A apărut ediția de mai a revistei Historia/ SUMAR png

A apărut ediția de mai a revistei Historia/ SUMAR

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția

Este final de primăvară, speranța își face loc din ce în ce mai mult, iar noi vă anunțăm cu bucurie că ediția de mai a revistei Historia este de găsit la toate punctele de distribuție a presei, dar și în format digital pe platforma Paydemic. Citiți istorii cu parfum de liliac, istorii cu gust savuros, istorii la oră exactă, istorii mari și istorii mici – istorii de citit azi pentru a înțelege trecutul și a aștepta pregătiți viitorul.

În capul listei stă dosarul lunii: cele trei domnii ale lui Vlad Țepeș, campaniile militare și armata. Fără mituri și fără legende. De ce, când, cum și cu cine s-a luptat Vlad III? Care era tactica de luptă și care era echipamentul oștilor? Și, până la urmă, și-a căpătat pe merit renumele de cel mai sângeros domn vlah? Textul vă răspunde la toate întrebările și face lumină asupra unei domnii care a însemnat mai mult decât oameni trași în țeapă. Însă ceea ce îl face și mai captivant este setul de ilustrații care îl însoțește – detaliat, realizat cu migală și multă cercetare, unde nimic nu este la voia întâmplării. Vă spunem doar atât: cruzimea lui Țepeș este redată cu mult realism.

Până parcă mai ieri era secolul XX – secolul cu cele mai mari războaie și cele mai mari boli. Poliomielită, gripă spaniolă, holeră, tifos, scarlatină, gripă asiatică – despre toate, mărturiile celor care le-au trăit, dar care le-au învins și astăzi sunt printre noi și povestesc. Sunt mărturiile bătrânilor, ei, cei pentru care am stat (și încă stăm) cu inima strânsă în toată această ultimă perioadă – au dat timpul înapoi și au povestit pentru Historia ce au însemnat în secolul trecut marile boli.

Și tot despre boală, despre tifos mai exact, vine de acum 100 de ani mărturia unui preot militar: „... doctorul care mai rămăsese sănătos se înfășura de credeai că e fantomă, menit mai mult să sperie pe bolnavi decât să-i încurajeze în suferinţa lor. Ajunsese credinţă că cine vine la infirmerie nu mai scapă cu viaţă!”.


Capture sumar JPG jpeg

Echilibrăm balanța cu istoriile care bucură simțurile: după ce mirosiți Liliacul lui Theodor Aman, vă invităm să luați masa cu Maria și Ferdinand (este o adevărară incursiune gastronomică, de pe vremea când cei doi erau doar prinț și principesă), iar apoi, pentru relaxare, găsiți o istorie muzicală: cum au fost evocate cele patru anotimpuri de-a lungul timpului de către mari compozitori. Iar toate acestea sunt îmbrăcate la final cu o istorie fină și rafinată, cusută migălos cu acul – dantela.

Abonează-te la Historia digital şi poţi câştiga un pachet de cărţi de la Humanitas

Și anul acesta își face loc istoria la oră fixă: 80 de ani de când Hitler și a lui armată nazistă cucerea Franța și 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Citiți un grupaj dedicat ultimei mari conflagrații – măreția și declinul, începutul și sfârșitul.

Acestea sunt punctele de reper ale numărului – luați revista și vă asigurăm că veți mai găsi multe alte surprize păstrate în cutia istoriei.

Luați, citiți și vă bucurați de istorie!

Cumpără Acum


H 220 jpg jpeg