A ap─ârut edi╚Ťia de noiembrie a revistei Historia/ SUMAR png

A ap─ârut edi╚Ťia de noiembrie a revistei Historia/ SUMAR

Historia de noiembrie este o edi╚Ťie care descoper─â, care contureaz─â, care d─â glas unor portrete uitate, dar totu╚Öi at├ót de importante pentru istoria noastr─â. Iar cu acest lucru ├«n minte pute╚Ťi merge s─â lua╚Ťi revista, disponibil─â p├ón─â pe 14 decembrie la orice punct de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com. De ce? Pentru c─â pe copert─â ├«l ve╚Ťi g─âsi pe Carada, misteriosul domn Carada.

ÔÇ×I╠én generat╠žia mare a Bra╠ćtienilor, a lui Koga╠ćlniceanu, Rosetti, Negri s╠Ži a Goles╠Žtilor, Eugeniu Carada a avut rost de ca╠ćpetenie, la prefacerea t╠ža╠ćrii noastreÔÇť. Iat─â descrierea perfect─â a lui Eugeniu Carada, realizat─â de Vasile Mor╚Ťun. Carada este acel personaj istoric care este ├«n spatele cortinei, dar at├ót de esen╚Ťial. Revolu╚Ťia de la 1848, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Republica de la Ploie╚Öti, R─âzboiul de Independen╚Ť─â. Iat─â doar c├óteva evenimente unde numele lui Eugeniu Carada este indispensabil. ╚śi, s─â nu uit─âm politica ╚Öi banii ÔÇô sunt interese mari la mijloc: Eugeniu Carada a ├«nfiin╚Ťat Banca Na╚Ťional─â a Rom├óniei ╚Öi era, ├«n acela╚Öi timp, membru de baz─â al ÔÇ×OculteiÔÇŁ. Cine este el ÔÇô ├«n Historia de noiembrie.

Cunoa╚Öte╚Ťi superbele tablouri, ast─âzi ├«n colec╚Ťia MNAR, ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ sau ÔÇ×Roma╠énia rupa╠éndu-s╠Ži ca╠ćtus╠Žele pe Ca╠émpia Liberta╠ćt╠ŽiiÔÇŁ? Ei bine, ├«n num─ârul de noiembrie, v─â aducem ├«n fa╚Ťa voastr─â autorul lor: C.D. Rosenthal. La 200 de ani de la na╚Öterea artistului, v─â prezent─âm un portret biografic al celui care a l─âsat posterit─â╚Ťii simbolurile pictate ale Revolu╚Ťiei de la 1848, o menire asumat─â ╚Öi ├«ndeplinit─â: ÔÇ×Revolut╠žia a intrat i╠én sufletul meu. [...] Nu pot crea deca╠ét figuri de femei sau de mame pentru a regenera secolul nostru, pentru a i╠éndrepta corupt╠žia, figuri nobile, eroice s╠Ži duioaseÔÇŁ.


sumar jpg jpeg

R─âm├ónem tot ├«n secolul XIX, ├«n jurul evenimentelor pa╚Öoptiste: Barbu Catargiu. Descoperi╚Ťi-l ├«n num─ârul de noiembrie al revistei pe primul prim-ministru al Rom├óniei, pe cel care a creat deviza ÔÇ×Totul pentru ╚Ťar─â, nimic pentru noiÔÇŁ, dar ╚Öi cel care a murit ap─âr├óndu-╚Öi principiile: ÔÇ×Voi prefera moartea mai i╠énainte de a ca╠ćlca sau a la╠ćsa sa╠ć se calce vreuna din institut╠žiile t╠ža╠ćriiÔÇŁ. Dar, mai ales, descoperi╚Ťi cine era bunicul lui Barbu Catargiu ÔÇô om de vaz─â, important, dar despre care se ╚Ötiau at├ót de pu╚Ťine lucruri p├ón─â acum.

Num─ârul de noiembrie aduce ├«n paginile sale ╚Öi partea divin─â, sf├ónt─â. Afla╚Ťi ce ├«nseamn─â s─ârb─âtoarea Sf├óntului Andrei ├«n tradi╚Ťia rom├óneasc─â, cum imediat dup─â ├«ncheierea Marelui R─âzboi un preot rom├ón a plecat ├«n c─âutarea osta╚Öilor ce ╚Öi-au dat via╚Ťa pentru ╚Ťar─â, dar ╚Öi descoperi╚Ťi mesajele divine l─âsate ├«n arhitectura bisericii M─ân─âstirii Col╚Ťea din Bucure╚Öti.

Lua╚Ťi revista Historia de noiembrie ╚Öi ve╚Ťi g─âsi o bog─â╚Ťie de texte ÔÇô este un num─âr de citit ╚Öi de recitit!

Revistele Historia ╚Öi Historia Special sunt de g─âsit la toate punctele de distribu╚Ťie a presei: punctele Inmedio (sigur le g─âsi╚Ťi ├«n toate mall-urile de ╚Ťar─â), chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii.

Nu uita╚Ťi ╚Öi de variantele de abonare!

Abonamentul pentru varianta print v─â ofer─â pre╚Ťuri cu p├ón─â la 39% mai mici, iar studen╚Ťii ╚Öi pensionarii beneficiaz─â de o reducere de 10%. Afla╚Ťi mai multe detalii pe abonamente.adevarul.ro

Abonamentul pentru revista în varianta digitală, ce poate fi citit pe orice device, vine la pachet cu următoarele beneficii:

ÔÇó Pe durata abonamentului primi┼úi toate produsele Historia ap─ârute ├«n acel interval (num─ârul lunar al revistei Historia, num─ârul trimestrial al revistei Historia Special, dar ┼či numele tematice exclusiv digitale), numere care vor r─âm├óne permanent ├«n cont
ÔÇó Pe durata abonamentului ave┼úi acces la ├«ntreaga

A╚Öadar, lua╚Ťi, citi╚Ťi ╚Öi v─â bucura╚Ťi de istorie!


1 Historia 226 coperta jpg jpeg