A apărut numărul de iulie al revistei Historia/ SUMAR
Historia lunii iulie este de găsit la punctele de distribuție a presei (Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com. Da, pe 15 ale lunii, așa cum obișnuiam, înainte ca pandemia să ne dea calendarul peste cap. Așadar, oriunde ați merge (purtând mască, bineînțeles) sigur veți găsi în drumul vostru un loc de unde puteți achiziționa ultimul număr Historia – care nu este de pierdut!
Pe 4 iulie 2020 s-au împlinit 70 de ani de la prima transmisiune a postului Radio Europa Liberă. Iată un motiv în plus să purcedeți pe urmele spionului din redacția celui mai cunoscut post de radio din perioada comunistă. Cine era el? Ce voia regimul Ceaușescu să afle? Câți oameni au fost implicați? A fost vreo legătură între „agentul GX-36” și atentatul de la Radio a lui Carlos Șacalul sau moartea lui Emil Georgescu?
Și pentru că este iulie este lună de mare sărbătoare pentru toți francezii și francofilii: este ziua națională a Franței. Așadar, nici noi nu ne-am lăsat mai prejos și vă spunem atât: veți fi purtați în timpul Regelui Soarelui în pași de dans, mai exact, de balet! Și vă mai dăm încă trei nume: Louis Pasteur, Napoleon și Yves Saint Laurent. Cu ce povești și-au făcut loc în paginile revistei noastre de iulie, rămâne să descoperiți. Și încă ceva: deschidem ușa istoriei în Palatul de la Trianon.
Vă mai spunem că în noul număr găsiți definiția supraviețuitorilor. Mai exact, în ce condiții au trăit basarabenii în vara anului 1940, imediat după ocupația sovietică, dar și mărturiile prizonierilor americani ce au fost capturați în timpul raidului din august 1943 care a avut loc deasupra Ploieștiului.
În Historia de iulie tragem cu ochiul în culisele armatei Regatului Dac. Ce echipament aveau? Care erau armele lor? Ce strategii și tehnică de luptă foloseau? Cine erau, de fapt, războinicii daci? Găsiți în text și mica istorie a celebrului „lup dacic” – denumire greșită folosită de români. Textul este însoțit de o bogăție de ilustrații documentate, detaliate ca să vă imaginați mai bine cine erau cei care despre care izvoarele antice spun că erau unii dintre cei mai aprigi războinici.
Așadar, Historia de iulie, numărul 222. Luați, citiți și vă bucurați de istorie!