A apărut ediția de octombrie a revistei Historia/ SUMAR png

A apărut ediția de octombrie a revistei Historia/ SUMAR

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția

Este jumătatea lunii, iar noul număr Historia este de găsit la orice punct de distribuție a presei. Este o ediție cu totul specială, o ediție ca o pastilă de haz. Trăim vremuri grele, incerte, unice în istorie, dar după cum veți vedea în paginile dosarului Historia, trecutul ne învață că puțin haz de necaz n-a stricat nimănui, ba dimpotrivă. Și pentru asta stă mărturie întreaga viață a marelui artist Constantin Tănase. Așa că, la 140 de la naștere și 75 de la moartea inconfundabilului Tănase, vă invităm într-o incursiune în lumea artistică românească a primei jumătați a secolului XX. Vă avertizăm să vă pregătiți de o porție zdravănă de râs.

Zici Constantin Tănase, zici comedie, haz, veselie – zici teatru. Dar „Năsăilă“, cum era poreclit de tânăr, a ştiut întotdeauna că acesta îi va fi destinul. Până la a deveni unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști din istoria României, Tănase a avut de înfruntat foamea, sărăcia lucie, frigul, boala, cele două războaie mondiale (pluuus cel de-al Doilea război Balcanic). Student fiind la Conservator, nu avea cu ce se încălța și nu de puține ori nu și-a putut spune rolul cu patos din cauza subnutriției. Și așa, cu chiu, cu vai, dar mereu cu zâmbetul pe buze a ajuns pe marile scene și a făcut zeci de mii de oameni să râdă. I-a făcut să râdă atunci când războiul era în toi, când suferința devenise stăpână în România. Cuplete, vodeviluri, satiră – iată cum hazul de necaz a fost pentru Tănase o formă de protest, dar și o formă de supraviețuire. Constantin Tănase a fost un artist mare, imens, inconfundabil. Și-a dus hazul, ochii bulbucați și nasul mare peste mări și țări, pe front, în spitale, pe scene mari și mici – a fost omul vremurilor sale. Citiți despre Tănase. Constantin Tănase. Mai ales acum, în aceste vremuri de mare încercare.

Historia 225 04 jpg jpeg

În numărul de octombrie deschidem o serie de materiale dedicate Cruciadelor, războaiele care s-au purtat în numele credinței. Motive, lideri, armate, desfășurare, tradiții, sacrificii. Sfânt și profan. Învingători și învinși. Prima Cruciadă, cu al ei cunoscut asediu al Ierusalimului – Regatul Cerului – de citit, așadar, în Historia de octombrie.

Tot în acest număr mai puteți citi și un articol care încearcă să facă lumină asupra unui fenomen destul de nou, chiar și pentru Europa: reconstituirea istorică sau reenactment. Ce înseamnă el pentru România? Care sunt tipurile de reconstituire istorică antică? Putem învăța istorie participând la un astfel de eveniment? Noi vă recomandăm să citiți acest articol, iar apoi să cumpărați (dacă nu ați făcut-o deja) Historia Special dedicată Daciei romane, unde reconstituirile grafice de această dat, atent documentate, ilustrează spectaculos ediția.

abonament jpg jpeg

Historia de octombrie este un număr unde cuvântul-cheie este „culise”. Descoperim împreună o parte necunoscută a biografiei Regelui Carol I: artistul. Știați că încă din copilărie era pasionat de sculptură, cu precădere de arta lemnului? În apropierea Palatului Regal de pe Calea Victoriei avea un atelier în care, când îi permitea timpul, meșterea singur diferite obiecte. De asemenea, vă purtăm și în culisele supermodelelor, în culisele celor șase zeițe: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Christy Turlington şi Kate Moss.

Luați, citiți și vă bucurați de istorie!

Historia este de găsit la toate punctele de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com. Iar dacă doriți să primiți revista acasă, puteți achiziționa un abonament (mai multe detalii, găsiți aici: abonamente.adevarul.ro)

Historia 225 jpg jpeg