosarul acestei luni îl regăsim plasat în timpul Evului Mediu, pe plaiurile Transilvaniei. Erau vremurile cruciadelor, vremurile când cavalerii luptau în numele creştinismului. Nu mai puțin cunoscuți decât Cavalerii Templieri, Cavalerii Teutoni și-au dobândit notorietatea în timpul cruciadelor. Acest ordin religios militar și-a dedicat existența luptei împotriva păgânilor, însă când forțele creștine au început să piardă teren în fața musulmanilor, teutonii şi-au mutat centrul de putere din Orientul Mijlociu în Europa Centrală și de Est. În 1210 au încheiat o înțelegere cu regele Ungariei, care le dona Țara Bârsei în schimbul apărării granițelor Transilvaniei de invadatori. Cavalerii teutoni au locuit pe teritoriul judeţului Braşov de astăzi timp de 15 de ani, devenind parte a identității transilvănene.
Tot în Historia de iulie puteţi afla povestea medicului legist Theodor Vasiliu, nepot şi discipol al renumitului profesor Mina Minovici. După anii ’50, Vasiliu devine colaboratorul „F. Marinescu”, iar povestea sa este spusă în paginile Historia prin mărturii, dar mai ales prin dosarul său de la CNSAS. Un inventar de oameni şi declaraţii care au avut de suferit, mai mult sau mai puţin, de pe urma medicului legist. Printre portretele din an acest număr se mai află şi cel al lui Robert Capa, cunoscutul fotojurnalist de război, ale cărui fotografii din timpul debarcării din Normandia fac înconjurul lumii de peste jumătate de secol.
La împlinirea a 500 de ani de la minunata călătorie a lui Fernando Magellan în jurul lumii, vă purtăm şi noi pe urmele celebrului navigator, să descoperim insule neştiute şi strâmtoarea care a deschis drumul către Insula Mirodeniilor. Şi pentru că este vară, este momentul aportun să aflaţi cum a intrat la apă costumul de baie.
În acest număr vă mai puteţi delecta cu povestea specială de dragoste a lui George Enescu, dar şi cu un interesant interviu al renumitului Dennis Deletant, profesor la Georgetown University, Washington D.C.
Aşadar, luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie!